Translate

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Οι Ισραηλινοί Εβραίοι αντιτίθενται στην απαγόρευση των μιναρέδων

Του Haviv Retting Gur
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου και αρχές Ιανουαρίου, Ισραηλινοί Εβραίοι αντιτίθενται σε μια Ελβετικού στυλ απαγόρευση για ανέγερση μιναρέδων στα τζαμιά της χώρας, με τα ποσοστά των αντιτιθέμενων να είναι υψηλότερα μεταξύ των δεξιών και των haredi Εβραίων.
Οι ερωτηθέντες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου σε ποσοστό 43% έναντι 28%, με το 29% να δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Πεντακόσιοι Ισραηλινοί Εβραίοι ρωτήθηκαν από την Εταιρεία Δημοσκοπήσεων KEEVOON με έδρα την Ιερουσαλήμ, για λογαριασμό του Αμερικανικού Ιδρύματος για την Εθνική Κατανόηση.
Το Νοέμβριο, η πλειοψηφία του 57,5% των ψηφοφόρων της Ελβετίας ενέκρινε ένα δημοψήφισμα που θ’ απαγορεύει την ανέγερση μιναρέδων αν και η κατασκευή των τζαμιών θα παραμένει νόμιμη.
Σύμφωνα με το διευθυντή της KEEVOON, Mitchell Barak, η νέα δημοσκόπηση βρήκε ότι η αντίθεση στην απαγόρευση ανέγερσης μιναρέδων είναι εντονότερη μεταξύ των θρησκευόμενων και δεξιών Εβραίων.
Ερωτηθέντες που θεωρούν τους εαυτούς τους ως "εθνικό-θρησκευόμενους" εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε μια τέτοια απαγόρευση σε ποσοστό 72% έναντι 16%, με το 55% να δηλώνει "έντονα αντίθετο". Οι υπερ-Ορθόδοξοι δήλωσαν αντίθετοι στο μέτρο σε ποσοστό 53% έναντι 21%, με την αντίθεσή τους να εμφανίζεται μικρότερη μεταξύ των "κοσμικών" (42% προς 29%) και των “παραδοσιακών” (36% προς 31%) Εβραίων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος για την Εθνική Κατανόηση Ραβίνο Marc Schneier, η έρευνα έδειξε ότι “σε θέματα θρησκευτικών ελευθεριών, οι Ισραηλινοί είναι εμφανώς πολύ πιο ανεκτικοί από τους Ελβετούς ομολόγους τους”.
"Υπάρχει μια σαφής συσχέτιση μεταξύ των θρησκευτικών πρακτικών και της ανοχής προς το Ισλάμ ...Το γεγονός ότι λιγότερο από το ένα τρίτο του συνόλου των Ισραηλινών υποστηρίζει την απαγόρευση των μιναρέδων δείχνει ότι, από την πλευρά των Ισραηλινών, υπάρχει περιθώριο για μια γεμάτη σεβασμό συνύπαρξη Ισραηλινών Εβραίων και Ισραηλινών Αράβων όταν αυτή βασίζεται στη θρησκεία και όχι στην πολιτική".
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων σύμφωνα με τις πολιτικές πεποιθήσεις έδειξε μια παρόμοια τάση, με τους πολιτικά συντηρητικούς Ισραηλινούς Εβραίους να υποστηρίζουν τη Μουσουλμανική θέση στο θέμα.
Έτσι, οι ψηφοφόροι του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Ένωση αντιτίθενται στο Ελβετικό μέτρο σε ποσοστό 92%, με το 65% να δηλώνει "έντονη αντίθεση" και μόλις το 8% να εκφράζει τη στήριξή του.
Παρομοίως, οι ψηφοφόροι του ακροδεξιού Israel Beiteinu εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απαγόρευση σε ποσοστό 64% έναντι 36% ενώ και εκείνοι που ψήφισαν το Habayit Hayehudi - το διάδοχο του Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος - αντιτίθενται σε ποσοστό 54% έναντι 20%.
Μεταξύ των υπερσυντηρητικών Εβραίων (haredim), τα ποσοστά της αντίθεσης εμφανίζονται εξίσου υψηλά, με το 68% των ψηφοφόρων του Ηνωμένου Εβραϊσμού Τορά και το 55% των ψηφοφόρων του Shas να δηλώνουν ότι θα αντιταχθούν σε ενδεχόμενη απαγόρευση των μιναρέδων, σε σύγκριση με το 22% και το 20% αντίστοιχα που θα τη στηρίξουν.
Οι ψηφοφόροι του αριστερού Meretz εξέφρασαν επίσης την έντονη αντίθεσή τους, με το 66% να δηλώνει ότι θα καταψηφίσει την απαγόρευση.
Η αντίθεση στην απαγόρευση των μιναρέδων ήταν μικρότερη στα τρία κόμματα του πολιτικού κέντρου. Η αντίθεση των ψηφοφόρων των Εργατικών, του Kadima και του Likud σε μια τέτοια απαγόρευση έφτασε μόλις το 43%, 42% και 41% αντίστοιχα. Στην περίπτωση του Likud, ο αριθμός των ψηφοφόρων που στηρίζει το μέτρο ήταν ίσος (41%) με τον αριθμό που το απορρίπτει ενώ η στήριξη του μέτρου από τους ψηφοφόρους του Εργατικού κόμματος και του Kadima έφτασε στο 27% και το 31%, αντίστοιχα.
Το περιθώριο λάθους ήταν 4,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: