Translate

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Για τήξη του πυρηνικού αντιδραστήρα κάνουν λόγο οι αναφορές για την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Κίνδυνος για διαρροή μεγάλων ποσοτήτων ακτινοβολίας στο περιβάλλον

Ανεξέλεγκτη μπορεί να γίνει η κατάσταση μετά την έκρηξη στο εργοστάσιο της Φουκούσιμα  στην Ιαπωνία, η οποία, σύμφωνα με το διεθνές ινστιτούτο γεωπολιτικών αναλύσεων  STRATFOR, η έκρηξη, φαίνεται να έχει προκαλέσει   προκαλέσει την καταστροφή του πυρήνα των αντιδραστήρων.
Η τεχνολογία σε ένα πυρηνικό αντιδραστήρα στηρίζεται σε
τρεις ασπίδες ελέγχου. Είναι διατεταγμένες όπως περίπου οι ‘ρωσικές κούκλες’. Η πρώτη ασπίδα αποτελείται από αεροστεγές μέταλλο, μέσα στην οποία είναι σφραγισμένοι οι σβόλοι του καυσίμου. Η δεύτερη ασπίδα είναι μια δεξαμενή πάχους 20 εκατοστών. Μέσα σ’ αυτή τη δεξαμενή που είναι γεμάτη με νερό και κλείνεται με ένα βαρύ μολύβι, βρίσκονται οι μολυβδίδες του καυσίμου. Η Τρίτη ασπίδα είναι ένας τσιμεντένιος τοίχος, που ονομάζεται κτίριο του αντιδραστήρα. Το κτίριο του αντιδραστήρα έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να αντέχει σε μεγάλα εξωτερικά χτυπήματα όπως η πτώση ενός αεροπλάνου ή ένας πολύ μεγάλος σεισμός. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η τριπλή ασπίδα, εξουδετερώνει κάθε κίνδυνο μόλυνσης τους περιβάλλοντος. Για να περάσουν τα ραδιενεργά στοιχεία προς τα έξω, πρέπει να υπάρχει ταυτόχρονη διαρροή και στις τρεις ασπίδες και είναι ελάχιστη η πιθανότητα για να συμβεί κάτι τέτοιο.
Μια κατάρρευση συμβαίνει όταν οι ασπίδες ελέγχου έχουν αποτύχει να περιορίσουν την εκπομπή νετρονίων και τα επίπεδα θερμότητας στο εσωτερικό του αντιδραστήρα και κατά συνέπεια οδηγεί σε σημείο που τα ίδια τα καύσιμα λιώνει, γενικά θερμοκρασίες άνω των 1.000 βαθμών Κελσίου, προκαλώντας αλυσιδωτές  αντιδράσεις στην καρδιά τους αντιδραστήρα και ανεξέλεγκτη διαρροή της ακτινοβολίας
Η κατάρρευση δεν σημαίνει κατ 'ανάγκη μια πυρηνική καταστροφή. Όσο το κτήριο του αντιδραστήρα το οποίο είναι σχεδιασμένο για να αντέχει υψηλά επίπεδα θερμότητας, πίεσης και ακτινοβολίας, παραμένει άθικτο, η πίεση του αντιδραστήρα παραμένει μέσα σε ασφαλή πλαίσια ακόμη και αν οι δυο πρώτες ασπίδες εμφανίζουν ρωγμές και η ζημιά μπορεί να αντιμετωπισθεί με ειδικό σκυρόδεμα, μια δαπανηρή και επικίνδυνη εργασία .
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο εκτός από την βλάβη που επέφερε ο σεισμός στην ικανότητα των ασπίδων ελέγχου να ρυθμίζουν το ψυκτικό σύστημα του αντιδραστήρα, η έκρηξη που ακολούθησε προκάλεσε βλάβη στον οργανισμό των κύριων εγκαταστάσεων κάτι που επιβεβαιώνεται από τις αναφορές για «λευκό καπνό» που προϋποθέτουν τήξη του σκυροδέματος και σχεδόν βέβαιη διαφυγή σημαντικών ποσοτήτων ακτινοβολίας.
Μέχρι αυτό το σημείο, τα γεγονότα στην Ιαπωνία έχουν πολλές ομοιότητες με την καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986.
Σύμφωνα με τον stratfor, εάν η ρωγμή έχει προκληθεί στην οροφή της ασπίδας, τότε η κατάσταση θα ελεγθεί  Αν έχει συμβεί στο πάτωμα η τήξη του ραδιενεργού καυσίμου θα γίνει μέσα στο έδαφος κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν και είναι ένα εφιαλτικό σενάριο. Η συγκράτηση της ραδιενέργειας στην περίπτωση αυτή είναι πολύ δαπανηρή και σχεδόν αδύνατη.  
Η ανεκτή για τον άνθρωπο έκθεση σε ακτινοβολία είναι 620 millirems ανά έτος, και κατανέμεται περίπου ισομερώς μεταξύ ανθρωπογενών και φυσικών πηγών. Οι πυροσβέστες που υπηρέτησαν στο εργοστάσιο του Τσερνομπίλ είχαν εκτεθεί σε 80.000 έως 1,6 εκατομμύρια millirems. Η Ρυθμιστική Επιτροπή για την πυρηνική ενέργεια, εκτιμά ότι η έκθεση σε 375.000 σε 500.000 millirems θα αρκούσε για να προκαλέσει θάνατο μέσα σε τρεις μήνες στους μισούς από τους ανθρώπους που εκτίθενται. Μια ακτίνα 30-χιλιομέτρων παραμένει και σήμερα αποκλεισμένη γύρω από το εργοστάσιο του Τσερνομπίλ και ο αντιδραστήρας που εξεράγη στην Ιαπωνία απέχει περίπου 300 χιλιόμετρα από το Τόκιο.
Η τελευταία αναφορά από το κατεστραμμένο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής ανέφερε ότι τα ποσοστά της έκθεσης εκτός του εργοστασίου ήταν κατά περίπου 620 millirems ανά ώρα, αν και δεν είναι σαφές αν η εν λόγω έκθεση αναφερόταν σε μετρήσεις, πριν ή την έκρηξη των προστατευτικών τοιχωμάτων του αντιδραστήρα εξερράγη.

Ιάπωνας αξιωματούχος αποδέχθηκε πιθανή τήξη της καρδιάς του αντιδραστήρα και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ζήτησε επειγόντως πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκούσιμα.
Η υπηρεσία πυρηνικής και βιομηχανικής ασφάλειας της Ιαπωνίας, η οποία εκτιμά ότι η έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα «δεν είναι πιθανό να έχει προκαλέσει ζημιά στην καρδιά του αντιδραστήρα Νο 1».
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το οποίο επικαλείται αναφορές του ιαπωνικού πρακτορείου Κιόντο η ραδιενέργεια που εκλύθηκε σε μία ώρα από τον αντιδραστήρα, αντιστοιχεί στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο. Ωστόσο, στη συνέχεια τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς μειώθηκαν. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τραυματισμούς εργαζομένων, ενώ οι τοπικές αρχές διέταξαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν μία ζώνη σε περίμετρο 20 χλμ γύρω από τον αντιδραστήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: