Translate

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Συνάντηση Καθολικών και Ορθόδοξων στην Κύπρο. Πολύ μακριά από την ένωση των Εκκλησιών

«Σήμερα, με την έκρηξη του μουσουλμανισμού, οι Χριστιανοί κινδυνεύουμε να γίνουμε μειονότητα. Δεν πρέπει να ενωθούμε οι Χριστιανοί, παραβλέποντας κάποιες διαφορές ώστε να βρούμε λύση;». είπε ο Μητροπολίτης Πάφου, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχολιάζοντας τις εργασίες της συνάντησης της Μεικτής Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής για το Διάλογο μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο από 16 έως 23 Οκτωβρίου 2009.
«Σήμερα διαλεγόμαστε και με τους ετερόδοξους αλλά και με τους ετερόθρησκους για διάφορα άλλα προβλήματα, όπως π.χ. τη μείωση της οζονόσφαιρας, τις κλιματολογικές αλλαγές. Δεν πρέπει να συνομιλούμε για το μεγάλο μας πρόβλημα που είναι η Διαίρεση;», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Πάφου, που ξεκαθάρισε πάντως πως ο διάλογος βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο και συζητούν μεταξύ τους οι Ορθόδοξοι και μεταξύ τους οι Καθολικοί.
Η συνάντηση θα είχε περάσει απαρατήρητη αν δεν είχαν πάρει δημοσιότητα στην Ελλάδα, τα γνωστά επεισόδια που προκάλεσαν στην Κύπρο ορισμένοι ορθόδοξοι μοναχοί, και διάφορα που υπόθηκαν στην Ελλάδα περί «υποταγής στον Πάπα». Στους κύκλους αυτούς απάντησε ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, ο οποίος συμπροέδρευε των συνεδριάσεων με τον Καρδινάλιο Βάλτερ Κάσπερ.
«Αλίμονο αν με το να διαλέγεται κανείς με κάποιον σημαίνει ότι παραδίδεται σ’ αυτόν. Ποια είναι τα δείγματα ότι ο διάλογος μας οδηγεί σε ‘’παράδοση’’; Πρέπει να προσέχουν όσοι χρησιμοποιούν τέτοιες εκφράσεις», είπε ο κ. Ιωάννης και προσέθεσε πως «όσοι μετέχουμε στους διαλόγους δίνουμε μαρτυρία Ορθοδοξίας με παρρησία και αγώνα δύσκολο».
«Την ιστορία την κατευθύνει ο Θεός. Όσοι διακηρύττουν ότι η ένωση της Εκκλησίας είναι αδύνατη οικειοποιούνται το μέλλον από τα χέρια του Θεού».
Ελάχιστες αναφορές υπήρξαν στις ιστοσελίδες της Δυτικής Εκκλησίας για τη συνάντηση, όπου εκεί κυρίαρχο θέμα ήταν η επιστροφή 50 Αγγλικανών Επισκόπων στην Δυτική Εκκλησία (με διάταγμα που εξέδωσε ο πάπας την περασμένη Τρίτη) διατηρώντας τη δική τους ηγεσία και τις παραδόσεις τους.Ο Οικουμενικός Πατριάρχης περιόδευε στην Αμερική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: