Translate

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Καθαρές λύσεις έπέλεξαν οι Γερμανοί. Γυρίζει σελίδα η Γερμανία


Σαρωτική νίκη πέτυχε στις γερμανικές εκλογές η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση κεντροδεξιάς συμμαχίας με το κόμμα των φιλελευθέρων (FDP).
Οι σοσιαλδημοκράτες, προηγούμενοι εταίροι του συνασπισμού της κ. Μέρκελ, υπέστησαν μία από τις χειρότερες ήττες της ιστορίας τους και έπεσαν στο 23% το χαμηλότερο εκλογικό τους ποσοστό από τον πόλεμο.
Στην πρώτη ομιλία μετά τη νίκη της στις εκλογές, η κ. Μέρκελ είπε ότι σε μια τέτοια στιγμή μεγάλης κρίσης προτίθεται να λειτουργήσει σαν «καγκελάριος όλων των Γερμανών» και ότι πρωταρχικός της στόχος θα είναι «η προστασία των θέσεων εργασίας και η δημιουργία νέων». «Θα επαναφέρουμε σε κατάσταση ευημερίας τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης» τόνισε η κ. Μέρκελ.
Η Μέρκελ είπε ότι είναι αποφασισμένη να αρχίσει άμεσα συνομιλίες με τον ηγέτη του φιλελεύθερου κόμματος Guido Westerwelle, που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στον κυβερνητικό συνασπισμό και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
Το κόμμα των χριστιανοδημοκρατών σίγουρα πέτυχε μια μεγάλη νίκη και έχει πια απαλλαγεί από τα βαρίδια μιας αμήχανης σοσιαλδημοκρατίας. Από την άλλη όμως πέτυχε τα μικρότερα ποσοστά από το 1949 συγκεντρώνοντας μόνο το 33,8% των ψήφων. Αντίθετα οι φιλελεύθεροι κατόρθωσαν να κερδίσουν ποσοστό 14,6%, που είναι το καλύτερο που έχουν επιτύχει ποτέ στην εκλογική ιστορία της Γερμανίας.
Αυτό έχει τη σημασία του. Οι Γερμανοί ψηφοφόροι επιβράβευσαν μια «σκληρή» πολιτική αφού το FDP κατά την προεκλογική του εκστρατεία είχε εξαγγείλει γρήγορη μείωση φόρων κατά 35 δισ. Ευρώ και ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας.
Οι γερμανοί ψηφοφόροι δηλαδή αποδοκίμασαν τη συνεργασία με τους σοσιαλιστές και προέκριναν τη συμμαχία με τους φιλελεύθερους που πρότειναν τις πιο σκληρές και επώδυνες λύσεις. Αυτό έχει τη συμβολική αξία του και θα καταστήσει πιο δύσκολες τις διαπραγματεύσεις ενώ σε κάθε περίπτωση συνιστά μια δεξιά στροφή του εκλογικού σώματος. Οι Σοσιαλδημοκράτες επιστρέφουν στην αντιπολίτευση έπειτα από 11 χρόνια στην εξουσία, με τα ποσοστά τους να έχουν πλαγιοκοπηθεί ακόμη περισσότερο από τα κόμματα της Αριστεράς που κατέγραψαν σημαντικά ποσοστά. 12,4% για το ριζοσπαστικό κόμμα 10,1 για την Αριστερά και 10,5% για τους Πράσινους. Ο πρόεδρος του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), που αναμένεται να έχει κεντρικό ρόλο, έδωσε ήδη δείγμα γραφής όταν στην πρώτη συνέντευξη τύπου αρνήθηκε να απαντήσει σε δημοσιογράφο του BBC στα Αγγλικά λέγοντας: «Εδώ είμαστε στη Γερμανία».
Τα αποτελέσματα των Γερμανικών εκλογών προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στην Τουρκία. Η εφημερίδα «Μιλιέτ», αναμένει «να ενισχυθεί η ρητορική κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.,» ενώ σύμφωνα με την «Σαμάν», «το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί κίνδυνο για την Τουρκία». Ποιο δεικτικό το CNN Turk εκτιμά ότι «το χειρότερο σενάριο έγινε τώρα πραγματικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: