Translate

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Σύνταξη με κρατήσεις για οφειλές έως 20.000 ευρώ από τον ΟΑΕΕ

Προσθήκη λεζάντας


Τη δυνατότητα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, έχουν και οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, που έχουν διαδοχική ασφάλιση και έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με εγκύκλιο του Οργανισμού, τονίζεται ότι στην περίπτωση που η οφειλή δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, τότε η εξόφλησή της θα μπορεί να γίνει με 40 ισόποσες μηνιαίες δόσεις που θα παρακρατούνται από τη σύνταξη του οφειλέτη. 
Αν όμως το ποσό της οφειλής είναι υψηλότερο των 20.000 ευρώ, για να εκδοθεί βεβαίωση χρόνου ασφάλισης, άρα για να ξεκινήσει η διαδικασία απονομής της σύνταξης, θα πρέπει πρώτα ο οφειλέτης να εξοφλήσει το μέρος εκείνο της οφειλής, πάνω από το συγκεκριμένο όριο. Η εξόφληση θα μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ, είτε με δίμηνη καταβολή των δόσεων που θα προκύπτουν. Μόνο τότε θα μπορεί να απονεμηθεί η σύνταξη στον δικαιούχο, αφού βέβαια ισχύσει και στην περίπτωση αυτή η παρακράτηση των 40 δόσεων για το υπόλοιπο ποσό της οφειλής.


Στην εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται ότι η ίδια αντιμετώπιση υπάρχει είτε ο ΟΑΕΕ είναι απονέμων φορέας της σύνταξης, είτε συμμετέχων φορέας. Απλώς, διευκρινίζεται ότι, εάν ο ΟΑΕΕ απονέμει τελικά τη σύνταξη, αλλά η οφειλή έχει δημιουργηθεί σε άλλο Ασφαλιστικό Ταμείο, τότε θα πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση από το Ταμείο που έχει καταγραφεί η οφειλή προς τον οφειλέτη, έτσι ώστε να γνωρίζει με ακρίβεια, την αιτία και το ύψος της μηνιαίας παρακράτησης. Τα ποσά που θα παρακρατεί ο ΟΑΕΕ κάθε μήνα, θα αποδίδονται στο Ταμείο που υφίσταται η οφειλή, μέχρι την εξόφλησή της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: