Translate

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Ακόμη δυο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από το "χάπι της έκτρωσης"

Ακόμη δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους μετά από άμβλωση με χρήση του φαρμάκου της έκτρωσης του γνωστού RU486 σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC («Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων") της Ατλάντα, που δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του έγκυρου επιστημονικού περιοδικού New England Journal of Medicine. Όλοι οι θάνατοι προκλήθηκαν από σηπτικό σοκ που προκλήθηκε από τη χρήση του σκευάσματος.
Την είδηση αναδημοσιεύει στην ηλεκτρονική του έκδοση το ιταλικό περιοδικό των επισκόπων, Avvenire.

Το πρώτο περιστατικό συνέβη το 2008. Επρόκειτο για μια νέα γυναίκα 29 ετών που επεχείρησε άμβλωση κατά την πέμπτη εβδομάδα της κύησης. Πέντε ημέρες μετά την λήψη του RU486 εισήχθη σε νοσοκομείο με συμπτώματα λοίμωξης και υψηλό πυρετό, και κατέληξε μετά από είκοσι τέσσερις ώρες παρά τις προσπάθειες των γιατρών που προχώρησαν αμέσως σε αφαίρεση της μήτρας, των ωοθηκών και των σαλπίγγων. Η γυναίκα έπασχε από διαβήτη, ενώ η δεύτερη ήταν υγιής 21 ετών και είχε λάβει το σκεύασμα κατά την έβδομη εβδομάδα της κύησης. Εισήχθη στο νοσοκομείο μια εβδομάδα μετά τη χορήγηση του RU486, επίσης, με συμπτώματα σηψαιμίας και πέθανε πέντε ημέρες μετά.
Η αρχική υπόθεση των επιστημόνων είναι ότι το RU486 παρεμβαίνει το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο από την έρευνα. Και τα δυο περιστατικά σημειώθηκαν στις ΗΠΕ. Στην Βρετανία η χρήση του φαρμάκου RU486.
Τα θύματα του RU486 είναι παγκοσμίως 31. Οι δεκαεννέα ήταν γυναίκες που επιχειρούσαν έκτρωση ενώ τα υπόλοιπα θύματα χρησιμοποιούσαν το φάρμακο για "παρηγορητική θεραπεία" διαφόρων νοσημάτων.
Τι είναι όμως; το RU486;


Το RU486  μπορεί να ληφθεί μέχρι και την πέμπτη εβδομάδα της κύησης και καταστέλλει την παραγωγή μίας ορμόνης, της προγεστερόνης, κάνοντας λεπτότερο το εσωτερικό τμήμα της μήτρας, με αποτέλεσμα το σώμα της γυναίκας να αποβάλει το έμβρυο. Χρησιμοποιείται κυρίως σαν εκτρωτικό φάρμακο αλλά και στην θεραπεία της ενδομητρίωσης, στα λειομειώματα, στο σύνδρομο Cushing και στον καρκίνο του μαστού. Δεν έχει σχέση με το “χάπιι της επόμενης μέρας” που λαμβάνεται έως 72 ωρες απο την ωρα που εγινε η επαφη χωρις αντισυλληψη.
Θεωρητικά το  Το RU486 πρέπει να διανέμεται αποκλειστικά από τα νοσοκομεία μπορεί όμως κάποιος να το προμηθευτεί έλεύθερα από το διαδίκτυο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού , τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα το Φεβρουάριο του 2000, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στην Ελλάδα 100.000 έως 120.000 εκτρώσεις. Αυτός ο αριθμός ισοδυναμεί με τις ετήσιες γεννήσεις και δίνει στη χώρα μας μια θλιβερή πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η άποψη αυτή ενισχύεται από ανώνυμα ερωτηματολόγια τα οποία συμπλήρωσαν έφηβες που προσήλθαν το 1998 στη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών που εδρεύει στο Αρεταίειο. Από από αυτά προκύπτει ότι ένα στα τρία κορίτσια ηλικίας 14 έως 19 ετών έχει κάνει έκτρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: