Translate

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Ο τηλεπροκρούστης

Την εποχή του αυθεντικού Μαυρογιαλούρου, ο λαός ήταν «πελάτης». Ο «ηγήτορας της κοινής γνώμης» (που λένε και στις Πολιτικές Επιστήμες) ήταν εκείνος ο ωραίος τύπος που υποδύθηκε ο Παπαγιαννόπουλος. Αυτός μεσολαβούσε για να γίνει το γεφυράκι του να πάει το παιδί του στο νοσοκομείο. Σήμερα για να βρεις θέση στην εντατική πρέπει να πας στον Αυτιά. Για να σου κλείσουν τη λακκούβα και να μην σπάσεις τα αμορτισέρ, στον Οικονομέα. Για να «δεις» το βουλευτή σου πρέπει να τον «βγάλει ζωντανά» ο Παπαδάκης. (Χωρίς να έχουμε τίποτε με τους ανθρώπους).
Το παιχνίδι δεν είναι τόσο αθώο. Γιατί και τα μέσα δεν είναι αθώα.


Ο τηλεοπτικός μεσολαβητής, δεν υπηρετεί τον βουλευτή όπως τον παλιό αγνό κομματάρχη. Έχει αφεντικό.
Ο μεσολαβητής ορίζει το θέμα. Εκείνος είπε ότι το μεγαλύτερο θέμα στην Ελλάδα είναι οι περιπέτειες μιας μοναστικής αδελφότητας στον Άθω και όχι η ανεργία ή ποιοι και πως θα μοιραστούν το Δ ΚΠΣ. Αν λοιπόν ο υποψήφιος θέλει να εκλεγεί, πρέπει να κολακέψει το λαό. Και επειδή ο τηλεπροκρούστης έχει εκ προοιμίου αποφασίσει τι συμφέρει στο λαό, πρέπει να κολακέψει πρώτα τον ίδιο.
Σήμερα το κρεβάτι του Προκρούστη, λέγεται «εντιμότητα». Στις προηγούμενες ήταν το «έθνος» και η ιστορία».
Λέω λοιπόν σήμερα να θυμηθούμε τη Μαριέτα Γιαννάκου και εκείνο το περίφημο βιβλίο της ιστορίας. Δεν είμαστε ιστορικοί για να κρίνουμε. Ήταν ένα βιβλίο. Η Μαριέτα είπε ξεκάθαρα την άποψή της. «Την ιστορία δεν την γράφει ο λαός όπως αυτός νομίζει, αλλά οι επιστήμονες». «Τίμησε τα παντελόνια της» και έχασε τη βουλευτική της έδρα, γιατί ο τηλεπροκρούστης θεωρεί βρισιά το αυτονόητο. Το ΠΑΣΟΚ παρ’ ότι ήταν κυβέρνηση όταν παραγγέλθηκε και ξεκίνησε να γράφεται το βιβλίο, όχι μονάχα δεν το υπερασπίστηκε, αλλά προτίμησε να «γλύψει» το «λαό» για να μαζέψει κάνα «αδέσποτο ψηφαλάκι».
Η Μαριέττα δεν είναι υποψήφια. Τη διέσωσε -προς τιμή του- ο Καραμανλής στέλνοντας την στο Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά ας θυμηθούμε και τον διάδοχο της τον κ. Στυλιανίδη. Που σαν υπουργός Παιδείας κρύφτηκε πίσω από τα φουστάνια του Παιδαγωγικού, για να μην στενοχωρήσει τον πυρήνα των «εθνικοφρόνων» που είναι και ο «σκληρός πυρήνας» των ψηφοφόρων του κόμματός του. Τώρα ο Στυλιανίδης έχει απέναντί του στη Θράκη τον original, τον αυθεντικό Γιώργο Καρατζαφέρη.
«Ή δεν υπάρχει κακό, ή δεν υπάρχει Θεός» έγραφε ο Επίκουρος. Υπάρχει βέβαια! Και σπάει πλάκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: