Translate

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Η θυρωρός ενός δημοτικού σχολείου στην Αγγλία απειλείται με απόλυση επειδή η κόρη της μίλησε στους συμμαθητές της για τον Ιησού

Young Jasmine apparently told her mother: "My teacher told me I couldn't talk about Jesus."

Η κ. Κάιν που εργάζεται σαν θυρωρός (με καθεστώς ημιαπασχόλησης) στο Δημοτικό σχολείο Landscore στην Αγγλία, απειλείται με απόλυση επειδή έστειλε κάποιο e mail σε φίλους της από την ενορία το οποίο θεωρήθηκε από το σχολείο προσβλητικό για τους δασκάλους. Να σημειώσουμε ότι η Γιασμίν πηγαίνει στο ίδιο σχολείο που εργάζεται η μητέρα της.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Στις 22 Ιανουαρίου η κ. Κάιν πήγε να παραλάβει το παιδί της από το σχολείο.
"Βρήκα την κόρη μου να έχει ξεσπάσει σε κλάματα το πρόσωπό της ήταν κόκκινο και ήταν πολύ ταραγμένη. Μου είπε ότι ο δάσκαλος της είχε κάνει παρατήρηση μπροστά σε όλη την τάξη και της απαγόρευσε να ξαναμιλήσει για τον Ιησού. Ένοιωσα σοκαρισμένη»
Περίμενα να σχολάσω και ζήτησα να δω τον δάσκαλο τον κ. Sharon Gottelier όχι σαν εργαζόμενη αλλά σαν μητέρα. Πριν προλάβω να μιλήσω μου είπε ότι δεν συμφωνεί τα παιδιά να εκφράζουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις μέσα στην τάξη. Ένοιωσα παγιδευμένη γιατί δεν είμαι εκπαιδευτικός αλλά κατώτερη υπάλληλος.
Το επόμενο Σαββατοκύριακο έστειλα στους φίλους μας στην ενορία ένα email που έγραφε: «Προσευχηθείτε για τη Γιασμίν, για το σχολείο για την εκκλησία».
Την επομένη με κάλεσε η διευθύντρια η κ. Read, κρατώντας στα χέρια της αντίγραφα από τα προσωπικά μου email και μου ανακοίνωσε ότι ξεκινά πειθαρχική έρευνα σε βάρος μου γιατί στράφηκα κατά του σχολείου και του προσωπικού του»
Η κ. Κάιν δηλώνει σοκαρισμένη από το γεγονός ότι παραβιάστηκε η αλληλογραφία της αλλά και από την ταχύτητα που κινείται σε βάρος της η πειθαρχική διαδικασία. Επίσης ότι δεν αντιλαμβάνεται που είναι το πρόβλημα εφόσον το σχολείο επιτρέπει τα κάλαντα και τη διανομή προσκλήσεων για το φεστιβάλ των Ινδουιστών divali.
«Αν αύριο το παιδί μου πεί ένα τραγούδι και υπάρχει μέσα η λέξη «Χριστός» τι θα γίνει;» αναρωτιέται. Πως θα ξέρουμε πότε μπορούμε και πότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το Χριστό;»
Το θέμα πήρε διαστάσεις. Ο δικαστής κ. Mike που εκπροσωπεί το Χριστιανικό Ινστιτούτο που έχει αναλάβει την υπεράσπιση της κ. Καίην, δήλωσε:

«Νόμιζα ότι είχα ακούσει όλα όταν έμαθα πως μία νοσοκόμα είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα επειδή πρότεινε να προσευχηθούν για τη ζωή κάποιου ασθενή.
Τώρα “ένα πεντάχρονο κοριτσάκι και η μητέρα της καταδιώκονται γιατί ισχυρίστηκαν κάτι που δεν είναι τίποτε περισσότερο από τη χριστιανική τους πίστη. Με ανησυχεί ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο ένα ιδιωτικό email που η κ. Κάιν είχε στείλει σε φίλους της από την ενορία έφθασε στα χέρια της διεύθυνσης του σχολείου.
Έχουμε φθάσει στο σημείο όπου αυτή η κατάσταση θα πρέπει να σταματήσει» είπε και σημείωσε ότι "τα παιδιά θα πρέπει να αισθάνονται ελεύθερα να συζητούν για την θρησκεία τους, χωρίς παρεμβάσεις από τους εκπαιδευτικούς, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη νομοθεσία".
"Οι Χριστιανοί δεν είναι μειονοτική ομάδα» κατέληξε.
Επισήμως η διεύθυνση του σχολείου δεν πήρε θέση, αφού η πειθαρχική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Όμως μιλώντας στο BBC η διευθύντρια κ. Read, υποστήριξε ότι δεν παραβιάστηκε η αλληλογραφία της κ. Κάιν και πληροφορήθηκε το περιεχόμενο του email από άλλο γονέα μέλος της ενορίας. Επίσης ότι το θέμα δημιουργήθηκε όταν η πεντάχρονη Γιασμίν είπε σε κάποια συμμαθήτριά της ότι «θα πάμε στην κόλαση αν δεν πιστεύουμε στο Θεό» με αποτέλεσμα το άλλο παιδάκι να τρομάξει. Αυτό δεν έχει να κάνει με το Χριστιανισμό, αλλά με τη θρησκευτική μισαλλοδοξία» ισχυρίστηκε.
Ο κ. Tracy Lawton αρμόδιος για θέματα εκπαίδευσης είπε ότι το συγκεκριμένο σχολείο είναι γνωστό ότι ανέχεται όλες τις απόψεις και δεν μπορεί να πιστέψει ότι φέρθηκαν σε ένα παιδί με αυτόν τον τρόπο. "Τα παιδιά είναι πολύ αθώα και θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους", είπε.
Σύμφωνα με την Daily Telegraph οι καθηγητές αντιμετωπίζουν ένα ανελαστικό νομικό πλαίσιο σχετικά με την έκφραση προσωπικών πεποιθήσεων στο σχιολείο. Το Συμβούλιο Διδακτικής που αποτελεί την ανώτατη ρυθμιστική αρχή στη χώρα έχει καταρτίσει έναν αυστηρό κώδικα δεοντολογίας που απαιτεί από το προσωπικό να "προωθεί την ισότητα και την πολυμορφία των αξιών".


Πηγές : Daily Telegraph, Daily Mail, Times
http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/religion/4590870/Primary-school-receptionist-facing-sack-after-daughter-talks-about-Jesus-to-classmate.html.
http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/faith/article5755481.ece
http://catholicactionuk.blogspot.com/2009/02/another-case-of-christianophobia.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: