Του Yossi Melman
Πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα ρίχνουν φως στις συζητήσεις των Ισραηλινών ηγετών κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του πολέμου του Yom Kippur το 1973.
Ειδησεογραφικά πρακτορεία απ’ όλον τον κόσμο ανέφεραν ότι αρχειακά έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν αυτήν την εβδομάδα έδειξαν ότι η ηγεσία του Ισραήλ εξέτασε το ενδεχόμενο χρήσης "δραστικών μέτρων" κατά τη διάρκεια του πολέμου του Yom Kippur το 1973.
Στις 9 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά την απώθηση από την Αίγυπτο της Ισραηλινής αντεπίθεσης στο νότιο μέτωπο, η Πρωθυπουργός Golda Meir συγκάλεσε στο γραφείο της μια συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων.
Οι προοπτικές ήταν δυσοίωνες. Οι απώλειες στρατιωτών ήταν μεγάλες και τ’ αποθέματα πυρομαχικών και όπλων εξαντλούνταν. Σε κάποιο σημείο, η Meir δήλωσε ότι είχε μια "τρελή ιδέα".
Η ιδέα, ωστόσο, δεν ήταν μια πυρηνική επίθεση όπως πολλοί πιστεύουν αλλά μια επίσκεψη αστραπή στην Ουάσιγκτον για μια συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Richard Nixon. Η επίσκεψη αυτή θα ήταν τόσο μυστική που η Meir πρότεινε ακόμη και τη μη ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Υπουργός Άμυνας Moshe Dayan στήριξε το σχέδιό της το οποίο όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Κατά την ίδια συνεδρίαση, οι αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης το ενδεχόμενο να βάλουν την Πολεμική Αεροπορία να βομβαρδίσει στρατηγικά σημεία στη Δαμασκό.
Ήταν η "τρελή ιδέα" συνδεδεμένη μ’ ένα κρίσιμο χτύπημα στη Συρία; Η απάντηση φαίνεται να είναι καταφατική.
Σύμφωνα με την τέως εκδότρια της εφημερίδας Davar, Hanna Zemer, σε μια άλλη συνάντηση, ο Dayan είχε μιλήσει για την πιθανότητα καταστροφής του "Τρίτου Ναού", δηλαδή του κράτους. Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι το Ισραήλ είχε έτοιμα τα πυρηνικά του όπλα και είχε μάλιστα εξετάσει το ενδεχόμενο χρησιμοποίησής τους ως έσχατη λύση.
Η πυρηνική εγκατάσταση στη Dimona είχε ολοκληρωθεί το 1960. Τα ίδια ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι, τον Οκτώβριο του 1973, το Ισραήλ είχε στην κατοχή του αρκετές δεκάδες πυρηνικά όπλα ενώ διέθετε και τα μέσα για την εξαπόλυσή τους: Mirage Γαλλικής κατασκευής και μαχητικά Phantom Αμερικανικής κατασκευής καθώς και τον πύραυλο Jericho, μια Ισραηλινή βελτίωση του Γαλλικού μοντέλου. Όλα αυτά, επισημαίνουν οι εκθέσεις, ήταν σε πλήρη ετοιμότητα.
Ο ερευνητής δημοσιογράφος Seymour Hersh αποκάλεσε το βιβλίο του για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ "Η Επιλογή Σαμψών". Ο υπαινιγμός είναι ότι το Ισραήλ θα χρησιμοποιούσε ατομικά όπλα εάν έκρινε ότι αντιμετωπίζει σίγουρη, επικείμενη καταστροφή.
Εάν αυτές οι αναφορές είναι ακριβείς - και τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν αυτήν την εβδομάδα δεν τις επιβεβαιώνουν αλλά πιθανώς κάνουν απλή νύξη μέσω τμημάτων που σβήστηκαν από τη στρατιωτική λογοκρισία – τότε αυτή δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που οι Ισραηλινοί ηγέτες συζήτησαν για τα λεγόμενα "όπλα μαζικής καταστροφής" τους.
Διεθνείς ερευνητές θεωρούν δεδομένο ότι το Ισραήλ διέθετε μια πυρηνική συσκευή ακόμη και πριν από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967.
Το 1991, το Ισραήλ φέρεται και πάλι να εξέτασε το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης των πυρηνικών του όπλων ως απάντηση στις επιθέσεις με πυραύλους Scud που είχε εξαπολύσει ο Saddam Hussein κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου. Δεξιοί Υπουργοί, συμπεριλαμβανομένων των Yuval Ne'eman (ενός φυσικού που συμμετείχε στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ), Rafael Eitan και Rehavam Ze'evi, είχαν προτρέψει την κυβέρνηση του Yitzhak Shamir ν’ αντιδράσει δυναμικά αλλά ο Shamir απέρριψε αμέσως τυχόν Ισραηλινή στρατιωτική δράση.
Τα τελευταία χρόνια και καθώς το Ιράν έχει αναδειχτεί ως η κύρια απειλή κατά του Ισραήλ, εμπειρογνώμονες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό έχουν θέσει στο τραπέζι για μια ακόμη φορά την πυρηνική επιλογή. Σε διαλέξεις στη Βιέννη και το Βερολίνο και σ’ ένα αστόχαστο αργότερα άρθρο στους New York Times, ο ιστορικός Benny Morris προέτρεψε τους Ισραηλινούς ηγέτες να χτυπήσουν το Ιράν με πυρηνική βόμβα.
Ευτυχώς, κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόσο στη αριστερά όσο και στη δεξιά έχουν μέχρι τώρα δείξει υπευθυνότητα κι έχουν εμείνει στην πολιτική ασάφειας που θεσπίστηκε το 1961 στα πλαίσια της οποίας το Ισραήλ έχει υποσχεθεί ότι δεν θα είναι η πρώτη χώρα που θα εισάγει πυρηνικά όπλα στη Μέση Ανατολή.
Γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους ότι η πρώτη χώρα που θα το πράξει δεν θα χάσει μόνο τη θέση της στην κοινωνία των εθνών αλλά, κατά πάσα πιθανότητα, θα πάψει και να υπάρχει.
Πηγή: Ιστοσελίδα του Ζαν Κοέν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου