Translate

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Ισραηλινοί τουρίστες αποκηρύσσουν την Τουρκία κι επιλέγουν την Ελλάδα

Τουρίστες επισκέπτονται την Ακρόπολη στην Αθήνα. Η Ελλάδα γνωρίζει μια ραγδαία αύξηση του αριθμού των Ισραηλινών τουριστών.

Ενώ η πολιτική κρίση μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του αριθμού των Ισραηλινών τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία, η Ελλάδα κατακλύζεται από Ισραηλινούς τουρίστες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών που επισκέφθηκαν την Τουρκία μειώθηκε κατά 90% το φετινό Ιούνιο ενώ, σύμφωνα με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2010 αυξήθηκε σε 250.000 από τις 100.000 το 2009.

Όπως δήλωσε το Τουρκικό Υπουργείο Τουρισμού, μόνο 2.605 Ισραηλινοί πολίτες επισκέφθηκαν την Τουρκία τον Ιούνιο του 2010 σε σύγκριση με τους 27.289 τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου.

Η δραματική μείωση σημειώθηκε μετά από τη θανάσιμη Ισραηλινή επιδρομή της 31ης Μαΐου στα πλοία με προορισμό τη Γάζα όπου σκοτώθηκαν οχτώ Τούρκοι κι ένας Αμερικανός Τουρκικής καταγωγής.

Ο Έλληνας Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος δεν πιστεύει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των τεταμένων Τουρκο-Ισραηλινών σχέσεων και του αυξανόμενου αριθμού Ισραηλινών τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα. "Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την ενίσχυση των δεσμών της με το Ισραήλ", δήλωσε πρόσφατα ο Γερουλάνος εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως η Ελλάδα προσφέρει πλουσιότερα τουριστικά αξιοθέατα σε σχέση με την Τουρκία.

Αξιωματούχος του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε στη Hürriyet Daily News & Economic Review ότι οι Ισραηλινοί τουρίστες έκαναν τις επιλογές τους χωρίς καμία πίεση από την Ισραηλινή κυβέρνηση. "Δεν υπάρχει καμία εκστρατεία, απλά οι άνθρωποι δεν νιώθουν ιδιαίτερα ότι θέλουν να την επισκεφθούν [την Τουρκία] μετά τα τελευταία γεγονότα και τις δηλώσεις κορυφαίων Τούρκων πολιτικών. Η Ελλάδα είναι μια φυσική επιλογή γι’ αυτούς που θέλουν διακοπές και δεν θέλουν να ταξιδέψουν μακριά. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες έσπευσαν ν’ ανταποκριθούν στην αυξανόμενη, μεταβαλλόμενη ζήτηση", τόνισε ο αξιωματούχος.

Εν τω μεταξύ, η Άννα Ανυφαντή της Ένωσης Ελληνικών Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων παρατήρησε ότι η Ένωση δεν θέλει να φανεί ότι επωφελείται από κάτι τόσο τραγικό όσο το περιστατικό της 31ης Μαΐου.

"Είναι προφανές ότι οι τεταμένες Τουρκο-Ισραηλινές σχέσεις έχουν μεγάλη επίπτωση στην αύξηση του αριθμού των Ισραηλινών που επισκέπτονται την Ελλάδα", δήλωσε στην εφημερίδα Daily News ο Ισραηλινός ανεξάρτητος δημοσιογράφος Ζαν Κοέν. "Στα πλαίσια της νέας εποχής των Ελληνο-Ισραηλινών σχέσεων, το ποσοστό των Ισραηλινών που επισκέπτονται την Ελλάδα θα συνεχίσει ν’ αυξάνεται".

Ο Josef Arouch, ένας Ισραηλινός που επισκέπτεται την Ελλάδα, διέψευσε επίσης την ύπαρξη πολιτικών λόγων χαρακτηρίζοντας την αύξηση του αριθμού των Ισραηλινών που επισκέπτονται την Ελλάδα ως το αποτέλεσμα μιας πεποίθησης που θέλει τον Ισραηλινό και τον Ελληνικό λαό να μοιράζονται παρόμοιες πολιτιστικές αξίες.

Ένας Ισραηλινός από το Τελ Αβίβ, ο Shy Alkan, επισκέφθηκε την Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι και αποφάσισε να μείνει εκεί και να ξεκινήσει μια νέα ζωή. "Αυτό το καλοκαίρι, όλα τα τουριστικά πακέτα από το Ισραήλ προς την Τουρκία αποσύρθηκαν από την αγορά για λόγους ασφαλείας", τόνισε.

Ο Alkan δήλωσε στη Daily News ότι η σημερινή προτίμηση των Ισραηλινών για την Ελλάδα – σε σχέση με την Τουρκία – ως προορισμό διακοπών θ’ αποδειχθεί πιθανότατα προσωρινή.

 "Αυτό που προσελκύει τους Ισραηλινούς στην Τουρκία είναι ως επί το πλείστον οι χαμηλότερες τιμές και ο χαρακτήρας των θέρετρων. Ενώ στην Ελλάδα οι τουρίστες απολαμβάνουν την περιήγηση στα νησιά και το φαγητό στις τοπικές ταβέρνες, η έννοια των Τουρκικών διακοπών που τα περιλαμβάνουν όλα (all-inclusive) είναι περισσότερο ελκυστική για τους Ισραηλινούς. Από τη στιγμή που η πολιτική ατμόσφαιρα μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας επιστρέψει στο φυσιολογικό, το Ισραηλινό ειδύλλιο με την Ελλάδα θα μείνει μια καλοκαιρινή ανάμνηση".

Το θέμα δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet Daily News href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5Cktheod%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml" rel="File-List"> στις 20.9.2010

href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5Cktheod%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml" rel="File-List"> Πηγή: Προσωπική ιστοσελίδα του Ζαν Κοέν  

Δεν υπάρχουν σχόλια: