Translate

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Από το 2003, με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, η 27η Ιανουαρίου είναι Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Στα 1939, οι Εβραίοι της Ευρώπης ήταν περίπου δέκα εκατομμύρια. Ένα μεγάλο μέρος του εβραϊκού πληθυσμού της Ευρώπης, είχε μεταναστεύσει στη Ρωσία, στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Περίπου τριάντα χιλιάδες είχαν μεταναστεύσει στην Παλαιστίνη. Δυο εκατομμύρια Εβραίοι της Ευρώπης, είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική.
Όμως η απόφαση της Βρετανίας να μπλοκάρει τη μετανάστευση στην Παλαιστίνη, ήταν καθοριστικής σημασίας. Δεκάδες εκατομμύρια Εβραίοι βρεθήκαν παγιδευμένοι στην Ευρώπη, όταν οι Ναζί εξαπέλυσαν τους διωγμούς.

Από τους περίπου διακόσιες πενήντα χιλιάδες επιζώντες των στρατοπέδων, οι μισοί ίσως και περισσότεροι επιλέγουν να μεταναστεύσουν στην Παλαιστίνη και στις ΗΠΑ. Οι περιουσίες έχουν καταστραφεί και οι συγγενείς έχουν χαθεί.
Στο τέλος του πολέμου στην Ευρώπη έχουν απομείνει περίπου τέσσερα εκατομμύρια Εβραίοι. Οι κοινότητες της Ελλάδας και της Ολλανδίας θα πληρώσουν το βαρύτερο τίμημα, χάνοντας το 90% των ανθρώπων τους.
Οι συνέπειες του Ολοκαυτώματος δεν ξεπεράστηκαν ποτέ για τις εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης βοηθούντων των μεικτών γάμων και της μετανάστευσης.
Σήμερα, έχουν απομείνει στην Ελλάδα, περίπου 5.500 Εβραίοι. Οι περισσότεροι ζουν στην Αθήνα ή σε μικρές κοινότητες σε μέρη που άλλοτε είχαν ακμάζουσα Εβραϊκή παρουσία.
Το Ολοκαύτωμα στέρησε την Ελλάδα από ένα σημαντικό κομμάτι της κληρονομιάς της και αποτελεί τη μεγαλύτερη απώλεια πληθυσμού μετά την απώλεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: