Translate

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Μαύρη μέρα για την ελευθερία του λόγου στην Ευρώπη

"Είναι μία μαύρη ημέρα για εμένα και για την ελευθερία του λόγου .Είμαι συγκλονισμένος.Δεν το περίμενα" φέρεται να ήταν η πρώτη αντίδραση του Ολλανδού βουλευτή Γκέρντ Βίλντερς σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ANP, όταν πληροφορήθηκε την απόφαση του Δευτεροβάθμιου δικαστήριου του Αμστερνταμ ότι πρέπει να διωχθεί ο ολλανδός βουλευτής Γκερντ Βίλντερς για δηλώσεις του στις οποίες καταφέρεται δυσμενώς για τους Μουσουλμάνους τα τελευταία χρόνια. Το δικαστήριο ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση εισαγγελέα που είχε αρνηθεί να ασκήσει δίωξη κατά του Βίλτερς."Το εφετείο του Αμστερνταμ διέταξε την δίωξη του μέλους του κοινοβουλίου Γκέρντ Βίλντερς για υποκίνηση μίσους και για δυσμενείς διακρίσεις βασιζόμενες σε σχόλιά του σε διάφορα μέσα ενημέρωσης για τους Μουσουλμάνους και τις πεποιθήσεις τους",αναφέρεται στην δικαστική απόφαση. Ο ιδρυτής και ηγέτης του δεξιού "Κόμματος της Ελευθερίας", είναι γνωστός για την επικριτική του προσέγγιση απέναντι στο ισλάμ και τους μετανάστες. Σε αρκετές περιπτώσεις είχε χαρακτηρίσει το ισλάμ "υποανάπτυκτο πολιτισμό"και το Κοράνι ως "φασιστικό βιβλίο". Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε κατ' αρχή απορρίψει το ενδεχόμενο δίωξης του βουλευτή,υποστηρίζοντας ότι δεν παραβίασε τους νόμους .

Το πρόβλημα είναι ότι ένα ευρωπαϊκό δικαστήριο, καταδίκασε έναν βουλευτή, διότι τοποθετήθηκε –με τον τρόπο του- απέναντι στην πολιτική δράση των οπαδών μιας θρησκείας. Και το έκανε διότι φοβήθηκε μετά τις έξαλλες διαμαρτυρίες των ισλαμιστών, τις απειλές των Ταλιμπάν, τις απειλές κάποιου Μουφτή της Ιορδανίας κ.λ.π., όχι διότι το έχει ξανακάνει ή θα το έκανε σε οποιαδήποτε περίπτωση. Και οι απειλές αξιολογήθηκαν γιατί δεν το έχουν σε τίποτε να τις υλοποιήσουν. Λίγα χρόνια πριν σκότωσαν έναν Ολλανδό σκηνοθέτη, για πολύ λιγότερα επειδή κάποιος μουλάς τον καταδίκασε. Και δεν είναι η πρώτη φορά.
«Κάθε τόσο, κάποιος στη Δύση “προσβάλει το Ισλάμ” - πότε ο Σαλμάν Ρουσντί γράφει ένα βιβλίο, πότε μια Δανέζικη εφημερίδα δημοσιεύει κάποια σκίτσα, πότε ο Πάπας κάνει κάποιο σχόλιο – και οι διαδηλωτές ξεχύνονται στους δρόμους. Τι καλύτερος τρόπος να αποδείξουν ότι το Ισλάμ είναι μια θρησκεία της Ειρήνης, από το να...καίνε, κάθε τόσο, το ομοίωμα του Πάπα;»
(G.Ranchman, Financial Times, 19/9/2006).\ που αναδημοσιεύτηκε από την εφημερίδα "Καθημερινή".
Βλέπε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: