Translate

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Κατέστρεψαν το άγαλμα του Κώστα Περρίκου


Δημοσιεύτηκε στην σημερινή "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και μας γέμισε θλίψη.
Κατά τα πρόσφατα γεγονότα και τις καταστροφές κάποιοι κατέστρεψαν την προτομή του Κώστα Περρίκου στη συμβολή των οδών Γλάδστωνος και Πατησίων.


Μια προτομή που είχε ούτως η άλλως υποβαθμιστεί και ακυρωθεί από το Δήμο Αθηναίων που είχε επιτρέψει σε γειτονικό κατάστημα να το σκεπάσει με τις τέντες.


Λίγα λόγια για τον Περρίκο και την αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ.

Στις 20 Σεπτεμβρίου του 1941, ομάδα της ΠΕΑΝ με επικεφαλής τον Κώστα Περρίκο ανατίναξε τα γραφεία της ΕΣΠΟ, με 14 κιλά δυναμίτιδα. Σκοτώθηκαν ο αρχηγός της ΕΣΠΟ γιατρός Σπύρος Στεροδήμος, 29 Έλληνες και 42 Γερμανοί. Στις 11 Νοεμβρίου 1942 συνελήφθησαν οι Περρίκος, ο τεχνικός του ΟΤΕ Αντώνης Μυτιληναίος, ο φοιτητής της Νομικής, Σπύρος Γαλάτης, η δασκάλα Ιουλία Μπίμπα και η Αικατερίνη Μπέση. Πέρασαν από γερμανικό στρατοδικείο και καταδικάσθησαν σε θάνατο. Τους πρόδωσε ένας υπαξιωματικός της Χωροφυλακής, ο Πολύκαρπος Νταλιάννης, που ήταν σύνεδσμός τους με την οργάνωση «Όμηρος», για τρεις λίρες το κεφάλι. Τον Νταλιάνη εκτέλεσαν αργότερα άλλα μέλη της ΠΕΑΝ. Ο Κώστας Περρίκος εκτελέστηκε στο Χαιδάρι στις 4 Φεβρουαρίου του 1943. Η Ιουλία Μπίμπα οδηγήθηκε στη Γερμανία και εκτελέστηκε «δια πελέκεως». Στη Γερμανία οδηγήθηκε και ο Σπύρος Γαλάτης.
Μόνο ο φοιτητής Νίκος Λάζαρης, διέφυγε τη σύλληψη. Εντάχθηκε στον ΕΔΕΣ μέχρι το τέλος της κατοχής. Σκοτώθηκε στα Δεκεμβριανά από μέλη αριστερών οργανώσεων. Ο Μυτιληναίος, αφού κατάφερε να αποδράσει τρεις φορές κατέληξε στη Μέση Ανατολή και εντάχθηκε στην 3η ορεινή ταξιαρχία που πολέμησε στο Ρίμινι. Έχει γράψει δυο βιβλία. «Μαρτύρων Πορεία» (εκδόσεις Επικαιρότητα) και «Αγαθουπόλεως 7» (εκδόσεις Εστία). Πέθανε στην Ελλάδα το 2003.
Άγαλμα του Περρίκου υπάρχει σήμερα στη συμβολή των οδών Γλάδστωνος και Πατησίων. Ο γιος του είναι ειδικός εμπειρογνώμονας στον ΟΗΕ.