Translate

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Δεν βλέπουν “Ανατολή” όλοι οι κλασικοί ναοί


Είναι γνωστό, ότι οι ελληνικοί ναοί είναι χτισμένοι πάνω στην πορεία του Ήλιου από την Ανατολή προς τη Δύση. Όμως όπως φαίνεται η διαπίστωση αυτή δεν ισχύει απολύτως. Οι ελληνικοί ναοί της Σικελίας για παράδειγμα δεν έχουν κατασκευαστεί όλοι με τον ίδιο κανόνα όπως διαπίστωσε ο Alun Salt, καθηγητής του ινστιτούτου Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester της Βρετανίας, που πραγματοποίησε μια μελέτη για τον αστρονομικό προσανατολισμό των κλασσικών ναών της Σικελίας. Συγκρίνοντας τους ναούς της Κάτω Ιταλίας με τους αρχαίους ναούς στην Ελλάδα ο καθηγητής διαπιστώνει μια “παράδοξη δυσαρμονία” μεταξύ της χώρας προέλευσης της λατρείας και τη «χώρα εισαγωγής».
Από τους σαράντα έναν ναούς που μελετήθηκαν στη Σικελία, οι σαράντα ήταν απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με την Ανατολή ενώ από τους ογδόντα τέσσερις που μελετήθηκαν στην Ελλάδα ήταν οι σαράντα δύο.
Η εξήγηση είναι πως οι ελληνικοί ναοί είναι κτισμένοι πάνω σε παλαιότερα ιερά της μυκηναϊκής περιόδου ενώ οι ναοί της Σικελίας οικοδομήθηκαν από το μηδέν από αποίκους που θέλησαν να τηρήσουν με ευλάβεια τις μητροπολιτικές παραδόσεις και ήσαν περισσότερο “αδιάλλακτοι” σε θέματα λατρείας. Η σημαντική αυτή ανακάλυψη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One.

Δεν υπάρχουν σχόλια: