του Ζαν Κοέν
Γιατί έγινε ο πόλεμος στο Ιράκ; Διότι το ήθελε το Αμερικανικό Εβραϊκό Λόμπι (ΑΕΛ).
Γιατί το Ιράν ίσως είναι το επόμενο κράτος; Διότι το θέλει το ΑΕΛ.
Γιατί δεν βρίσκεται λύσει στο Παλαιστινιακό θέμα; Διότι πιέζει το ΑΕΛ προς συμφέρον του Ισραήλ.
Τελικά για το μόνο που δεν ευθύνεται το ΑΕΛ είναι για τις σεξουαλικές μου επιδώσεις και μη μου πείτε πως αυτό είναι διότι οι επιδώσεις μου είναι ανύπαρκτες!!!!!
Και για να σοβαρευτούμε είναι όντως τόσο ισχυρό αυτό το λόμπι; Και αν δεν υπήρχε αυτό το λόμπι θα απέσυρε η Αμερική την αμέριστη πολιτική, στρατιωτική και οικονομική βοήθεια της προς το Ισραήλ η οποία ανέρχεται σε 3 δις δολάρια το χρόνο;
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ΑΕΛ είναι ισχυρό, και λογικό αν σκεφτεί κανείς πως υπάρχουν 6.000.000 στην Αμερική Εβραίοι. Αριθμός ικανός να αποφασίσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος.
Από την άλλη 6.000.000 μέσα σε 310 εκατομμύρια, δηλαδή το 2% περίπου, δεν είναι αυτό που θα κρίνει μια εκλογική μάχη ούτε θα φοβίσει ένα υποψήφιο. Οπότε το ερώτημα είναι γιατί τέτοιο εμμονή η ΗΠΑ με το Ισραήλ? Η απάντηση είναι απλή, απλούστατη:
λόγω συμφερόντων.
Και όταν λέω συμφερόντων δεν λέω τις βλακείες που ακούμε συχνά περί «πανάρχαιων δεσμών, κοινές πολιτιστικές ρίζες, ίδιες αξίες» και πράσινα άλογα. Μιλάω για πραγματικά συμφέροντα.
Το Ισραήλ λαμβάνει κάθε χρόνο 3 δις ως δωρεά στρατιωτική βοήθεια. Αλλά από τα 3 αυτά δις το Ισραήλ είναι αναγκασμένο να ξοδέψει τα 2 δις αγοράζοντας αμερικάνικο οπλισμό από εταιρίες που έχουν έδρα στην Αμερική και κατασκευάζουν οπλισμό στην Αμερική. Δεν μπορεί το Ισραήλ π.χ. να αγοράσει αμερικανικό οπλισμό που παράγετε μεν από αμερικανική εταιρία αλλά κατασκευάζετε σε άλλη χώρα.
Aπό τα 2 δις που ξοδεύει στην Αμερική, το Ισραήλ ούτε που τα βλέπει καν, αφού οι κατασκευάστριες εταιρίες πληρώνονται απευθείας από το αμερικανικό δημόσιο. Με άλλα λόγια από τα 3 δις το Ισραήλ εισπράττει ως δωρεά το 1 δις το οποίο μπορεί να διαχειριστεί όπως θέλει και να χρησιμοποιήσει για όπου δει. Σε αντίθεση π.χ. με την Αίγυπτο που και αυτή εισπράττει 3 δις το χρόνο αλλά μπορεί να τα κάνει ότι θέλει.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το τι κερδίζει από αυτά τα 3 δις η Αμερική.
Οικονομικό όφελος
Δύο δις το χρόνο για την πολεμική της βιομηχανία δεν είναι παίξε γέλασε. Πολλές εταιρίες έχουν σωθεί από αυτήν την βοήθεια. Για να μην κουράσω θα δώσω μόνο ένα παράδειγμα αυτό των ναυπηγείων INGLES που ήταν στο χείλος της πτώχευσης και σώθηκε όταν το Ισραήλ παρήγγειλε τρία πολεμικά πλοία 500 εκατομμυρίων το κάθε ένα. Η εταιρία επέζησε διότι είχε δουλειά για 5-6 χρόνια. Σήμερα είναι μια υγιέστατη εταιρία.
Πολιτικό όφελος
Το Ισραήλ είναι ένας πιστός πολιτικός σύμμαχος αν λάβει κανείς υπόψη του ότι 90 φορές στις εκατό ψηφίζει σε όλα τα διεθνή φόρα με την Αμερική, και μη μου πιέτε και τι μ'αυτό διότι θα φέρω ως παράδειγμα τις Αραβικές και μουσουλμανικές χώρες που παίρνουν δωρεάν οικονομική βοήθεια και παρόλα αυτά στα διεθνή φόρα γράφουν τις περισσότερες φορές την Αμερική στα παλαιότερα των υποδημάτων τους όταν δεν την γράφουν αλλού.
Γεωπολιτικό και στρατιωτικό όφελος
Σε μια περιοχή ιδιαίτερη σοβαρή για τις ΗΠΑ όπως είναι η Μέση Ανατολή λόγω πετρελαίων, το Ισραήλ είναι ο μόνος και πιστότερος σύμμαχος. Παλαιότερα κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου το Ισραήλ ήταν ο προμαχώνας της Αμερικής στην Σοβιετικής διείσδυσης στην περιοχή.
Σε μια περιοχή ιδιαίτερη σοβαρή για τις ΗΠΑ όπως είναι η Μέση Ανατολή λόγω πετρελαίων, το Ισραήλ είναι ο μόνος και πιστότερος σύμμαχος. Παλαιότερα κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου το Ισραήλ ήταν ο προμαχώνας της Αμερικής στην Σοβιετικής διείσδυσης στην περιοχή.
Ας μη ξεχνάμε ότι η Αμερική έχει όπλα αποθηκευμένα στο Ισραήλ, σε περίπτωση που χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσει, χωρίς να χρειάζεται να έχει προσωπικό ή βάσει εκεί.
Σύμφωνα με τον πρώην Αμερικανό στρατηγό της αεροπορίας George Keagan το κόστος για τη στάθμευση ενός αμερικανού στρατιώτη στοιχίζει περίπου 200.000 το χρόνο (μαζί με τα παρελκόμενα) και σκεφτούμε πως ένας ελάχιστος αριθμός μια τέτοιας δύναμης είναι 25.000 τότε η Αμερική εξοικονομεί περί 5 δις δολάρια το χρόνο.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου αλλά και του δευτέρου πολέμου εναντίον του Ιράκ, το Ισραήλ διέθεσε τα πολεμικά του μαχητικά αεροπλάνα για κάλυψη των αμερικανικών αεροπλάνων ανεφοδιασμού και είχε ανθρώπους στο Ιράκ για να περισυλλέγουν τους Αμερικανούς πιλότους σε περίπτωση που καταρρίπτονταν από τα Ιρακινά αντιαεροπορικά πυρά.
Όφελος από Κατασκοπεία. Σύμφωνα με τον παραπάνω στρατηγό το όφελος σε λεφτά που έχει η Αμερική από τις πληροφορίες που παίρνει από το Ισραήλ σχετικά με διάφορες χώρες που την ενδιαφέρουν είναι της τάξης των 50-60 δις το χρόνο, χώρια το πρακτικό όφελος, όπως ο λόγος του Χρουστσόφ στο 20 συνέδριο του Σοβιετικού κουμμουνιστικού κόμματος στα μέσα του 1956 εναντίον του Στάλιν, το MIG 21 που η Μοσάντ κατάφερε να εξασφαλίσει στη δεκαετία του 60 και μετέφερε στους Αμερικανούς, ή τις πληροφορίες για ισλαμικές οργανώσεις και τρομοκρατικά σχέδια. Μάλιστα, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, το Ισραήλ είχε ειδοποιήσει την Αμερική 2 μήνες πριν της 11 Σεπτεμβρίου για το χτύπημα.
Ο Keagan λέει πως οι πληροφορίες που η Αμερική λαμβάνει από το Ισραήλ αξίζουν για 5 CIA. Αν πιστέψουμε και διάφορα έγκριτα έντυπα του εξωτερικού η Αμερική δεν έχει μόνο όφελος από πληροφορίες αλλά και από αποστολές απόρρητες ή όχι όπως η πολύκροτη υπόθεση Ιράν-Kόντρας επί προεδρίας Reagan. .
Καταλαβαίνετε πως με τέτοια οφέλη από το Ισραήλ είτε υπάρχει είτε όχι το ΑΕΛ η Αμερική θα το υποστήριζε.
Όχι πως δεν βοηθάει το ΑΕΛ, αλλά δεν καθορίζει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή όπως πολύ θέλουν να πιστεύουν, από καλοπροαίρετους αφελείς μέχρι κακοπροαίρετους αντισημίτες, που βλέπουν παντού Εβραϊκό δάχτυλο.
Καθότι όπως είπε ο λόρδος Palmerstone: «Τα κράτη δεν έχουν ούτε αιώνιες φιλίες ούτε αιώνιες συμμαχίες, έχουν μόνο αιώνια συμφέροντα.
Kαι θα προσέθετα εγώ: ούτε αιώνιες έχθρες.
Πηγή: Ιστοσελίδα του Ζαν Κοέν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου