Translate

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Κοράνι μετ' εμποδίων

Πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό είναι το άρθρο του Λάρκου Λάρκου για τον επιχειρούμενο από την Τουρκία πλήρη εξσλαμισμό της εκπαίδευσης στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, όπως δημοσιεύτηκε στο site πολιτικού και κοινωνικού προβληματισμού, "Προοδευτική Πολιτική".


"Οι εξελίξεις στα κατεχόμενα είναι σημαντικές -και ακολουθούν την νίκη του Έρογλου (Eroğlu) στην ψηφοφορία για την εκλογή ηγέτη της τουρκοκυπριακής (Τ/Κ) κοινότητας. «Ιεροκήρυκες» του ισλαμικού νόμου προερχόμενοι από την Τουρκία επιχειρούν να διδάξουν μέσα στα Τ/Κ σχολεία «μαθήματα κορανίου». Η εξέλιξη αυτή συνδέεται ευθέως με το κόμμα του Τ. Ερντογάν (T. Erdoğan), το οποίο καλύπτει με δημόσιες δηλώσεις αυτή την οπισθοδρομική προσπάθεια.
Η T/K κοινωνία έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα το δικό της κοσμικό κύκλο. Τα σχολεία παρέμεναν μετριοπαθή, τα θρησκευτικά δεν είχαν κεντρική θέση στα προγράμματα και σε αυτό ήταν αρκούντως βοηθητικές οι μεταρρυθμίσεις του Κ. Ατατούρκ (Kemal Atatürk) -κατάργηση του χαλιφάτου, κοσμικό κράτος. Σήμερα δυνάμεις που εδρεύουν στο κόμμα του Ερντογάν επιχειρούν να γυρίσουν τον κύκλο προς τα πίσω εισάγοντας συνήθεις ξένες προς τις Τ/Κ. Οι «ιεροκήρυκες» της σαρίας, με άδεια από την αρμόδια Τ/Κ αρχή –«διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων»- μπαίνουν στα δημοτικά σχολεία να διδάξουν.

Η αντίδραση ήταν αναμενόμενη, γιατί η μακρά παράδοση της κοσμικότητας έχει σημαντικούς υποστηρικτές στον Τ/Κ προοδευτικό κόσμο. Η Τ/Κ συντεχνία των δασκάλων αποφάσισε να παρεμποδίσει την διδασκαλία του κορανίου και έτσι τα μέλη της μπαίνουν στις τάξεις και διακόπτουν τη διδασκαλία, υπερασπιζόμενοι τον κοσμικό χαρακτήρα του σχολείου καθώς και τις μεταρρυθμίσεις που επέφερε η ηγεσία Ταλάτ (Talat) στο T/K σχολείο -κυρίως την αλλαγή στο μάθημα της ιστορίας.
Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος AKP του Τ. Ερντογάν Μποζντάγ (Bozdağ) ζήτησε από τον Έρογλου να πάρει μέτρα κατά των Τ/Κ δασκάλων που μπαίνουν στις τάξεις και παρεμποδίζουν τη διδασκαλία του κορανίου, ενώ ο ηγέτης του Τ/Κ κόμματος «ελευθερία και μεταρρύθμιση» (ÖRP) Τ. Αβτζί (T. Avcı) αποκάλεσε την ενέργεια της συντεχνίας «σκάνδαλο». Ο «υπουργός» παιδείας στο ψευδοκράτος Ν. Τσαβούσογλου (Nazım Çavuşoğlu) επιτέθηκε στη συντεχνία των δασκάλων και των καθηγητών (10/7): «αναμειγνύεσθε σαν τον μαϊντανό σε κάθε θέμα και λόγω των συνεχών απεργιών σας φέτος έμειναν στην ίδια τάξη 300 μαθητές. Οι Τ/Κ είναι Τούρκοι και μουσουλμάνοι». Για τα μαθήματα κορανίου δήλωσε ότι «αυτά παραδίδονται τέσσερις μέρες στα σχολεία και μια μέρα στα τζαμιά και σε αυτά συμμετέχουν 600 περίπου μαθητές».
Οι προσπάθειες των Τ/Κ δασκάλων είναι αξιέπαινες -ένα παράδειγμα μαχόμενης συντεχνίας με πολιτικό προσανατολισμό και ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Ο αγώνας τους είναι σημαντικός και αφορά τη διατήρηση του κοσμικού χαρακτήρα της παιδείας τους. Μπορεί αυτές οι εξελίξεις να μην απασχολούν το ελληνοκυπριακό (Ε/Κ) πολιτικό σύστημα, είναι όμως σημαντικό να δούμε πως ένα σημαντικό μέρος της Τ/Κ διανόησης διατηρεί τη ζωτικότητά του και αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα ότι δεν χάθηκε η ελπίδα. Οι αναχρονιστικές πρακτικές συναντούν αντιδράσεις και αυτό σημαίνει πολλά στη διαδρομή του χρόνου".


Ο Λάρκος Λάρκου είναι φιλόλογος, πρόεδρος του «ομίλου προβληματισμού για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας» (ΟΠΕΚ Κύπρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: