Translate

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Με μετανάστες των στρατοπέδων θα λειτουργήσουν οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες



του Βασίλη Αγγελόπουλου από την εφημερίδα "Δημοκρατία" 5-10-2012
 Λαθρομετανάστες – δούλους και εργαζόμενους για ένα κομμάτι ψωμί, δίνει τη δυνατότητα ο ίδιος ο νόμος να δημιουργηθούν στην Ελλάδα. Μέσα από ασαφείς νομοθετικές διατάξεις που ψήφισε η κυβέρνηση Παπανδρέου μπορεί να επιτραπεί σε παράνομους μετανάστες να εργάζονται σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) και να αποκτήσουν έτσι άδεια εργασίας και στην ουσία άδεια παραμονής, υπό προϋποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, στο νόμο 3907/2011 που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2011 από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και αφορά ζητήματα παράνομης μετανάστευσης και χορήγησης ασύλου, καθορίζεται ο τρόπος που θα αντιμετωπίζονται όσοι λαθρομετανάστες δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων (εγγράφων). Ειδικότερα, στο άρθρο 37, παράγραφος 5 τονίζεται ρητά ότι για τις παραπάνω περιπτώσεις «μπορεί να επιτραπεί μετά από σχετική άδεια, να απασχολούνται ως μισθωτοί σε τομείς απασχόλησης σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας».

 Ουσιαστικά, δίνεται η δυνατότητα στην Πολιτεία να συγκεντρώνει τους παράνομους μετανάστες σε στρατόπεδα και ακολούθως, να τους διοχετεύει σε επιχειρήσεις που θα βρίσκονται εντός ΕΟΖ. 
Κάτι τέτοιο όμως ισοδυναμεί με ξεκάθαρο «δουλεμπόριο» εργασίας από τη μία και από την άλλη οδηγεί σε άτυπη «νομιμοποίηση» όλων όσων έχουν παράνομα εισαχθεί στη χώρα. 
Ήδη σχετικές παρεμβάσεις έχουν γίνει από τον αρμόδιο τομέα Εργασίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων όπου γίνεται ξεκάθαρα λόγος για δουλεμπόριο. 
Το μόνο που απομένει για να ισχύσουν οι διατάξεις της νομοθεσίας είναι να εκδοθούν τα απαραίτητα προεδρικά διατάγματα, που θα ξεκαθαρίζουν τους τομείς απασχόλησης, το καθεστώς ασφαλιστικής κάλυψης και φυσικά τους όρους και τις προϋποθέσεις εργασίας.
 Παρέμβαση για το θέμα έχει πραγματοποιήσει και το Εργατικό Κέντρο Έβρου με επιστολή του προς τους βουλευτές του Νομού. Σε αυτή τονίζει ότι κινδυνεύει η Θράκη να μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών» για μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι σε κέντρα κράτησης που βρίσκονται στην περιοχή. Εάν εφαρμοστεί η διάταξη του συγκεκριμένου νόμου, τότε αυτόματα η Πολιτεία θα μπορεί να αξιοποιήσει όσους μετανάστες δεν μπορεί να στείλει πίσω στην πατρίδα τους, λόγω έλλειψης εγγράφων. Η συγκεκριμένη δεξαμενή ανθρώπων θα αποτελούν φτηνά εργατικά χέρια και θα μπορούν να εργάζονται σε ΕΟΖ, που έτσι και αλλιώς θα διέπονται από ειδικό εργασιακό καθεστώς. Ας σημειωθεί ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, από τον περασμένο Μάιο έχει κάνει λόγο για καθεστώς «προσωρινής παραμονής υπό ανοχή» για όλους εκείνους τους λαθρομετανάστες που είναι ανέφικτο να απελαθούν μαζικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: