Translate

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Πυροβολούσε φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ»


Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα κίνητρα του Νιντάλ Χασάν Μαλίκ στρατιωτικού ψυχίατρου ο οποίος την περασμένη Πέμπτη, φωνάζοντας «Αλάχ Ακμπάρ» (ο Θεός είναι μεγάλος), άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως κατά άοπλων στρατιωτών που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν υγειονομικές εξετάσεις, πριν αναχωρήσουν για το Ιράκ. Σκότωσε 12 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 31 έως ότου μια γυναίκα αστυνομικός η Kimberly Munley, τον πυροβόλησε τέσσερις φορές. Στη σύγχυση που ακολούθησε τη σφαγή, ο Μαλίκ αρχικά θεωρήθηκε νεκρός. Αργότερα έγινε γνωστό ότι έχει τραυματιστεί και νοσηλεύεται φρουρούμενος σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε το γεγονός «τρομακτική έκρηξη βίας». «Είναι συγκλονιστικό να μαθαίνεις ότι οι άνδρες και οι γυναίκες του αμερικανικού στρατού, πέθαναν στον πόλεμο», είπε ο Πρόεδρος, «αλλά είναι περισσότερο συγκλονιστικό όταν αυτό συμβαίνει σε αμερικανικό έδαφος».
Ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε επίσης από τους συμπολίτες του να μην καταλήγουν σε συμπεράσματα για τα κίνητρα της επίθεσης «πριν γνωρίσουμε όλα τα γεγονότα», ωστόσο ένας από τους πρώτους αξιωματούχους που συνάντησε ήταν ο διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μίλερ. Το Πεντάγωνο, έδωσε εντολή να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις στρατιωτικές βάσεις της χώρας
Η συγκεκριμένη βάση είναι από τις μεγαλύτερες και φιλοξενεί περισσότερους από 50.000 στρατιώτες. Ο 39χρονος Χασάν Μαλίκ, είναι Ιορδανικής καταγωγής, γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, και σπούδασε βιοχημεία στο Virginia Tech, με υποτροφία των Ενόπλων Δυνάμεων και την υποχρέωση να υπηρετήσει για ορισμένα χρόνια στο Στρατό.
Όπως είπε μέλος της οικογένειάς του, ο Μαλίκ είχε μετατεθεί στο Φορτ Χουντ τους τελευταίους έξι μήνες ενώ είχε υπηρετήσει για έξι χρόνια στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed, που ειδικεύεται στη φροντίδα τραυματιών του πολέμου στο Ιράκ, περιλαμβανομένης και της ομαδικής ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση του μετα-τραυματικού στρες.
«Οι ιστορίες που είχε ακούσει εκεί από τους στρατιώτες τον είχαν τρομάξει και δεν ήθελε να πάει στο Ιράκ» είπε το μέλος της οικογένειας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, αντιμετώπιζε προβλήματα με τους συναδέλφους του λόγω της καταγωγής του και είχε απευθυνθεί σε δικηγόρο για να εξετάσει τη δυνατότητα να αποχωρήσει από τις ένοπλες δυνάμεις.
Πρόκειται για τη χειρότερη τραγωδία αυτού του είδους που συνέβη στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ.
Τώρα η έρευνα καλείται να απαντήσει κυρίως για το αν «ο ψυχίατρος του στρατού ενήργησε για θρησκευτικούς λόγους - είχε εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του στον πόλεμο κατά των« αδελφών μουσουλμάνων» ή έφθασε σε ένα οριακό σημείο εξαιτίας των ψυχολογικών συνεπειών που υπέστη ο ίδιος στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους στρατιώτες να ξεπεράσουν την φρίκη που είχαν ζήσει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Πηγή: http://www.atticapress.gr/newsroom/inter/2331-texas.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: