Translate

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Οι παράνομοι μετανάστες θα πρέπει να απελαύνονται ακόμη και αν τα παιδιά τους πηγαίνουν στο σχολείο» αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας

Μια σημαντική για τη μετανάστευση στην Ευρώπη απόφαση πήρε την Πέμπτη το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας όπως μεταδίδουν τα Ιταλικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με αυτή παράνομοι μετανάστες που τα παιδιά τους φοιτούν σε Ιταλικά σχολεία δεν μπορούν να ζητήσουν να παραμείνουν στην Ιταλία με το επιχείρημα ότι η απέλασή τους θα προκαλέσει «συναισθηματικά τραύματα» στα παιδιά και τη μείωση των σχολικών τους επιδόσεων.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι η ανάγκη για την προστασία των συνόρων υπερισχύει του δικαιώματος στην εκπαίδευση των παιδιών.
Το Δικαστήριο πήρε αυτή την απόφαση μετά από προσφυγή Αλβανού παράνομου μετανάστη, που ζητούσε να αποκτήσει άδεια παραμονής με το επιχείρημα ότι η σύζυγός του έχει την Ιταλική υπηκοότητα και τα και δύο ανήλικα παιδιά τους ζουν στη πόλη Busto Arsizio και φοιτούν στο σχολείο και δεν θα έπρεπε να παρεμποδιστεί η «απρόσκοπτη σωματική και ψυχολογική τους ανάπτυξη», εξαιτίας της απουσίας του πατέρα.
Οι δικαστές αποφάσισαν ότι ο πατέρας θα μπορούσε να παραμείνει στη χώρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μόνο για «σοβαρούς λόγους που σχετίζονται με την ψυχική και σωματική ανάπτυξη του παιδιού εάν οι λόγοι αυτοί προσδιορίζονται από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Μια μόνιμη και σταθερή κατάσταση όπως η φοίτηση στο σχολείο, δεν συνιστά έκτακτη ανάγκη.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης δεν μπορεί να «νομιμοποιείται η ένταξη των παράνομων μεταναστών με την εκμετάλλευση της παιδικής ηλικίας.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που επέτρεπε την παραμονή του πατέρα, «αποκλειστικά και μόνο για τη διασφάλιση των αναγκών του παιδιού». Και προέκρινε την ανάγκη του σεβασμού του «συνολικού ρυθμιστικού πλαισίου για τη μετανάστευση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: