Translate

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Η μπούργκα πάει ... παραλία


Πολύ συζήτηση τελευταία σε Ιταλία και Γαλλία, με το «μπουρκίνι» ή «Burkini» ή «bourgini» που δεν είναι άλλο από ένα λεκτικό συνδυασμό των λέξεων «μπικίνι» και «μπούργκα». Το «μπουρκίνι» είναι στην πραγματικότητα μαγιό που καλύπτει τα πάντα, εκτός από τα πόδια τα χέρια και το πρόσωπο. Είναι η μπούργκα της παραλίας. Πριν λίγες μέρες στην Ιταλία, ο Δήμαρχος της Varallo Sesia (στην βορειοδυτική περιοχή του Πιεμόντε) αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο στις γυναίκες που εμφανίζονται σε πισίνες με αυτή την περιβολή. Ο Gianluca Buonanno, ο οποίος έχει εκλεγεί βουλευτής με το κόμμα της Λίγκας του Βορά εξέφρασε το φόβο, ότι τέτοιου είδους ενδυμασίες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα υγιεινής. Iσχυρίστηκε επίσης ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν «τον τρόμο ανάμεσα στα παιδιά».
Ο κ. Buonanno, αρνήθηκε τις κατηγορίες για ρατσισμό. "Φανταστείτε", είπε "μια δυτική γυναίκα να επιχειρήσει να κολυμπήσει με μπικίνι σε μια μουσουλμανική χώρα. Θα αντιμετωπίσει διάφορα ενδεχόμενα. Από τον αποκεφαλισμό ως τη μαστίγωση και τη φυλάκιση. Εγώ λέω ότι αν θέλει να κολυμπά με μπούργκα, μπορεί να το κάνει αλλά στο σπίτι της. Στη δημόσια πισίνα πρέπει να πληρώσει 500 ευρώ". Την προηγούμενη Τρίτη στη Βερόνα, εμφανίστηκε σε μία πισίνα μια γυναίκα με «μπουργκίνι». Ο Christian Panzarini υπεύθυνος της πισίνας, είπε ότι δεν απαίτησε από τη γυναίκα να φύγει, παρά τις διαμαρτυρίες μητέρων ότι προξενούσε τρόμο στα παιδιά τους. Της ζήτησε όμως να του στείλει ένα e-mail όπου να τον βεβαιώνει ότι τα υλικά από τα οποία αποτελείται το συγκεκριμένο «ένδυμα» δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς. Περιμένει ακόμη. Τον περασμένο Απρίλιο, ο Fermignano Giorgio Cancellieri Δήμαρχος μιας μικρής πόλης στην περιοχή Μάρκε του Ιταλικού Βορρά, απαγόρευσε την Μπούργκα και οτιδήποτε την θυμίζει. Οι αποφάσεις αυτές βασίζονται στον αντιτρομοκρατικό νόμο του 1975, που απαγορεύει στους πολίτες να καλύπτουν τα πρόσωπά τους, αλλά μια αστυνομική εγκύκλιος του 2004 θεωρεί αποδεκτή τη «μπούργκα» σαν «δημοσιοποίηση της θρησκευτικής πίστης».
Η επίσημη πολιτική μέχρι σήμερα υποστήριζε ότι το καλυμμένο πρόσωπο στο δρόμο ή σε ένα τζαμί δεν συνιστά αδίκημα. Όμως δεν μπορεί να φοριέται σε χώρους όπως οι τράπεζες και ταχυδρομεία, όπου θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία ή μάταιους συναγερμούς. Η αστυνομία θα πρέπει να μπορεί πάντα να προβεί στην ταυτοποίηση του προσώπου. Η Ιταλία έχει περίπου 1,2 εκατομμύρια μουσουλμάνους που αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη θρησκεία μετά τον Καθολικισμό. Πρόσφατα στη Γαλλία, μία γυναίκα που φορούσε burkini διώχθηκε από δημόσια πισίνα έξω από το Παρίσι, με τη δικαιολογία ότι το ένδυμα ήταν ανθυγιεινό.
Η Γαλλία έχει απαγορεύσει τη burqa και οτιδήποτε της μοιάζει από το 2004 …
Βλέπε επίσης:
Ο Δήμαρχος μιας μικρής πόλης στην Ιταλία, ζητά από τους δημότες να μην νοικιάζουν τα σπίτια τους σε μετανάστες
Ιστοσελίδα στη Δανία διαφημίζει τις παρθενοραφές πριν από το γάμο... Και στην Ελλάδα
Ισπανικό δικαστήριο καταδίκασε ζευγάρι Μαυριτανών γιατί εξανάγκασε την 14χρονη κόρη του να παντρευτεί
Γιατί επιτρέπει η Ελλάδα την εφαρμογή της "Σαρία" στο έδαφός της;

Δεν υπάρχουν σχόλια: