Translate

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Η αντιστασιακή ομάδα «Προμηθέας ΙΙ»,

Η αντιστασιακή ομάδα «Προμηθέας ΙΙ», ήταν οργάνωση πληροφοριών και σαμποτάζ.
Ξεκίνησε τη δράση της τον Απρίλιο του 1941, σχεδόν αμέσως μετά την γερμανική εισβολή με δολιοφθορές σε γερμανικά πλοία στο λιμάνι του Πειραιά.
Κατείχε ισχυρό πομπό και αποτελούσε έναν από τους κύριους συνδέσμους του Συμμαχικού Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής με τις αντιστασιακές οργανώσεις στην Ελλάδα. Μετέδιδε επίσης πληροφορίες για τις κινήσεις των γερμανικών ναυτικών δυνάμεων στο Αιγαίο.
Αρχηγός της Οργάνωσης, ήταν ο Χαράλαμπος Κουτσογιαννόπουλος. Ο Κουτσογιαννόπουλος γεννήθηκε στη Λακωνία το1909. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων Συμμετείχε στο βενιζελικό κίνημα του 1935 και καθαιρέθηκε αλλά αργότερα του απονεμήθηκε χάρη.
Τον Φεβρουάριο του 1943, οι Γερμανοί εντόπισαν τον ασύρματο της Οργάνωσης και συνέλαβαν τα μέλη της.
Ο Κουτσογιαννόπουλος πέτυχε να αποδράσει και να διαφύγει στη Μέση Ανατολή, όπου επανήλθε στην ενεργό υπηρεσία με το βαθμό του Πλωτάρχη. Λεπτομέρειες για την απόδραση και τη διαφυγή του έχει γράψει ο Κρις Γουντχαουζ. 
Οι συνεργάτες του και ο Ηλίας Ντεγιάννης εκτελέστηκαν στις 13 Ιουνίου του 1943.
Στα Δεκεμβριανά συντάχθηκε με το ΕΑΜ και αποστρατεύτηκε τον Φεβρουάριο του 1945, μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας. Τη δεκαετία του 1950, διετέλεσε πολιτευτής της ΕΔΑ. Πέθανε το 1995.
Το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει πυραυλάκατο με το όνομα του Ντεγιάννη