Translate

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

«Η Μαρία πρέπει να ζήσει»


Στο Σουδάν, μια 27χρονη γυναίκα, έγκυος στον όγδοο μήνα και μητέρα ενός παιδιού 20 μηνών, καταδικάστηκε την Πέμπτη από «δικαστήριο» σε θάνατο, για «αποστασία από το Ισλάμ». 
Η Μαριάμ Ιμπραχίμ (Meriam Ibrahim) γεννήθηκε από πατέρα μουσουλμάνο και μητέρα χριστιανή Ορθόδοξη από την Αιθιοπία και ήρθε σε γάμο με χριστιανό, γεγονός που κατά τον ισλαμικό νόμο, (σαρία) θεωρείται μοιχεία.
Στις μουσουλμανικές χώρες, που εφαρμόζουν τη Σαρία, ο γάμος μουσουλμάνας με χριστιανό απαγορεύεται, ενώ αντίθετα, επιτρέπεται στους άνδρες να νυμφευτούν γυναίκα με διαφορετική πίστη, υπό την προϋπόθεση ότι τα παιδιά θα  ακολουθήσουν το Ισλάμ. Το δικαστήριο είχε δώσει τρεις ημέρες προθεσμία για να ενταχθεί το Ισλάμ, κάτι το οποίο η Μαριάμ αρνείται να κάνει . Μετά την εκπνοή της προθεσμίας θα θανατωθεί με δημόσιο απαγχονισμό και μαστίγωση.
Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνησία χαρακτηρίζει την απόφαση ως «αποτρόπαιη» και «απεχθή» πράξη, η οποία συνιστά «κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στη γειτονική Ιταλία το περιοδικό των επισκόπων Avennire έχει αναλάβει εκστρατεία με σύνθημα «η Μαριάμ πρέπει να ζήσει», στην οποία συμμετέχει και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι
Το Σουδάν επέβαλε το νόμο της Σαρία το  1980, γεγονός που προκάλεσε, εξέγερση στο νότιο τμήμα της χώρας όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι χριστιανοί. Το 2011, ο Νότος αποσχίσθηκε και δημιουργήθηκε το Νότιο Σουδάν.
 Οι χριστιανοί αντιμετωπίζουν διώξεις στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες και πολλοί θανατώνονται με διάφορα προσχήματα Το Νοέμβριο
Από 19 Ιουνίου 2009 Asia Bibi , ένας Πακιστανός Χριστιανός Καθολικός μητέρα πέντε παιδιών και της συζύγου , είναι στη φυλακή στην Multan , Πακιστάν με την κατηγορία της βλασφημίας . 11 Νοεμβρίου 2010, η Επιτροπή επέβαλε την ποινή του θανάτου , τότε αναστέλλεται η διαδικασία έφεσης, αναβλήθηκε αρκετές φορές, και πιο πρόσφατα , στα μέσα Μαρτίου 2014.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, στο Πακιστάν, 16 άτομα έχουν καταδικαστεί σε θάνατο με το νόμο «περί βλασφημίας», ωστόσο, κανένας δεν έχει εκτελεστεί έως τώρα.  Όλοι όμως Εκείνο που δε λέει το πρακτορείο, είναι ότι όλοι έχουν υποστεί αόριστη φυλάκιση.
Στις φυλακές του Πακιστάν κρατείται από τις 19 Ιουνίου του 2009, η  Asia Bibi , χριστιανή καθολική που καταδικάστηκε σε θάνατο το 2010 με την κατηγορία της βλασφημίας και έως σήμερα η έφεσή της δεν έχει εκδικαστεί.

Πριν λίγες μέρες, στις 9 Μαΐου,  δολοφονήθηκε από φανατικούς ισλαμιστές ο δικηγόρος Ρασίντ Ρεχμάν ο οποίος είχε αναλάβει την υπεράσπιση του Λέκτορα Τζουναΐντ Χαφίζ, του πανεπιστημίου Μπαχαουντίν Ζακαρίγια,  που κατηγορήθηκε από τους φοιτητές του, ότι είχε κάνει υποτιμητικά σχόλια για τον προφήτη Μωάμεθ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: