Translate

Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2010

Αλλάζουν οι γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μεσόγειο;

Την Κυριακή, το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ επιτέθηκε εναντίον της τουρκικής μη κυβερνητικής οργάνωσης που μαζί με μια μικρότερη πολυεθνική ομάδα που την ακολουθούσε, είχε σκοπό να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Το Ισραήλ είχε ζητήσει από τους Τούρκους να μην καταπλεύσουν απευθείας στη Γάζα αλλά σε γειτονικό λιμάνι του Ισραήλ όπου να ξεφορτώσουν τις προμήθειες και αυτές να μεταφερθούν εν συνεχεία στη Γάζα, αλλά η τουρκική ΜΚΟ αρνήθηκε και προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό.
Το σπάσιμο του αποκλεισμού ήταν ο διακηρυγμένος στόχος της και το Ισραήλ είχε καταστήσει σαφές με κάθε τρόπο πως θα την εμπόδιζε. Όταν ο Ισραηλινός στρατός προσπάθησε να συλλάβει τα πλοία και τους επιβάτες, οι Τούρκοι που επέβαιναν στο Mavi Marmara αντιστάθηκαν (όπως φαίνεται στο βίντεο του ισραηλινού στρατού). Οι Ισραηλινοί έκαναν χρήση των όπλων κατά του πλήθους και ακολούθησε αιματοχυσία.
Ο στολίσκος αποτελείτο από έξι πλοία που έπλεαν σε σχηματισμό στα διεθνή ύδατα, και στα οποία επέβαιναν εκτός από τους Τούρκους, ακτιβιστές από αραβικές χώρες όπως το Αλγέρι, τη Μαλαισία και άλλες όπως την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Δανία και την Ιρλανδία.
Επικεφαλής του convoy, ήταν το υπό τουρκική σημαία κρουαζιερόπλοιο Mavi Marmara
, που υπήρξε και το θέατρο της τραγωδίας.
Επρόκειτο για αυτό που θα αποκαλούσαμε, αν αναφερόμαστε σε μοίρα πολεμικών πλοίων, «διοικητόπλοιο».
Το πλοίο αυτό, μπορεί να φιλοξενήσει 1086 επιβάτες αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 16 ν,μ., και είχε ναυλωθεί από την από την τουρκική ΜΚΟ (İnsani Yardım Vakfı), «ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες» μια ισλαμική φιλανθρωπική οργάνωση που συστήθηκε το 1995 για να παράσχει βοήθεια στους μουσουλμάνους της Βοσνίας.
Το Ισραήλ έχει απαγορεύσει τη δράση της στο έδαφός του από το 2008 και την θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση και τροφοδότη της Χαμάς.
Επικαλείται μια μελέτη του Ινστιτούτων Διεθνών Σπουδών της Δανίας του 2006, η οποία, καταλόγιζε στην οργάνωση, ότι κάτω από την ομπρέλα της φιλανθρωπίας επιδιώκει την επαφή μαχητών της τζιχάντ και τρομοκρατικών ομάδων.
Οι ναυλώσεις τέτοιων πλοίων, η οργάνωση μιας αποστολής 680 ανθρώπων και 10 χιλιάδων τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας, δεν είναι απλή υπόθεση.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας επισήμως αρνείται ότι υποστηρίζει τη συγκεκριμένη οργάνωση, όταν όμως στις 27 Απριλίου στη Δυτική Όχθη συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές ο Ιζμέτ Σαχίν, εκπρόσωπος της οργάνωσης, και κρατήθηκε είκοσι μέρες στην έδρα του ισραηλινού στόλου, ο Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε την κράτηση του Σαχίν χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ «απειλή για την ειρήνη και τον ανθρωπισμό».
Είχε μάλιστα προαναγγείλει ότι «η Τουρκία συνεργάζεται με διάφορες χώρες για να αρθεί ο αποκλεισμός».
Ο αποκλεισμός αυτός είχε επιβληθεί το 2007 αμέσως μόλις η Χαμάς κέρδισε τις εκλογές. Στην Γάζα, ζουν σε σκληρές συνθήκες μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, που εξαιτίας του εμπάργκο αδυνατούν να επουλώσουν τις πληγές του πρόσφατου πολέμου.
Για όσους διαβάζουν την ιστορία μέσα από συμβολισμούς, όταν το Mavi Marmara έβγαινε από το Βόσπορο, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, μεταφέροντας τους 580 από τους 680 επιβαίνοντες της αποστολής, η εικόνα μιλούσε μόνη της.
Το «αυτοκρατορικό μεγαλείο» της νηοπομπής συνιστούσε επικοινωνιακή επίδειξη δύναμης και θύμιζε περισσότερο σταυροφορία.
Το Ισραήλ, επέλεξε να απαντήσει στην πρόκληση με χρήση στρατιωτικής και υπέρμετρης ισχύος. Ο έλεγχος χάθηκε. Η περιπέτεια του πολυεθνικού στολίσκου βάφτηκε με αίμα. Στη συνέχεια δεν μπόρεσε να πείσει ότι τα πλοία και οι επιβάτες αποτελούσαν απειλή για την ασφάλεια του. Δεν βρέθηκαν όπλα, ούτε τρομοκράτες.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, «εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τους τραυματισμούς που προέκυψαν από τη χρήση βίας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη διεθνή ύδατα εναντίον των πλοίων ανθρωπιστικής νηοπομπής με προορισμό τη Γάζα». Ήταν μια ήπια απόφαση.
Ο πρόεδρος Ομπάμα κράτησε ίσες αποστάσεις από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, ενώ ζήτησε «να πληροφορηθεί όλα τα πραγματικά περιστατικά, και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν».
Αλλά στη Δύση η κοινή γνώμη είναι εναντίον του Ισραήλ και οι πολιτικοί είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στην κοινή γνώμη.
Η τουρκική «ναυαρχίδα», Mavi Marmara, προσπάθησε να αποκόψει το Ισραήλ από τους δυτικούς του συμμάχους.
Η Τουρκία, επιζητεί τον τίτλο του υπερασπιστή του μουσουλμανικού κόσμου, ενώ η στρατηγική της συμμαχία με το Ισραήλ φαίνεται να κλονίζεται, μπορεί και ανεπανόρθωτα. Δημιουργούνται νέα δεδομένα και για τη χώρα μας.
Βλέπε επίσης: Η Τουρκία, το Ισραήλ και οι μουσουλμανικές χώρες
Μπορεί η Τουρκία να ανήκει στο ΝΑΤΟ;1 σχόλιο:

papailias yfantis είπε...

Είναι προφανές ότι ο ΟΗΕ καιΟ Ομπάμα είναι το κλωτσοσκούφι των σιωνιστών.
Πέραν δε αυτού εκείνο, που έχει για μας σημασία δεν είναι το τι κανόυν οι μεν και οι δε, αλλά τι κάνουμε εμείς.
Οι οποίοι μπορεί να μην έχουμε πολεμική ισχύ και να οδεύουμε προς το ναδίρ της οικονομικής μας αθλιότητας, μπορούμε όμως να διαθέτουμε αποθέματα ηθικής αξιοπρέπειας.
Ώστε να μην παρασυρόμαστε ένθεν λακείθεν. Και ως ένα βαθμό φαίνεται πως αυτό το κατορθώνουμε.