Translate

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Μια Ελληνική ιστορία αγάπης


Συνέντευξη στην Ισραηλινή εφημερίδα Ynet, παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας για τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις. Ο κ. Δρούτσας διευκρίνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ δεν στρέφονται κατά άλλου κράτους αλλά σημείωσε ότι, το Ισραήλ και η Ελλάδα μοιράζονται πολιτικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς και στρατιωτικούς δεσμούς και θα δημιουργήσουν στρατηγικές σχέσεις που θα καλύπτουν όλους τους χώρους εξίσου. Άφησε ανοιχτό το θέμα της συνεργασίας στην ενέργεια και σημείωσε ότι «το Ισραήλ είναι πρωτοπόρος χώρα στην υψηλή τεχνολογία και θα ήμασταν ευτυχείς να επωφεληθούμε από τη συνεργασία στον τομέα αυτό».

"Καθώς οι εντάσεις με την Τουρκία αυξάνονται, το Ισραήλ ενισχύει τους δεσμούς του με τη γειτονική Ελλάδα. Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας δηλώνει ότι η φιλία μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να γίνει μόνο δυνατότερη.
Η σχέση μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας αυτήν την εποχή μπορεί να περιγραφεί μόνο ως ερωτική. Μετά από μια μακρά περίοδο ψυχρών σχέσεων που συνοδεύονταν από σκληρή κριτική εναντίον του Ισραήλ, έχει αρχίσει μια νέα εποχή υπό την ηγεσία του Έλληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Ο λόγος γι’ αυτήν την προσέγγιση - αλλά και για τους θερμούς Ισραηλινούς δεσμούς και με την Κύπρο - έχει να κάνει με τη σοβαρή κρίση στις Ισραηλινο-Τουρκικές σχέσεις με την Άγκυρα ν’ αποτελεί ένα μακροχρόνιο εχθρό των δύο νησιωτικών κρατών.
Η ερωτική σχέση διαφαίνεται σε κάθε σχεδόν τομέα. Ισραηλινοί τουρίστες που εγκατέλειψαν τα Τουρκικά θέρετρα ανακάλυψαν την Ελλάδα και έσωσαν το ντόπιο πληθυσμό από τις συνέπειες της σοβαρής οικονομικής κρίσης. Εν τω μεταξύ, Ισραηλινά και Ελληνικά πολεμικά πλοία συμμετείχαν σε κοινή στρατιωτική άσκηση την περασμένη εβδομάδα πιθανώς ως πρόκληση προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό Erdogan ο οποίος έθεσε τέρμα σε τέτοιου είδους Ισραηλινο-Τουρκική συνεργασία. Σ’ ένα άλλο μέτωπο, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις σχετικά μ’ ένα μελλοντικό αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη που θα διέρχεται μέσα από την Ελλάδα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφερθεί επί μακρόν στη δραματική βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ελληνική στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι το Ισραήλ ενδιαφέρεται ως επί το πλείστον για αεροπορική συνεργασία ενώ οι Έλληνες επιζητούν αμυντικές τεχνολογίες και κοινά εγχειρήματα για την ανάπτυξη αμυντικών συστημάτων.
Τον Αύγουστο, ο Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu επισκέφθηκε την Ελλάδα μετά από πρόσκληση του Παπανδρέου ενώ, την περασμένη εβδομάδα, ανώτερη Ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Ισραήλ προκειμένου να εντοπιστούν τομείς για ενδεχόμενη συνεργασία. Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, μέλη της αντιπροσωπείας συναντήθηκαν με το Netanyahu και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.
Σε μια άλλη εξέλιξη που υπογραμμίζει το σημερινό ειδύλλιο, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας έφτασε την Κυριακή στο Ισραήλ για διήμερη επίσκεψη. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να υπογράψει μια νέα συμφωνία αεροπορικής συνεργασίας με τον ομόλογό του Avigdor Lieberman.
Στρατηγικά συμφέροντα
Οι σχέσεις μεταξύ των λαών μας δεν ήταν ποτέ ψυχρές ούτε υπήρξε στιγμή σύγκρουσης στη μακραίωνη ιστορία μας, δήλωσε στη συνέντευξή του στη Yedioth Ahronoth ο Δημήτρης Δρούτσας προσθέτοντας ότι η σημερινή Ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να στηρίξει περαιτέρω τη νέα αυτή σχέση.

Όταν ρωτήθηκε αν η Τουρκία πρέπει ν’ ανησυχήσει, ο Δρούτσας απάντησε ότι, η συνεργασία ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και την Αθήνα, δεν θα στρεφόταν ποτέ εναντίον κάποιου άλλου κράτους. Το αντίθετο, διευκρίνισε: "Μία από τις βασικές παραμέτρους εδώ είναι η σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής. Η Μέση Ανατολή είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα". Η Αθήνα, πρόσθεσε, επιθυμεί να καλλιεργήσει ειρηνικές σχέσεις και σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή η οποία μόνο να επωφεληθεί μπορεί απ’ αυτό.
Το Ισραήλ και η Ελλάδα μοιράζονται πολιτικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς και στρατιωτικούς δεσμούς και θα δημιουργήσουν στρατηγικές σχέσεις που θα καλύπτουν όλους τους χώρους εξίσου. "Ένα πράγμα είναι σαφές - το Ισραήλ είναι πρωτοπόρος χώρα στην υψηλή τεχνολογία και θα ήμασταν ευτυχείς να επωφεληθούμε από τη συνεργασία στον τομέα αυτό".
Όσο για το φημολογούμενο Ελληνο-Ισραηλινό αγωγό φυσικού αερίου, ο Δρούτσας είπε ότι η ενέργεια, σε οποιαδήποτε μορφή, έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα και την Ευρώπη και, φυσικά, και για το Ισραήλ. Παρ’ όλα αυτά, διευκρίνισε, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητήσουμε συγκεκριμένα σχέδια.
Η Ελληνική οικονομία σιγά-σιγά αναρρώνει από μία από τις χειρότερες υφέσεις στην ιστορία της και η σταδιακή διαδικασία - και οι υποβόσκουσες δυνατότητες - δεν έχουν διαφύγει της προσοχής των Ισραηλινών επενδυτών οι οποίοι καλοβλέπουν Ελληνικές επενδύσεις. Σύμφωνα με τον Δρούτσα, το μεγαλύτερο οικονομικό δυναμικό και οι πραγματικά αξιόλογες επενδυτικές ευκαιρίες βρίσκονται σήμερα στον τουρισμό και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας με την κυβέρνηση να κάνει ότι μπορεί για να προσελκύσει ξένους επενδυτές.
Η επιδείνωση της κρίσης μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας είχε μια ηχηρή επίδραση στην Τουρκική τουριστική βιομηχανία όπως και η ένταση μεταξύ των δύο κορυφαίων Ισραηλινών για να εγκαταλείψουν τον κάποτε αγαπημένο προορισμό των διακοπών τους υπέρ της κοντινής Ελλάδας.
"Υπάρχει μια πολύ εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 60% στον Ισραηλινό τουρισμό. Εάν το 2009 μας επισκέφθηκαν 155.000 Ισραηλινοί, το 2010 μέχρι στιγμής, είχαμε πάνω από 250.000. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και κολακευμένοι από το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί προτιμούν τώρα την Ελλάδα και ελπίζουμε ότι αυτό δεν αποτελεί ένα φευγαλέο φαινόμενο αλλά μία τάση που θα συνεχίσει ν’ αυξάνεται", δήλωσε ο Δρούτσας.
Η ομορφιά της Ελλάδας, πρόσθεσε, είναι του είδους που χρειάζεσαι μια ζωή για να τη βιώσεις. "Οι Ισραηλινοί πρέπει να ξέρουν ότι τους καλωσορίζουμε. Θέλουμε να καλλιεργήσουμε αυτούς τους δεσμούς γιατί ο τουρισμός είναι και μια πολιτισμική γέφυρα που ενώνει τους δύο λαούς μας".
'Κατανοούμε τις ανησυχίες του Ισραήλ'
Τι γίνεται όμως με τη νέα προσέγγιση της Τουρκίας με το Ιράν; Σύμφωνα με το Ελληνικό ΥΠΕΞ, κάθε λαός είναι φυσικά ελεύθερος να δίνει προτεραιότητα στις πολιτικές του κατά το δοκούν. Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας επικεντρώνεται σε δύο άξονες: την επιδίωξη ενός συνόλου αξιών και αρχών που προωθούν τη σταθερότητα και τη συνδιαμόρφωση της κοινής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος και η φωνή της τελευταίας στη διεθνή σκηνή. Η θέση της Τουρκίας αναφορικά με το Ιράν δεν ευθυγραμμίζεται μ’ εκείνη της ΕΕ", δήλωσε ο Δρούτσας - ένα σημείο που δεν μπορεί να μη ληφθεί σοβαρά υπόψη δεδομένου ότι η Άγκυρα θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, στηρίζει τη θέση της ΕΕ ότι πρέπει να εξαντληθεί κάθε ειρηνικός τρόπος για την επίλυση του Ιρανικού προβλήματος. "Μας ανησυχεί πραγματικά το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί τέτοια πρόοδος. Τα πράγματα σήμερα είναι επικίνδυνα".
Ερωτηθείς για τη θέση της Αθήνας σχετικά με τους στολίσκους με προορισμό τη Γάζα - ιδίως εν όψει της πρόσφατης έκθεσης που την ήθελε να εμποδίζει τον απόπλου τέτοιων στολίσκων από τις ακτές της, ο Δρούτσας φάνηκε πολύ προσεκτικός: "Η Ελλάδα κατανοεί απόλυτα τα προβλήματα ασφάλειας του Ισραήλ. Ταυτόχρονα, κατανοούμε και τα ανθρωπιστικά προβλήματα στη Γάζα. Η απόφαση του Ισραήλ για χαλάρωση των μέτρων ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά η δύσκολη κατάσταση στη Γάζα δεν συμβάλλει στην ειρηνευτική διαδικασία".
Η απογοήτευση στη Γάζα, συνέχισε, "ώθησε τμήμα του Παλαιστινιακού λαού στα άκρα και τροφοδοτεί τις φωτιές των ριζοσπαστικών ομάδων οι οποίες με τη σειρά τους έχουν διάφορες επιπτώσεις στην ασφάλεια του Ισραήλ. Η κατάσταση αυτή έκανε την Ελλάδα και την Κύπρο να προωθήσουν μία πρωτοβουλία που μπορεί να διευκολύνει τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας".
Η Ελληνική όμως κοινή γνώμη αναφορικά με το Ισραήλ είναι λιγότερο επιεικής αλλά ο Δρούτσας πιστεύει ότι αυτό μπορεί ν’ αλλάξει.
"Η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των χωρών μας αντικατοπτρίζει ένα συναίσθημα που συμμερίζονται και τα δύο έθνη ... η σκληρή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και η διαιώνιση του Παλαιστινιακού προβλήματος βλάπτουν την εικόνα του Ισραήλ στον κόσμο κι όχι μόνο στην Ελλάδα".
"Γι’ αυτό αισθάνομαι ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η απόφαση του Πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu να επιδιώξει ειρηνευτικές συνομιλίες με το Mahmou Abbas. Και οι δύο ηγέτες αξίζουν την υποστήριξή μας. Πρέπει ν’ αναπτύξουν αμοιβαία εμπιστοσύνη που θα τους επιτρέψει να επιλύσουν την κατάσταση".
Ο Δρούτσας πιστεύει επίσης ότι οι διαφορές μεταξύ Ισραηλινών και Ελλήνων είναι λεπτές.
"Έχουμε τόσα πολλά κοινά, σ’ όλες τις πτυχές της ζωής", τόνισε. Για να το εξηγήσει, επισημαίνει ότι δεν έχει ιδέα πώς είναι δυνατόν τόσοι πολλοί επιτυχημένοι Ισραηλινοί τραγουδιστές Ελληνικού στιλ όπως ο Yehuda Poliker, να μην έχουν γίνει ακόμη mega-αστέρια στην Ελλάδα.
"Εύχομαι η επίσκεψή μου να είχε ξεκινήσει την Παρασκευή - έχασα την ευκαιρία να δω τον Poliker στο Zapa Club στο Τελ Αβίβ", κατέληξε".

Η συνέντευξη στην Ynet βρίσκεται στον ιστότοπο http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3971260,00.html, η μετάφραση που χρησιμοποιήσαμε στην ιστοσελίδα του Ζαν Κοέν . Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η συνέντευξη του κ. Δρούτσα στην εφημερίδα Yedioth Aharonoth στις 18 Οκτωβρίου που θα τη βρείτε στον ιστότοπο του υπουργείου των Εξωτερικών. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: