Translate

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Η Αλ Κάιντα απειλεί την Ευρώπη. Αυξημένη επαγρύπνηση στη Γαλλία

Στις 3 Σεπτεμβρίου οι αμερικανικές Αρχές προειδοποίησαν για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη.
Οι πληροφορίες, φέρεται να προήλθαν  από έναν Γερμανό πακιστανικής καταγωγής, τον Αχμάντ Σιντίκι, ο οποίος κρατείται στην αμερικανική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν.
Όταν το CNN μετέδωσε την αμερικανική προειδοποίηση, έδειχνε την Ακρόπολη και αυτό θορύβησε ορισμένους στην Αθήνα. Όμως το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Fox News», επικαλούμενο μη κατονομαζόμενα στελέχη των αμερικάνικων υπηρεσιών ασφαλείας, ανέφερε ότι ανάμεσα στους στόχους της al Qaeda ήταν ο Πύργος του Άιφελ, ο καθεδρικός ναός Νοτρ Νταμ, η Πύλη του Βρανδεμβούργου, ο πύργος της τηλεόρασης στην Αλεξάντερ Πλατς.
Το γνωστό αμερικανικό ινστιτούτο διεθνών αναλύσεων, Statfor, σε ανάλυση που δημοσίευσε εκτιμά ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει η Γαλλία.
Στις 14 Σεπτεμβρίου η Γαλλική Γερουσία απαγόρευσε την μπούρκα. Το ίδιο βράδυ υπήρξε προειδοποίηση για τποτθέτηση βόμβας στον Πύργο του Άιφελ. Ο Πύργος του Άιφελ εκκενώθηκε για τον ίδιο λόγο και στις 28 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τους αναλυτές του Statfor, η απαγόρευση αυτή όπως και η απαγόρευση της μαντίλας το 2004 έχουν εξοργίσει όχι μόνο τζιχαντιστές, αλλά και ορισμένα επίσημα σχολεία μουσουλμάνων στη Γαλλία και αλλού ενώ έχουν τροφοδοτήσει τις εντάσεις και τα συναισθήματα του θυμού και της αποξένωσης μεταξύ των μουσουλμάνων της Γαλλίας.
Επιπλέον η Γαλλία έχει μια ιστορία ως αποικιακή δύναμη, ενώ έχει εμπλακεί στρατιωτικά στο Αφγανιστάν.
Ο Αρχηγός της Γαλλικής Αστυνομίας Frederic Pechenard είπε στο γαλλικό ραδιόφωνο στις 22 Σεπτεμβρίου πως διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μια ομάδα της Αλ Κάιντα σκοπεύει να πλήξει στόχους στη Γαλλία. 
Στις 16 Σεπτεμβρίου, απήχθησαν από την πόλη του Νίγηρα πέντε Γάλλοι πολίτες και την ευθύνη ανέλαβε η Αλ Κάιντα.
Τον Ιούλιο, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι η Γαλλία βρισκόταν σε πόλεμο με την Αλ Κάιντα της Βόρειας Αφρικής μετά τη δολοφονία του Γάλλου ομήρου που είχε απαχθεί τον Απρίλιο. Είχε προηγηθεί επίθεση των γαλλικών δυνάμεων κατά στόχων της Αλ Κάιντα στην Μαυριτανία που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών μαχητών. Μετά την επίθεση η οργάνωση είχε ανακοινώσει πως θεωρεί τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, εχθρό του Αλλάχ και προειδοποίησε τη Γαλλία ότι εκδικηθεί τον θάνατο των μαχητών της.
Τον Οκτώβριο του 2009, ο Γάλλος φυσικός Adlene Hicheur και ο αδελφός του,  Halim, ο οποίος είναι κάτοχος διδακτορικού στη φυσιολογία και την βιομηχανική, συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για παροχή βοήθειας στην Αλ Κάιντα και σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία.

«Ο βομβιστής των Παπουτσιών» Richard Reid, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις ΗΠΑ επειδή τον Δεκέμβριο του 2001αποπειράθηκε να ανατινάξει αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση Παρίσι-Μαϊάμι έχοντας γεμίσει με εκρηκτικά τα παπούτσια του, -γεμιστές παπούτσι, είχε οργανώσει την  επίθεση στη Γαλλία.
Το 2001, οι γαλλικές αρχές εξάρθρωσε μια γαλλο-αλγερινή τρομοκρατική οργάνωση που σχεδίαζε επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στο Παρίσι.
Επίσης το 2000, Αλγερινοί εξτρεμιστές είχαν συληφθεί στη Γαλλία επειδή σχεδίαζαν να επιτεθούν στον καθεδρικό ναό του Στρασβούργου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Τον Ιανουάριο του 2005, η γαλλική αστυνομία συνέλαβε ένα παρακλάδι Τσετσένων και Αλγερινών εξτρεμιστών μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.  Η ομάδα σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης και εβραϊκών στόχων στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και κατά της ρωσικών διπλωματικών και επιχειρηματικών στόχων στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη. Άλλοι στόχοι ήταν τουριστικά αξιοθέατα και στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία καθώς και σιδηροδρομικοί σταθμοί στη Γαλλία.
Ολόκληρη η ανάλυση του
Statfor

Δεν υπάρχουν σχόλια: