Translate

Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Ισπανικό δικαστήριο καταδίκασε ζευγάρι Μαυριτανών γιατί εξανάγκασε την 14χρονη κόρη του να παντρευτεί

Μια γυναίκα Μαυριτανικής καταγωγής, η Hawa Cheikh, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 17 ετών με τις κατηγορίες της σεξουαλικής κακοποίησης του βιασμού και της απειλής σε βάρος της κόρης της Selamha Mohamed.
Η Hawa και ο σύζυγός της Mohamed Ould Abdallahi, πήγαν στην Ισπανία τη δεκαετία του '80. Εγκαταστάθηκαν στο Puerto Real (Cádiz), όπου το 1992 γεννήθηκε η Selamha, το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά που έχει το ζευγάρι.
Το 2006 όταν η Selamha έγινε 14 ετών, ταξίδεψε με την μητέρα της στην Μαυριτανία όπου την ανάγκασε να παντρευτεί έναν άνδρα 40 ετών που ήταν και ξάδελφός της.
Ο σύζυγος προσέφερε την αναγκαία προίκα και ο πατέρας συμφώνησε από το τηλέφωνο.

Ο γάμος έγινε στη Μαυριτανία και στη συνέχεια, η κοπέλα εξαναγκάστηκε από τη μητέρα να έχει σεξουαλικές σχέσεις με το νέο της σύζυγο. Σύμφωνα με την κατάθεση του κοριτσιού στο δικαστήριο, την απειλούσαν με λιθοβολισμό εάν αρνιόταν και μάλιστα οι γονείς της έλεγαν ότι "θα ρίξουν την πρώτη πέτρα".
Ο πατέρας ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι στη Μαυριτανία είναι συνηθισμένο για τα κορίτσια να παντρεύονται τα ξαδέλφια τους. Λίγες εβδομάδες αργότερα, η κοπέλα επέστρεψε στο Puerto Real, και στο σχολείο. Όμως, ένα χρόνο αργότερα, το 2007, ο σύζυγός της έφθασε στην Ισπανία μετά από ένα επαγγελματικό ταξίδι στη Γερμανία. Εξαναγκάστηκε να έρθει σε επαφή μαζί του με τις απειλές της μητέρας ότι αν δεν δεχόταν θα την έκαιγαν ζωντανή ή θα της έκοβαν το λαιμό. Ο πατέρας εκείνη την ημέρα έλειπε από το σπίτι.
Το επόμενο πρωί κατάφερε να το σκάσει και να ζητήσει βοήθεια από τους γείτονες που ειδοποίησαν με τη σειρά τους την Αστυνομία που συνέλαβε σύζυγο και γονείς. Εκτός από τη μητέρα της Selamha σε 13,5 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε και ο σύζυγος, Mokhtar Salem, ενώ ο πατέρας, (που παρά τα χρόνια που έχει ζήσει στην Ισπανία δεν μιλά ούτε μια λέξη Ισπανικά) απαλλάχθηκε από τις περισσότερες κατηγορίες και καταδικάστηκε μόνο σε φυλάκιση 18 μηνών για απειλή. Το δικαστήριο υποχρέωσε επίσης τους γονείς και το σύζυγο να μην έχουν επαφή με την κοπέλα για τέσσερα χρόνια.

Η οικογένεια, αλλά και οι εφημερίδες της Μαυριτανίας κατηγορούν το δικαστήριο για ρατσισμό και ισχυρίζονται ότι πρόκειται για πολιτιστική παρεξήγηση. Εν τω μεταξύ οι κοινωνικές υπηρεσίες φοβούνται ότι και η μικρότερη αδελφή, Aicha, μπορεί να αντιμετωπίσει την ίδια τύχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: