Translate

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Κωνσταντινούπολη-Το νεκροταφείο του Βαλουκλή, όπου έγιναν βανδαλισμοί, επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος

To νεκροταφείο του Βαλουκλή, όπου έγιναν βανδαλισμοί, επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, εκφράζοντας την λύπη και την απογοήτευσή του «γιατί παρόμοια γεγονότα εξακολουθούν να συμβαίνουν στα κοιμητήρια της Ομογενείας μας». Τον Πατριάρχη συνόδευε ο Μητροπολίτης Τρανουπόλεως, κ. Γερμανός.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα άγνωστοι εισέβαλαν στον χώρο του κοιμητηρίου και κατέστρεψαν 99 ταφόπλακες, ισάριθμων ταφείων, οι οποίες φέρουν πάνω τον σταυρό, τα ονόματα των αποθανόντων και την χρονολογία γέννησης και θανάτου τους.
Οι φύλακες της παρακείμενης Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Ζωοδόχου Πηγής, οι οποίοι πρώτοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους βανδαλισμούς, εξήγησαν στον Πατριάρχη πότε και πώς διαπιστώθηκε το ανοσιούργημα. Η απογοήτευση ήταν έκδηλη στο πρόσωπό του κατά τη διάρκεια της 30λεπτης επίσκεψής του όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά και άλλα σημεία του κοιμητηρίου, όπου στο παρελθόν διαπράχθηκαν μικρότερης έκτασης ζημιές.
Να σημειωθεί ότι οι τάφοι αυτοί έχουν κατασκευαστεί από τον Σύνδεσμο Βοηθείας Ασθενών και Γηροκομουμένων των Νοσοκομείων Βαλουκλή. Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 1946 από τους προύχοντες της εποχής εκείνης για να συνδράμει στο έργο της Εφοροεπιτροπής των Νοσοκομείων Βαλουκλή με σκοπό την στήριξη και την ανακούφιση των ομογενειακών οικογενειών, που αντιμετώπισαν εντονότερα τις συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατόρθωσε δε, συγκεντρώνοντας χρήματα, να απαλύνει τον πόνο των γηροκομουμένων και άλλων ηλικιωμένων, ιδιαίτερα μετά τις απελάσεις του 1964, οι οποίοι παρέμειναν στην Πόλη.
Σήμερα, επικεφαλής του Συνδέσμου είναι ο κ. Γεώργιος Ατέσογλου, με μέριμνα του οποίου τα τελευταία 10 χρόνια συγκεντρώθηκαν χρήματα από δωρεές Ρωμιών, αλλά και ομογενών από όλο τον κόσμο, και κατασκευάστηκαν 100 τάφοι για τον ενταφιασμό των αποθανόντων τροφίμων του γηροκομείου Βαλουκλή -και όχι μόνο– καθώς και για τους οικονομικά αδύναμους ομογενείς από την Πόλη και την Ίμβρο. Αυτούς τους συγκεκριμένους τάφους κατέστρεψαν οι άγνωστοι.
Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε την παρακείμενη Μονή Ζωοδόχου Πηγής και προσκύνησε στον τάφο του προκατόχου του Πατριάρχου Δημητρίου.


Πηγή: ΑΠΕ σελίδα για την ομογένεια


Δεν υπάρχουν σχόλια: