Translate

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

«ΚΛΙΚ στα ΣΥΝ και τα ΠΛΗΝ της πόλης μου»


Η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Πολιτισμού της Πάτρας - «Διεθνές Πανόραμα» www.independent.gr, και η Συντακτική Επιτροπή του Cineek magazine-διαδικτυακού περιοδικού για τον Εναλλακτικό πολιτισμό www.cineek.gr,  στο πλαίσιο του 12ης Διοργάνωσης (1/10 έως τις 9/10/2010 στον πολυχώρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας ΙΝΤΕΑΛ) – διοργάνωσε το 4o διαγωνισμό φωτογραφίας που φέτος είχε τίτλο ««ΚΛΙΚ στα ΣΥΝ και τα ΠΛΗΝ της πόλης μου» και απευθύνονταν σε όλους τους Πατρινούς πολίτες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τα «ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΝ» του αστικού, κοινωνικού, πολιτικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της πόλης μας.
 Ο φετινός διαγωνισμός φωτογραφίας ήταν περισσότερο ένα παιχνίδι, ένα παιχνίδι παρατήρησης, έρευνας, αποτύπωσης εικόνων.
Η διαπραγμάτευση του θέματος μέσα από δύο φωτογραφίες  αποτύπωσαν δύο «όψεις» μέσω μιας συμπληρωματικής αντίθεσης.
Οι συμμετέχοντες αναδείξαν τις καθημερινές διαδρομές και εμπειρίες στην πόλη. Καταγράψαν το σύγχρονο αστικό τοπίο που βιώνεται μέσα από αντιθετικά δίπολα, σημεία που οι αντιθέσεις τέμνονται και αναδύονται ως αμφισημίες, καταστάσεις, συναισθήματα, γεγονότα, εμπειρίες, συμπεριφορές, καθημερινότητες…     
 Ότι δε μας αφήνει αδιάφορους ή καλύτερα το φαινομενικά αδιάφορο, αυτό που προσπερνάμε ακριβώς επειδή είναι καθημερινό. Αυτό που μας ευχαριστεί ή μας δυσαρεστεί που μας εξοργίζει ή μας ενθουσιάζει, το μικρό και το μεγάλο, το σπουδαίο και το ταπεινό, το σιωπηλό και το κραυγαλέο…

Η Κριτική Επιτροπή επέλεξε 13 φωτογραφικές σειρές και είναι οι κάτωθι:
Ονοματεπώνυμο               τίτλος σειράς
Καρέλη  Αγγελική        «Η ανακύκληση της ζωής!»
Δημήτριος Τσούλος      «Είσοδος σε μια άλλη πόλη- «Ένα κόσμημα της Πάτρας»
Λαμπρόπουλος Γιώργος  «Διπλή προσωπικότητα»
Μαρία Μιχαήλ                 «Η Πάτρα όπως είναι… και όπως θα θέλαμε να είναι»
Γιάννης  Πατρώνης
Κατερίνα  Πετρόχειλου   « + ή ± ή –»
Παύλος  Τουλιάτος          «Αστικό puzzle»
Χρήστος Κοσμάς             «Κυκλοφοριακό»
Υφαντής Νικόλαος          «Πατρινά Ηλιοβασιλέματα»
Μαρία Γεωργοπούλου    «Lifting»
Βαγγέλης Τσινιάς
Παπαϊωάννου Βασίλης    «Φωτιά, πηγή χαράς και αγανάκτησης»
Μαργαρίτης Γιάννης        «Αρνητικό – θετικό κλικ»

Η έκθεση των φωτογραφικών σειρών θα εγκαινιασθεί τη Δευτέρα  27 Σεπτεμβρίου στις 20.30 στον χώρο της gallery του ΙΝΤΕΑΛ, όπου θα παραμείνουν για ένα μήνα, ενώ στη συνέχεια θα αποτελέσουν κινητή έκθεση που θα παρουσιαστεί σε τουλάχιστον 38 πόλεις της Ελλάδας.
Η Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού Βασιλική Παπαγεωργίου (Κοιν. Ανθρωπολόγος, Δρ), Αντωνία Σβέτσου (Αρχιτέκτονας) και Κωνσταντίνα Πολυμεροπούλου (Σύμβουλος Διοίκησης Επιχειρήσεων), θα ανακοινώσει τα βραβεία και τις διακρίσεις το Σάββατο 9/10 στη τελετή λήξης και απονομής βραβείων του κινηματογραφικού φεστιβάλ.
Όσον αφορά το κινηματογραφικό τμήμα του φεστιβάλ ραντεβού στις 1 Οκτωβρίου μέχρι τις 9 Οκτωβρίου στο ΙΝΤΕΑΛ. Οι ώρες προβολών είναι από τις 16.00 έως τις 24.00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Στην έναρξη του κινηματογραφικού φεστιβάλ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Εξομολόγηση ενός Οικονομικού Δολοφόνου» του κ. Στέλιου Κούλογλου ο οποίος και θα παραστεί για να προλογίσει και να ορίσει την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: