Translate

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Να σταματήσουν οι "απαγωγές" παιδιών από την Αιτή ζητούν οι διεθνείς οργανώσεις

Να σταματήσουν άμεσα οι υιοθεσίες των παιδιών που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Αϊτή την 12η Ιανουαρίου ζήτησαν τρεις μεγάλες Βρετανικές μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Οι οργανώσεις Save The Children και World Vision και η Βρετανική Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού θέλουν να επιβληθεί άμεσα μορατόριουμ στις νέες υιοθεσίες τουλάχιστον έως ότου εξαντληθεί κάθε προσπάθεια τα παιδιά να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.
Οι τρεις οργανώσεις επισήμαναν ότι εάν οι υιοθεσίες δεν καθυστερήσουν, υπάρχει κίνδυνος οικογένειες να χωριστούν για πάντα. Αλλά τις πραγματικές ανησυχίες των οργανώσεων να καταλήξουν τα παιδιά σε οποιοδήποτε περιβάλλον εκτός από ανάδοεχες οικογένειες εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της World Vision Τζάστιν Μπάιγουορθ που είπε ότι "δε θα πρέπει να φεύγουν παιδιά από την Αϊτή σε αυτό το στάδιο εκτός εάν φεύγουν μαζί με επιζήσαντα μέλη της οικογένειάς τους ή εάν βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη διαδικασίες υιοθεσίας με όλα τα απαιτούμενα εχέγγυα και έγγραφα".
Αρκετές χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία και ο Καναδάς, έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες υιοθεσίας για να επιτραπεί σε εκατοντάδες παιδιά από την Αϊτή να ενταχθούν σε νέες οικογένειες. Αλλά ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε χθες πως η χώρα «δεν πρέπει να κατηγορηθεί για απαγωγή» παιδιών, και επιταχύνει τις διαδικασίες για υιοθεσίες που ήδη βρίσκονταν σε εξέλιξη.
Άλλωστε πολλοί θυμούνται πως το 2007, έξι μέλη μιας Γαλλικής οργάνωσης αρωγής είχαν καταδικαστεί διότι προσπάθησαν να μεταφέρουν 103 παιδιά από το Τσαντ στη Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι ήταν προσφυγόπουλα του πολέμου στο Νταρφούρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: