Translate

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Το ψηφιακό ραδιόφωνο είναι το μέλλον !



Να μια ευκαιρία για δημιουργική σύμπραξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με τον εκπαιδευτικό τομέα.



Το DAB (Digital Audio Broadcasting) ξεκίνησε ως ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο στη δεκαετία του 1980 και το BBC ξεκίνησε το πρώτο ψηφιακό ραδιόφωνο, το 1995. Το ψηφιακό ραδιόφωνο μπορεί να προσφέρει περισσότερα ραδιοφωνικά προγράμματα μεγαλύτερο φάσμα από το αναλογικό ενώ πολλές χώρες στον κόσμο διαθέτουν δέκτες DAB από τα τέλη της δεκαετίας του ενενήντα.




Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ψηφιακού ραδιοφώνου; Η ποιότητα του ήχου (όπως ένα compact disc), η διαδραστικότητα, περισσότερες υπηρεσίες, περισσότερο περιεχόμενο δυνατότητες στην εξ' αποστάσεως εκμάθηση, με χρήση των πολυμεσικών δυνατοτήτων της νέας τεχνολογίας (μετάδοση εικόνας και κειμένου). Επιπλέον, υπάρχει η ελπίδα ότι μπορεί να συντονίζεται με το κοινό ραδιόφωνο χωρίς τις γνωστές επικαλύψεις της μπάντας των Fm.


Στη σημερινή κρίση πολλοί είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες, εκτός ίσως από τους πλουσιότερους. Είναι όμως ευκαιρία και πάντως φθηνότερη από την ψηφιακή τηλεόραση.


Εκείνο που δεν είναι γνωστό στους πολλούς είναι ότι υπάρχει ήδη στην Ελλάδα. Τα πρώτα βήματα έγιναν μετά από συμφωνία του T.E.I. Πειραιά με τον Kiss FM, στα πλαίσια της προώθησης του προγράμματος e-learning.


Πρωτοεγκαταστάθηκε τον Απρίλιο του 2004, εκπέμποντας από τον Υμηττό τον Kiss FM και τον Radio Gold, με στόχο να καλύψουν το κοινό των Ολυμπιακών αγώνων. Δυστυχώς τότε η προσπάθεια έπεσε στο κενό, αφού μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και πριν την έναρξη των Αγώνων, η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών ξήλωσε τα μηχανήματα με την αιτιολογία ότι εξέπεμπαν σε περιοχή συχνοτήτων VHF για την οποία δεν είχαν δοθεί άδειες.
Προετοιμαστείτε για μια ακόμη "αποκλειστικότητα" της ΕΡΤ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: