Translate

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Οι Reuters παραδέχονται ότι περιέκοψαν φωτογραφίες από την συμπλοκή στο Mavi Marmara

Στα αριστερά η μη-περικεκομμένη φωτογραφία. Στα δεξιά, οι φωτογραφία που δημοσίευσαν οι Reuters. (Reuters)



Το Βρετανικό πρακτορείο Reuters για δεύτερη φορά κατηγορείται πως δημοσίευσε πολιτικά ευαίσθητες φωτογραφίες με τρόπο που να ρίχνει επί του Ισραήλ κακό φως. Όμως αυτή τη φορά, οι Reuters ισχυρίζονται ότι δεν πρόκειται για λάθος τους.

Το πρακτορείο ειδήσεων αντέδρασε σε ερωτήσεις που ετέθησαν από έναν Αμερικανό ιστολόγο, ο οποίος απέδειξε πως η υπηρεσία των Reuters για τις φωτογραφίες επεξεργάσθηκε τα μαχαίρια και τα ίχνη αίματος και τα αφαίρεσε από τις φωτογραφίες που έβγαλαν ακτιβιστές στο πλοίο Mavi Marmara κατά τη διάρκεια της συμπλοκής τους με Ισραηλινούς καταδρομείς την περασμένη εβδομάδα. Εννέα άτομα σκοτώθηκαν και καμιά εικοσαριά τραυματίστηκαν στην συμπλοκή.
Οι φωτογραφίες της μάχης εδόθησαν από το ΙΗΗ, την υποστηριζόμενη από την Τουρκία ομάδα που χρηματοδότησε στον στόλο των έξι πλοίων που προσπάθησε να σπάσει τον Ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας.
Σε μια φωτογραφία φαίνεται ένας Ισραηλινός καταδρομέας να κείτεται στο κατάστρωμα περικυκλωμένος από ακτιβιστές. Η μη-κομμένη φωτογραφία που δόθηκε από το ΙΗΗ δείχνει ότι ένας μη ταυτοποιημένος ακτιβιστής κρατά στο χέρι του μαχαίρι. Όμως στην φωτογραφία των Reuters, φαίνεται μόνο το χέρι με το μαχαίρι να έχει αφαιρεθεί.

Το ιστολόγιο “Little Green Footballs” κατηγόρησε τους Reuters ότι επεξεργάστηκαν τη φωτογραφία.
“Πολύ ενδιαφέρον τρόπος για να περικόψεις μια φωτογραφία. Οι περισσότεροι θα θεωρούσαν το μαχαίρι ως σημαντικό τμήμα του συγκειμένου. Υπήρξε τεράστια διαμάχη για το κατά πόσον οι ακτιβιστές ήσαν οπλισμένοι. Το να αφαιρείς ένα μαχαίρι, σε μια φωτογραφία που δείχνει έναν στρατιώτη ο οποίος είναι φανερά μαχαιρωμένος, φαίνεται ως μια πολύ παράξενη απόφαση εκ μέρους του εκδότη. Εκτός και εάν κάποιος προσπαθούσε να το κρύψει”, σημειώνεται στο ιστολόγιο.
Σε μια δεύτερη φωτογραφία μη επεξεργασμένη που δόθηκε από το ΙΗΗ φαίνεται αίμα κατά μήκος του κιγκλιδώματος του πλοίου και ένα χέρι που κρατάει μαχαίρι ενώ ένας Ισραηλινός στρατιώτης κείτεται στο κατάστρωμα. Τόσο το αίμα όσο και το μαχαίρι έχουν παραλειφθεί στην φωτογραφία των Reuters.
Οι Reuters την Τρίτη αρνήθηκαν ότι είχαν πρόθεση να αλλοιώσουν το πολιτικό μήνυμα των φωτογραφιών.
“Οι εν λόγω φωτογραφίες ήσαν διαθέσιμες στην Κωνσταντινούπολη και ακολουθώντας την πάγια πρακτική δημοσίευσης ετοιμάστηκαν για διάδοση που συμπεριλάμβανε και το κόψιμο των άκρων” έγραψε σε δήλωσή του το πρακτορείο Reuters. “Όταν αντιληφθήκαμε ότι από απροσεξία είχε περικοπεί ένα στιλέτο από τις φωτογραφίες, οι Reuters αμέσως απέσυραν και το πρωτότυπο”.
Οι Reuters επίσης απάντησαν και για τη δεύτερη φωτογραφία.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που οι Reuters κατηγορούνται για παραποίηση φωτογραφιών. Το 2006 ένας φωτογράφος των Reuters, ο Adnan Hajj, παραποίησε πολλές φωτογραφίες της καταστροφής που είχε προκληθεί από τον Ισραηλινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό. Σε μια φωτογραφία είχε προσθέσει καπνό σε μια πανοραμική φωτογραφία της Νότιας Βηρυτού για να κάνει την ζημιά να φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι ήταν. Σε μια δεύτερη φωτογραφία, έδειχνε μια γυναίκα της οποίας το σπίτι υποτίθεται ότι είχε καταστραφεί στην ίδια επιδρομή αλλά η έρευνα αποκάλυψε πως το σπίτι της είχε καταστραφεί πριν την Ισραηλινή επιδρομή.
Οι Reuters αργότερα αφαίρεσαν και τις περισσότερες από 900 φωτογραφίες του Hajj και αυστηροποίησαν τη σχέση τους μαζί του. Ο φωτογράφος επίσης απολύθηκε.
Το τι συνέβη στο Mavi Marmara και ποιος είναι υπεύθυνος για τους σκοτωμούς και την αιματοχυσία πάνω στο πλοίο παραμένει ακόμη θέμα συζήτησης. Οι ακτιβιστές κατηγορούν τους Ισραηλινούς καταδρομείς ότι πυροβόλησαν πρώτοι και προκάλεσαν έτσι την αψιμαχία. Οι Ισραηλινοί καταδρομείς υποστηρίζουν πως αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν θανάσιμη βία αφού είχαν προηγουμένως δεχτεί επίθεση από τους επιβαίνοντας στο πλοίο.

Αρχική πηγή: http://www.foxnews.com/world/2010/06/08/reuters-fake-photos-ihh-gaza-blockade-commandos/
Απόδοση δημοσίευση στα ελληνικά:
http://cohen.gr/
http://cohen.gr/newsite/index.php?option=com_content&view=article&id=1215:-reuters-------------&catid=34:middle-east&Itemid=60

Δεν υπάρχουν σχόλια: