Του Joseph Puder
Το πρωί της Τετάρτης 20 Οκτωβρίου 2010, ο πρόεδρος της Αμερικανικής Κοπτικής Ένωσης, Δρ Monir Dawoud, ηγήθηκε ενός συλλαλητηρίου μπροστά από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη "διαμαρτυρόμενος [κατά] της επικείμενης σφαγής και εθνοκάθαρσης του λαού μας – των Κοπτών-Χριστιανών της Αιγύπτου - από τις ομάδες τζιχαντιστών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που υποβοηθούνται από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση του Hosni Mubarak".
Στο δελτίο τύπου του, ο Δρ Dawoud ανέφερε ότι σκοπός του συλλαλητηρίου ήταν η "διαμαρτυρία για τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον της Αγιότητάς του, του Πάπα Shenouda ΙΙΙ, αλλά και τις απειλές δολοφονίας που δέχεται από Μουσουλμάνους καθώς και η καταγγελία της αιματοχυσίας, των δολοφονιών, των απαγωγών και του εξισλαμισμού νεαρών Χριστιανών κοριτσιών. Επιπλέον, το συλλαλητήριο αυτό αποσκοπούσε στη δημοσιοποίηση "της δολοφονίας έξι νεαρών ανδρών που έβγαιναν από την εκκλησία μετά τα Χριστουγεννιάτικη Λειτουργία στις 6 Ιανουαρίου 2010 και της συνεχιζόμενης καθυστέρησης που επιδεικνύει η Αιγυπτιακή δικαιοσύνη στην εκδίκαση της υπόθεσης".
Ο Δρ Dawoud εξήγησε ότι "οι Κόπτες φοβούνται να βγουν έξω από τα σπίτια τους μήπως και δεχτούν επίθεση" και πρόσθεσε ότι "δέκα επιθέσεις αυτού του είδους έχουν λάβει χώρα κατά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου δύο επιθέσεις την εβδομάδα". Η τελευταία εκστρατεία εναντίον των Κοπτών (των αρχικών κατοίκων της Αιγύπτου πριν από την άφιξη των Αράβων Μουσουλμάνων και μιας από τις παλαιότερες Χριστιανικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή), άρχισε στις 15 Σεπτεμβρίου όταν ο Muhammad Salim al-Awa, πρώην γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Μουσουλμάνων Λογίων και μια εξέχουσα Αιγύπτια φωνή, εμφανίστηκε στο Al Jazeera και κατηγόρησε τους Κόπτες για "συσσώρευση όπλων και πυρομαχικών στις εκκλησίες και τα μοναστήρια τους". Στην ίδια εκείνη συνέντευξη, ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι, σύμφωνα με την Αιγυπτιακή εφημερίδα Al Shurouk, οι Αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν εντοπίσει ένα μήνα νωρίτερα ένα φορτηγό πλοίο φορτωμένο με εκρηκτικά από το Ισραήλ. Οι αρχές είχαν συλλάβει τον ιδιοκτήτη του πλοίου, Joseph Boutros Jabalawi, γιο του αναπληρωτή ηγέτη της Κοπτικής Εκκλησίας στο Port Said.
Σ’ έναν οργισμένο φιλιππικό, ο al-Awa εξαπέλυσε σκοτεινές και αβάσιμες κατηγορίες φτάνοντας ακόμη και να ισχυριστεί ότι ο Πάπας είχε δηλώσει ότι η Αίγυπτος είναι "η [Χριστιανική] μας χώρα" εξαιρουμένων των Μουσουλμάνων. Ο Al-Awa κατηγόρησε τον Πάπα και την Κοπτική εκκλησία για "πολιτικές δραστηριότητες" και προειδοποίησε ότι "φωτιά θα εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα". Κατέληξε τότε στο συμπέρασμα ότι τα υποτιθέμενα όπλα που συσσωρεύουν οι Κόπτες "μπορούν να έχουν μόνο ένα σκοπό - να χρησιμοποιηθούν κατά των Μουσουλμάνων" ενώ υποστήριξε ότι οι Κόπτες-Χριστιανοί θέλουν να "χωρίσουν την Αίγυπτο σε δύο κράτη", ένα Μουσουλμανικό κι ένα Χριστιανικό.
Ο Al-Awa συμπέρανε επίσης ότι οι Κόπτες είναι μια "πέμπτη κολώνα" κι ότι το Ισραήλ, η υποτιθέμενη καρδιά του Κοπτικού αγώνα, ετοιμάζεται να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον των Μουσουλμάνων. Προέβη, εξάλλου, σ’ έναν εξωφρενικό ισχυρισμό σύμφωνα με τον οποίο οι πράκτορες ασφαλείας της Αιγύπτου δεν μπορούν να εισέλθουν στα μοναστήρια για να διερευνήσουν ή ν’ αποκαλύψουν τα όπλα. Στη δικτατορία του Mubarak, οι Κοπτικές εκκλησίες βρίσκονται στο έλεος των αρχών που αρνούνται συχνά να δώσουν άδεια για την επισκευή των εκκλησιών ή την ανέγερση νέων.
Ακολουθώντας το παράδειγμα του al-Awa, Μουσουλμάνοι ηγέτες άρχισαν να σπείρουν ζιζάνια στο Μουσουλμανικό πληθυσμό κυκλοφορώντας φήμες που θέλουν την εκκλησία και τον Πάπα Shenouda ΙΙΙ ν’ απαγάγουν Κόπτισσες γυναίκες που ασπάστηκαν ηθελημένα το Ισλάμ και να τις παγιδεύουν στη συνέχεια σε έρημα μοναστήρια βασανίζοντάς τες όλο το διάστημα που διαρκεί η κατήχησή τους πίσω στο Χριστιανισμό.
Στις 8 Οκτωβρίου 2010 και μετά από την προσευχή της Παρασκευής, 500 Αιγύπτιοι Salafists (φονταμενταλιστές Μουσουλμάνοι που ακολουθούν τα παραδείγματα των πρώτων Μουσουλμάνων) διαδήλωσαν μπροστά από το Τέμενος Ibrahim στην Αλεξάνδρεια και απαίτησαν ν’ απελευθερωθούν οι "Μουσουλμάνες" γυναίκες που κρατούνται παρά τη θέλησή τους από την Κοπτική Εκκλησία και να τους επιτραπεί να δώσουν συνέντευξη στην τηλεόραση. Απαίτησαν επίσης να προσαχθεί σε δίκη ο Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου Πατέρας Bishoy σχετικά με τις υποτιθέμενες παρατηρήσεις που αμφισβητούν τη γνησιότητα του Κορανίου.
Πηγή: Το κείμενο του Joseph Puder δημοσιεύτηκε στο Front page Magazine στις 25 Νοεμβρίου
και παρουσιάζεται μεταφραδμένο στη σελίδα του Ζαν Κοέν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου