Translate

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Νέα περίοδος στις σχέσεις Αγίας Έδρας και Ισραηλιτών


Σε δύσκολη περίοδο μπαίνουν οι σχέσεις Βατικανού και Εβραίων, -κατ’ αρχήν της Ιταλίας.
Σύμφωνα με ανταπόκριση του Θ. Ανδρεάδη - Συγγελάκη) και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο ραβίνος της Βενετίας, Ελία Ενρίκο Ρικέτι, σε άρθρο του στο καθολικό περιοδικό «Popoli» (που εκδίδεται από τους Πατέρες Ιησουΐτες) ανακοινώνει ότι οι ραβίνοι της Ιταλίας, δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στην «Ημέρα του Εβραϊσμού», που η Καθολική Εκκλησία οργανώνει για τις 17 Ιανουαρίου.
Και ο λόγος; Η απόφαση του Πάπα Βενέδικτου, να επαναφέρει την προσευχή της Μεγάλης Παρασκευής, υπέρ του «εκχριστιανισμού των Εβραίων».
Και παρ’ ότι το Βατικανό, έσπευσε σύμφωνα με την ανταπόκριση να ξεκαθαρίσει ότι «οι αδελφοί εβραίοι δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί η προσευχή pro Judaeis είναι καθαρά εσχατολογική, και συνδέεται με την τελική θεϊκή κρίση» οι εβραϊκές κοινότητες της Ιταλίας δεν πείσθηκαν και θεώρησαν ότι δεν τυγχάνει σεβασμού η ταυτότητά τους και ότι, κατά βάθος, τίθεται υπό αμφισβήτηση η ισοτιμία τους και η δυνατότητά τους να επιδιώκουν τη σωτηρία με τον δικό τους, διαφορετικό, τρόπο. Ο ραβίνος της Βενετίας, πήγε λίγο παραπέρα και είπε ότι όλα αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθεί «η θέση του Πάπα Βενέδικτου ότι ο θεολογικός διάλογος είναι ανώφελος -διότι πρέπει να τύχει υπεράσπισης η ανωτερότητα του Χριστιανισμού».
«Είναι σαφές» λέει ο Ραβίνος, "ότι οδεύουμε προς την ακύρωση μισού αιώνα ιστορίας της Καθολικής Εκκλησίας, με ευθεία αναφορά στη διακοπή της συνεργασίας με τους εβραίους, που ζουν στην Ιταλία, ως αποτέλεσμα της σκέψης του ίδιου του Ποντίφικα».

Επίσης ,
[...] Si aggrava il giudizio del rabbino capo di Roma Riccardo Di Segni sul nuovo testo della preghiera del Venerdi’ santo annunciata dal Papa. ’Una marcia indietro di 43 anni che impone una pausa di riflessione nel dialogo ebraico-cristiano’, ha detto Di Segni secondo il quale non solo ’non e’ vero che e’ stata tolta la frase che urta la sensibilita’ del popolo ebraico’ ma ’in questa nuova formulazione e’ tutto che urta questa sensibilita’’

Δεν υπάρχουν σχόλια: