Translate

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Υπονόμευση της Ελλάδος από ριζοσπαστικά ισλαμικά στοιχεία

Του ΙΩΑΝΝΗ ΜΙΧΑΛΕΤΟΥ
Μια πολύ γνωστή υπόθεση στους Ευρωπαϊκούς και Αμερικανικούς κύκλους ασφαλείας είναι ότι η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης - συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, μιας χώρας της Ευρωζώνης - είναι στα πρόθυρα μιας διαδικασίας ολοκληρωτικής υπονόμευσης από ριζοσπαστικά Ισλαμικά στοιχεία που προέρχονται από μυριάδες ομάδες που αποσκοπούν στην απόκτηση πρόσβασης στην Ευρώπη.
Μια πρόσφατη αποκάλυψη των διαβόητων τηλεγραφημάτων που διέρρευσαν από το Wikileaks έδειξε ότι, ήδη από το 2009, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Daniel Speckhard είχε επισημάνει τον κίνδυνο δημιουργίας εξτρεμιστικών Ισλαμικών θυλάκων στην Ελλάδα και χρησιμοποίησης της χώρας ως περάσματος των τρομοκρατών από τη Μέση Ανατολή προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Το άρθρο με τίτλο "Liban-une filiere djihadiste vers l'Europe" περιέγραψε με σαφήνεια τους κινδύνους που ενέχονται και για την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο Λιβανέζος Στρατηγός Mahmoud Issa επισήμανε στους Γάλλους δημοσιογράφους ότι, από το Νοέμβριο του 2010, περίπου 20 εξτρεμιστές έχουν καταφέρει να δραπετεύσουν από το στρατόπεδο όπου κρατούνταν στο Λίβανο και να βρουν το δρόμο τους προς την ΕΕ.
Ανέφερε ότι οι αρχές έχουν ήδη ενημερωθεί σε διεθνές επίπεδο παρόλο που, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα. Από την πλευρά τους, οι Γαλλικές αρχές ασφαλείας πιστεύουν ότι πρόκειται για μια νέα περίπτωση αποστολής Τζιχάντ με στόχο Ευρωπαϊκές μητροπόλεις.
Σε απόρρητα έγγραφα που βρίσκονταν στην κατοχή εξτρεμιστικών ομάδων στο Λίβανο αναφερόταν ότι οι επονομαζόμενοι Karoum Imad Youssef, Ahmad Kayed και Sidawa κατάφεραν να δραπετεύσουν από το στρατόπεδο και μέσω της Συρίας και της Τουρκίας να φτάσουν μέχρι την Ελλάδα και τη Βουλγαρία με τη βοήθεια των παράνομων δικτύων διακίνησης μεταναστών που ελέγχουν οι Τούρκοι.
Επιπλέον, κατάφεραν ν’ αποκτήσουν ψεύτικες ταυτότητες για να συλληφθούν τελικά από μια απλή επιχείρηση ρουτίνας των Βουλγαρικών και των Ελληνικών αρχών. Σύμφωνα με πολλές αξιόπιστες πηγές, η υπόθεση παρακολουθείτο στενά από τις Βρετανικές και Γαλλικές Υπηρεσίες Πληροφοριών καθώς εικάζεται ότι οι δύο αυτές χώρες ήταν ο τελικός προορισμός της Λιβανικής ομάδας. Ο Mahmoud Issa υποστηρίζει ότι θ’ αποκαλυφθούν περισσότερες περιπτώσεις που διέφευγαν της προσοχής των αρχών μέχρι σήμερα. Στο άρθρο αυτό η Ελλάδα αναφέρεται ως ένα πέρασμα που χρησιμοποιούν εν δυνάμει τρομοκράτες στο δρόμο τους προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ταυτόχρονα, η αύξηση του κύματος παράνομων λαθρομεταναστών στην Ελλάδα από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, τη Συρία, τη Σομαλία, την Αλγερία και το Σουδάν έχει ανησυχήσει τόσο τις Ελληνικές όσο και τις διεθνείς αρχές. Ήδη η χώρα έχει ανακοινώσει τη δημιουργία ενός φράχτη με σκοπό τον περιορισμό της εισόδου λαθρομεταναστών ενώ μαζικές συλλήψεις τους πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση.  Περίπου 100 απ’ αυτούς συλλαμβάνονται καθημερινά τους τελευταίους μήνες αλλά δεν απελαύνονται όλοι εξαιτίας διάφορων γραφειοκρατικών και πολιτικών λόγων.
Αριστερές οργανώσεις και ΜΚΟ με προφανείς Ισλαμικές διασυνδέσεις συμβάλλουν στη διαιώνιση της κατάστασης παρέχοντας τοπική κάλυψη στους εισερχόμενους λαθρομετανάστες παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να εξακριβωθεί η ταυτότητά τους και παρά τη βεβαιότητα ότι, στις τάξεις τους, συγκαταλέγονται αρκετοί εξτρεμιστές και πιθανοί τρομοκράτες.
Ο ρόλος της αναδυόμενης Ισλαμικής δύναμης της Τουρκίας στη διαχείριση της μαζικής μετακίνησης μεταναστών από Ισλαμικές χώρες στην ΕΕ έχει επισημανθεί πολλές φορές κατά τους τελευταίους μήνες και είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί το γεγονός ότι διοργανώνονται τακτικές πτήσεις από το Ραμπάτ και το Αλγέρι προς την Κωνσταντινούπολη έτσι ώστε να μεταφερθεί στην Τουρκία ένας σημαντικός αριθμός υπηκόων από τις χώρες αυτές που στη συνέχεια θα περάσουν σε Ελλάδα και Βουλγαρία καθ’ οδόν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ισλαμική διακυβέρνηση στην Τουρκία έχει άρει ταξιδιωτικούς κανονισμούς και βίζες από τις χώρες αυτές ενώ δεν απαιτεί βίζες και από το Ιράν προωθώντας έτσι αποτελεσματικά τη μετακίνηση Αφγανών, Πακιστανών αλλά και Ιρανών στην Ευρώπη.
Το θέμα είναι ανησυχητικό για την Ελλάδα καθώς το ριζοσπαστικό Ισλάμ συνδέεται αναπόσπαστα με την ικανότητά ή δυνατότητα της Τουρκίας να ελέγξει την αύξηση της εγχώριας ριζοσπαστικής Ισλαμικής τάσης ή ν’ ακολουθήσει μια ολοκληρωτική Ισλαμιστική πολιτική με πολλαπλές συνέπειες για την περιοχή μεταξύ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου η οποία πρόκειται ν’ αποσταθεροποιηθεί λόγω των εξελίξεων στην Αίγυπτο και του πιθανού φαινομένου ντόμινο σε γειτονικές χώρες.
Στην Αθήνα-Ελλάδα, μπορεί, καταρχήν, να υποτεθεί με βεβαιότητα ότι υπάρχει δραστηριότητα μέσα σε ριζοσπαστικούς κύκλους. Αυτή είναι η εκτίμηση τοπικών κύκλων ασφαλείας που εικάζουν σχετικά με την παρουσία πυρήνων που κατευθύνονται από διάφορες ομάδες όπως η Hezbollah, η Μουσουλμανική Αδελφότητα και διάφορα δίκτυα ατόμων που σχετίζονται με τη Σομαλική Αλ Shahab, Παλαιστίνιους εξτρεμιστές, Πακιστανούς και Αφγανούς Ισλαμιστές. Καθώς η πλειονότητα του Ισλαμικού πληθυσμού στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα του εξτρεμιστικού μέρους του, ενδιαφέρεται κυρίως για τη μετακίνησή του στη Βόρεια Ευρώπη, η κατάσταση κρίνεται ελεγχόμενη από τις τοπικές αρχές, κάτι όμως που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε μόνιμη βάση.
Από τα τέλη του 2008, υπήρξαν τρεις μεγάλες περιπτώσεις που δείχνουν την τάση δημιουργίας ενός αυξανόμενου δικτύου ημι-εξτρεμιστικού Ισλαμικού στοιχείου στην Ελληνική κοινωνία. Η πρώτη αφορά στις ταραχές του Δεκεμβρίου του 2008 όπου περίπου το 50% των συλληφθέντων ήταν Πακιστανοί και Αφγανοί, με ορισμένους απ’ αυτούς να υποστηρίζουν στις αρχές ότι πληρώθηκαν για να μετάσχουν στις βίαιες διαδηλώσεις.
Η δεύτερη εξέλιξη ήταν οι λεγόμενες "διαδηλώσεις για το Κοράνι" του Μάη του 2009 οπότε μια πολυπολιτισμική ομάδα από διάφορες Ισλαμικές κοινότητες της Αθήνας βγήκε στους δρόμους υποστηρίζοντας ότι η Αστυνομία βεβήλωσε το Κοράνι κατά τη διάρκεια μιας έρευνας ρουτίνας στις τσέπες ενός Σύριου μικροπωλητή.
Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το συγκεκριμένο άτομο έλεγε ψέματα στις αρχές και τον Τύπο και εμπλεκόταν σε διάφορες παράνομες ενέργειες όπως ληστείες. Αυτό που επίσης αποδείχθηκε ήταν ότι ένα δίκτυο ΜΚΟ ήταν σε θέση να συντονίζει και να χρηματοδοτεί την κινητοποίηση της παράνομης Μουσουλμανικής κοινότητας στην Αθήνα ενώ καταγγελίες κάνουν λόγο για χρηματοδότηση από το οργανωμένο έγκλημα που χρησιμοποιεί τις απελπισμένες μάζες των Μουσουλμάνων στη χώρα σε συνδυασμό με το μηχανισμό μυστικών υπηρεσιών Ισλαμικών χωρών στην Ελλάδα.
Ένα τρίτο στάδιο ήταν η μαζική προσευχή περίπου 10.000 Μουσουλμάνων στο κέντρο της Αθήνας τον Οκτώβριο του 2010 χωρίς την εξασφάλιση της σχετικής άδειας. Μεταξύ των διοργανωτών ήταν άτομα που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ενώ μεταφέρθηκε ένας Ιμάμης από την Αίγυπτο για να τιμήσει τη λήξη του Ραμαζανιού.
Μικρής κλίμακας ταραχές είχαν ξεσπάσει τις επόμενες ημέρες που συνοδεύονταν πάλι από ψευδείς κατηγορίες για βεβηλώσεις του Κορανίου από την Ελληνική αστυνομία στο κέντρο της πόλης. Αποδείχθηκαν και πάλι ψευδείς αλλά είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι εδραιώνεται στη χώρα ένας "μηχανισμός του δρόμου" που διευκολύνει την κινητοποίηση μερικών εκατοντάδων "οργισμένων Μουσουλμάνων" καθώς και τη διάδοση τέτοιων ειδήσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης χρησιμοποιώντας Έλληνες μεσολαβητές και την ομπρέλα των ΜΚΟ που λειτουργούν δαπανώντας σημαντικά κεφάλαια.
Σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν 3.000 Μουσουλμάνοι μόνο στην Αθήνα που συντονίζονται από συγκεκριμένες ΜΚΟ προκειμένου να διευκολύνουν τη συμπερίληψη στη δημόσια ατζέντα του "Ισλάμ", όχι μόνο ως θρησκείας αλλά και ως πολιτικού κινήματος. Επιπλέον, είναι ασφαλής η εκτίμηση ότι υπάρχουν τουλάχιστον 5.000 εξτρεμιστές Ισλαμιστές στην Αθήνα που εμπεριέχουν διάφορες υποομάδες:
1) Εκείνους που κατευθύνονται από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, για εθνικούς σκοπούς.
2) Εκείνους που ελέγχονται από διεθνή εξτρεμιστικά δίκτυα.
3) Κατακερματισμένες ομάδες που δεν διαθέτουν ηγεσία αλλά είναι ριζοσπαστικοποιημένες.
Επίσης, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια σημαντική πρόκληση ασφαλείας όσον αφορά στο λαθρεμπόριο όπλων, ειδικά στον ελαφρύ οπλισμό που περνά παράνομα στη χώρα. Οι δύο κύριοι άξονες είναι πρώτον αυτός του Κοσσυφοπεδίου-Αλβανίας-ΠΓΔΜ-Ελλάδας και δεύτερον αυτός του Λιβάνου-Κύπρου-Ελλάδας. Αν και δεν υπάρχουν απτά στοιχεία, υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιείται η χώρα για την τελική σύγκλιση των συμφερόντων των Βαλκανικής προέλευσης ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος και των ριζοσπαστικών Ισλαμικών δικτύων της Μέσης Ανατολής, μέσω της διευκόλυνσης διεφθαρμένων Ελληνικών επιχειρήσεων και κύκλων ασφαλείας. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια πραγματική ανησυχία για μια ενδεχόμενη σύγκλιση αυτών με την Αθήνα ως το επίκεντρο για μια τέτοια "ένωση" συμφερόντων.
Σε γενικές γραμμές, η παρούσα ανάλυση αποσκοπεί να εντοπίσει με ακρίβεια αρκετές σημερινές εξελίξεις αναφορικά με τον πραγματικό κίνδυνο της υπονόμευσης της Ελλάδας από το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Εκτός από τη γενική κατάσταση στην ευρύτερη Νοτιοανατολική περιοχή και τη διαδικασία εξισλαμισμού στη γειτονική Τουρκία, θα πρέπει να αναμένονται περισσότερες εξελίξεις τέτοιας φύσης.
Η πρόσφατη δραματική αλλαγή ισορροπίας στην Αίγυπτο η οποία θα οδηγήσει πιθανότατα στην ανάδειξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως της κυρίαρχης δύναμης στην Αιγυπτιακή πολιτική με όλο τον τρόμο που αυτό συνεπάγεται, αυξάνει σταθερά το διακύβευμα για την αντιτρομοκρατική πολιτική τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή ενώ, στην περίπτωση της Ελλάδας, έχει αυξήσει το επίπεδο συναγερμού των τοπικών αρχών.
Πηγές drougos.gr  και 
cohen.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: