Translate

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Ποιοι χτυπούν το Πατριαρχείο;

Είναι πραγματικά παράδοξη η προσωπική επίθεση που δέχεται τελευταία ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Το Πατριαρχείο, ζήτησε από αρχιερείς που ανήκουν στη δική του πνευματική δικαιοδοσία, όπως είναι για παράδειγμα οι ιεράρχες που ανήκουν στην εκκλησία της Κρήτης να υποβάλουν αιτήσεις για την απόκτηση και της τουρκικής υπηκοότητας προκειμένου να μπορούν να είναι – δυνητικά - υποψήφιοι για τον πατριαρχικό θρόνο.
Κι’ αυτό γιατί ο τουρκικός νόμος θεωρεί υποχρεωτική την τουρκική υπηκοότητα προκειμένου κάποιος ορθόδοξος ιεράρχης να μπορεί να γίνει Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη.
Διάφοροι λοιπόν «βαρβάτοι» Έλληνες άρχισαν να μιλούν για «προδοσία» και τουρκοποίηση των νησιών του Αγίου Όρους και της Κρήτης. Υπήρξε μάλιστα οικονομική εβδομαδιαία εφημερίδα που εξαπέλυσε μύδρους κατά του κ. Βαρθολομαίου την ημέρα της προσωπικής του εορτής.
Που είναι όμως το παράδοξο;
Μέχρι σήμερα
 κατηγορούσαμε την Τουρκία επειδή αρνιόταν να παραχωρήσει την τουρκική υπηκοότητα σε ορθόδοξους κληρικούς που δεν είχαν γεννηθεί στην Τουρκία.
Αρκεί να θυμηθούμε την περιπέτεια του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιάκωβου ο οποίος όταν είχε εκφράσει ενδιαφέρον για τη θέση του Πατριαρχείου. είχε σκοντάψει στο θέμα της υπηκοότητας.
Αλλά και του Αθηναγόρα ο οποίος δεν είχε γεννηθεί στην Τουρκία και που η Τουρκία αποδέχθηκε μετά από ισχυρή αμερικανική πίεση με την ευρεία ερμηνεία ότι είχε γεννηθεί σε έδαφος που ανήκε κάποτε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Το γεγονός λοιπόν ότι η Τουρκία δέχθηκε να παραχωρεί την υπηκοότητα και σε αρχιερείς που δεν έχουν γεννηθεί στην Τουρκία δεν είναι «προδοτική» αλλά σωτήρια για το Πατριαρχείο. Αλλιώς από πού θα εκλεγεί –κάποτε- ο Πατριάρχης;
Σήμερα στην Τουρκία «επιβιώνουν» περί τους  2.000 «Ρωμιούς» (αν είναι τόσοι)  στους οποίους  προσμετρούνται και οι Άραβες της  Αντιόχειας. Είναι δηλαδή καλύτερα –και για ποιους- να υπάρξει κάποτε Σύριος Πατριάρχης; Αν το Οικουμενικό  Πατριαρχείο, «δύσει» στην Πόλη, δεν  θα ανατείλει επί ελληνικού εδάφους, ή στις ΗΠΑ αλλά στη Μόσχα.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε αυτή την επίθεση από ελληνικά μέσα ενημέρωσης κυρίως διαδικτυακά όχι όταν απέστειλε την εγκύκλιο αλλά μόλις επέστρεψε από την Μόσχα.
Σύμπτωση;

Δεν υπάρχουν σχόλια: