Translate

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Περιπολία με την ελληνική ακτοφυλακή

Το ρεπορτάζ του Iain Macinnes που ακολουθεί, δημοσιεύτηκε στις 30 Οκτωβρίου του 2008, από το BBC NEWS

«Η έκπληξη που μας επεφύλαξε η ελληνική ακτοφυλακή ήταν οι γνώσεις των ανδρών της για το Σκωτσέζικο ποδόσφαιρο, κάτι που βοηθούσε να περάσει πιο ευχάριστα η νύχτα, καθώς περιπολούσαμε στην οριογραμμή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Κάθε συζήτηση μπορεί να καταλήξει εύκολα στο ποδόσφαιρο ιδιαίτερα όταν γίνεται ανάμεσα σε άνδρες.
Αναζητούσαμε τους μετανάστες που θα προσπαθούσαν να ξεκινήσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία, περνώντας από αυτό το σημείο. Ο αριθμός όσων επιχειρούν να εισέλθουν έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με τους περισσότερους να έχουν ξεκινήσει από το Αφγανιστάν το Ιράκ καθώς επίσης, από την Αφρική.
Όπως μας είπαν οι Έλληνες λιμενικοί, είναι αρκετοί οι μετανάστες που προσπαθούν να μπουν κάθε βράδυ στην Ευρώπη από αυτό το σημείο. Χρησιμοποιούν μικρές λέμβους και προσπαθούν να φθάσουν στις παραλίες της Σάμου, μόλις ένα μίλι από τις τουρκικές ακτές.

Η ελληνική ακτοφυλακή προσπαθεί να τους γυρίσει στα τουρκικά νερά αλλά οι μετανάστες, που γνωρίζουν πολύ καλά το παιχνίδι, κάθε φορά που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση, βουλιάζουν οι ίδιοι τα σκάφη τους και τότε η ακτοφυλακή πρέπει να περισυλλέξει τους ναυαγούς. Μόλις βρεθούν στη θάλασσα, οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν την περισυλλογή τους και τελικά τους βγάζουν στη στεριά, μέσα στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόλις το ραντάρ “είδε” τους μετανάστες, το περιπολικό της ακτοφυλακής ανέπτυξε γρήγορα ταχύτητα φθάνοντας ως τους σαράντα κόμβους. Είδαμε το πλήρωμα να φορά τα αλεξίσφαιρα γιλέκα, και καταλάβαμε πως το “παιχνίδι” μόλις αρχίζει.
Αν και δεν υπήρξε ποτέ περιστατικό ένοπλης αντιπαράθεσης, οι άνδρες της ακτοφυλακής δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουροι ότι δεν θα αντιμετωπίσουν κάποια δυσάρεστη έκπληξη και πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όταν ο προβολέας του περιπολικού φώτισε τη λέμβο, μείναμε άναυδοι καθώς είδαμε πάνω της πολύ περισσότερους ανθρώπους, από όσους μπορούσαν να χωρέσουν. Κανένα σημείο δεν είχε μείνει ανεκμετάλλευτο ούτε τα πλαϊνά της βάρκας.
Ανησυχήσαμε ότι θα θελήσουν να βυθίσουν τη βάρκα και αυτό ήταν πράγματι επικίνδυνο όχι μόνο για τους μετανάστες αλλά και για την ακτοφυλακή. Ευτυχώς, κατέστρεψαν μόνο την πίσω πλευρά, αλλά και πάλι κάποιοι από τους μετανάστες βρέθηκαν στη θάλασσα. Γρήγορα και με επαγγελματισμό, το πλήρωμα του περιπολικού της ελληνικής ακτοφυλακής ξεκίνησε την επιχείρηση της διάσωσης αλλά η απόγνωση των μεταναστών και η αγωνία τους να ανεβούν στο περιπολικό ήταν τόσο έντονη, ώστε μόνο η πειθαρχία ήταν σε θέση να εξασφαλίσει την ασφάλεια όλων μας. Με μόνο τέσσερα άτομα πλήρωμα, η ακτοφυλακή έπρεπε να εξασφαλίσει ότι θα ανεβαίνουν ένας ένας στο περιπολικό, κάτι που οι βρεγμένοι, παγωμένοι και απελπισμένοι μετανάστες ήταν δύσκολο να κατανοήσουν. Τελικά, μετά την καταμέτρηση, επιβεβαιώθηκε ότι και οι 33 μετανάστες είχαν επιβιβασθεί στο σκάφος της ακτοφυλακής. Το πλοιάριο στο οποίο ταξίδεψαν διέθετε άδεια μόνο για έξι έως οκτώ άτομα, κι αυτό δείχνει ποιους κινδύνους είναι διατεθειμένοι να διατρέξουν για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή. Μια ζωή στην Ευρώπη. Επιστρέψαμε στη Σάμο, όπου οι αρχές θα έπαιρναν αποτυπώματα από τους μετανάστες και θα τους περνούσαν από γιατρούς πριν καταλήξουν στο τοπικό κέντρο κράτησης και όπως μας είπε το πλήρωμα του περιπολικού, αυτό ήταν ένα πολύ συνηθισμένο βράδυ. Το κέντρο κράτησης στη Σάμο αν και νεόκτιστο και οπωσδήποτε καλύτερο από τις ελληνικές φυλακές, προκαλεί ανησυχίες εξαιτίας του συνωστισμού και των συνθηκών διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες εκεί. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει να παραδέχεται ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη μέσω αυτής της οδού, και ζητά τη βοήθεια της Ε,Ε για να περιφρουρήσει 16.ο000 χιλιόμετρα ακτογραμμής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: