Translate

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Να ξαναβρούμε την ψυχή της Ευρώπης


«Η πραγματική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να ξαναβρούμε την ψυχή της Ευρώπης», τόνισε κατά την εναρκτήρια ομιλία του την Τετάρτη, στην έδρα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι, ανοίγοντας την εξάμηνη θητεία της ιταλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Ευρώπη», πρόσθεσε, «θα πρέπει να δώσει έμφαση στις αξίες και όχι στους αριθμούς» και αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη να υπερασπιστεί η Ευρώπη τους χριστιανούς που διώκονται σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο».
«Αν δεν εξοργιζόμαστε» είπε ο κ. Ρέντζι, «μπροστά στην περίπτωση μιας γυναίκας, της Άσια Μπίμπι, που παραμένει φυλακισμένη εδώ και τέσσερα χρόνια, επειδή είναι χριστιανή, τότε δεν είμαστε άξιοι της ιστορίας μας. Αν είμαστε παθητικοί μπροστά στην απαγωγή νέων κοριτσιών στη Νιγηρία από τους φονταμενταλιστές, επειδή τόλμησαν να παρακολουθήσουν ένα σχολείο που παρείχε παιδεία βασισμένη στις δυτικές αξίες, δεν είμαστε αντάξιοι των ευθυνών που αναλαμβάνουμε. Αν ανεχόμαστε μια γυναίκα, η Μύριαμ, να γεννά το παιδί της όντας κρατούμενη στις φυλακές, γιατί είναι χριστιανή ή την κατάσταση που βιώνουν οι νέες γυναίκες στη Μέση Ανατολή, αν περιοριζόμαστε σε κούφια λόγια και παραμένουμε κλεισμένοι στον εαυτό μας και στα σύνορά μας, αντί να επιβεβαιώνουμε τις ευρωπαϊκές αξίες σε όλο τον κόσμο, δε μπορούμε να λεγόμαστε είμαστε ευρωπαίοι πολιτικοί».
Σύμφωνα εξάλλου με κείμενο που ενέκρινε πριν λίγες μέρες το κοινοβούλιο της Ιταλίας, η ιταλική προεδρία, δεσμεύεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την καθιέρωση ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης για τους χριστιανούς που χάνουν σήμερα τη ζωή τους σε πολλές χώρες στον κόσμο και γίνονται μάρτυρες της χριστιανικής πίστης.
Σκοπεύει επίσης να προωθήσει για την περιοχή της Μεσογείου τη υιοθέτηση μιας «Λευκής Βίβλου για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία», που θα ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία, ιδίως σε χώρες όπου χριστιανικές μειονότητες υφίστανται έντονες  διακρίσεις. Στο ίδιο πλαίσιο σκοπεύει  να ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη τη διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου για τη θρησκευτική ελευθερία. " 
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η ιταλική κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης, «να εργαστεί με αποφασιστικότητα για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, που αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, το θεμέλιο όλων των άλλων ελευθεριών, καταγγέλλοντας όλες τις μορφές της χριστιανοφοβίας σε χώρες όπου οι Χριστιανοί διώκονται, καθώς επίσης, να προωθήσει μέτρα για την πρόληψη της μισαλλοδοξίας, με την απαγόρευση όλων των μορφών της ενθάρρυνσης του φανατισμού και θρησκευτικού μίσους, τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, και μέσω των μέσων μαζικής επικοινωνίας»



Δεν υπάρχουν σχόλια: