Από την έκρηξη στο κέντρο της Ιερουσαλήμ |
Στις 11 Μαρτίου, τα μέλη μιας πενταμελούς ισραηλινής οικογένειας, ανάμεσά τους ένα βρέφος και ένα 11χρονο παιδί , κατεσφάγησαν μέσα στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια της νύχτας στον οικισμό της Δυτικής Όχθης Ιταμάρ.
Τα μέλη της οικογένειας των Ισραηλινών που δολοφονήθηκαν στην Ιταμάρ |
Τις επόμενες μέρες τα ισραηλινά προάστια του Ashdod και της Beersheba, δέχθηκαν επιθέσεις με ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.
Προχθές, στις 23 Μαρτίου, μια βόμβα εξερράγη κοντά σε στάση λεωφορείου σε εβραϊκή γειτονιά της Ιερουσαλήμ.
Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δεκάδες άλλοι, σχεδόν 30, τραυματίστηκαν. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί κοντά στο βασικό κέντρο διασκέψεων της Ιερουσαλήμ και τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων. Από την έκρηξη συγκλονίστηκε ολόκληρη η Ιερουσαλήμ.
Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δεκάδες άλλοι, σχεδόν 30, τραυματίστηκαν. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί κοντά στο βασικό κέντρο διασκέψεων της Ιερουσαλήμ και τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων. Από την έκρηξη συγκλονίστηκε ολόκληρη η Ιερουσαλήμ.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα ενεργήσει «υπεύθυνα και επιθετικά για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ηρεμίας» και ανέβαλε το ταξίδι του στη Μόσχα.
Ο Νετανιάχου, επρόκειτο να συναντηθεί στη Μόσχα με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς σε μια προσπάθεια «επανεκκίνησης» της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Η προοπτική αυτή είναι πια παρελθόν και ο Νετανιάχου, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα με τον εύθραυστο συνασπισμό κομμάτων ο οποίος στηρίζει την κυβέρνησή του και ταυτόχρονα πιέζεται από την κοινή γνώμη να πάρει μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών, είναι πιθανό να απαντήσει δυναμικά.
Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την τελευταία τρομοκρατική επίθεση, ωστόσο η «ταξιαρχία του Αλ-Ακσά» είχε ήδη αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις με ρουκέτες ενώ λίγες ώρες πριν την επίθεση ο Αμπού Χαμάντ εκπρόσωπος της «Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ» είχε προειδοποιήσει ότι η οργάνωσή του θα πραγματοποιήσει επιθέσεις βαθιά μέσα στο έδαφος του Ισραήλ».
Οι δυο οργανώσεις συνδέονται με την φιλοιρανική Χεζμπολάχ του Λιβάνου η οποία διατηρεί σχέσεις με τη Χαμάς. Το Ιράν έχει ήδη προσπαθήσει να προκαλέσει αναστάτωση στην περιοχή του περσικού κόλπου, υποκινώντας ταραχές στο Μπαχρέιν, που αντιμετωπίσθηκαν από το στρατό της Σαουδικής Αραβίας.
Μια μοίρα ιρανικών πλοίων πέρασε τη διώρυγα του Σουέζ, κατά τη διάρκεια των ταραχών στην Αίγυπτο και τώρα το Ιράν, επιχειρεί να ανοίξει ένα ακόμη «πύρινο μέτωπο» στη Μέση Ανατολή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου