Translate

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Bloomberg: Η ανησυχία για την Ελλάδα επιστρέφει…

Συνεχίζεται η ροή των τηλεγραφημάτων του Πρακτορείου BLOOMBERG σχετικά με τις αναταράξεις στις αγορές και ειδικότερα την πτώση των ελληνικών ομολόγων εξαιτίας της ανησυχίας, όπως σημειώνεται, των επενδυτών για μια πρώιμη έξοδο της Ελλάδας από το σχέδιο διάσωσης.
Οι επενδυτές που αγόρασαν ελληνικά ομόλογα κατά τη διάρκεια ανόδου του Χρηματιστηρίου ανακάλυψαν χθες ότι είναι πιο δύσκολο να βγεις από αυτό κατά τη διάρκεια του χθεσινού «ξεπουλήματος», υποστηρίζει ο David Goodman σε άρθρο του στο BLOOMBERG με τίτλο «Greek Fragility Exposed as Traders Seek Exit: Chart of the Day» προσθέτοντας ότι διευρύνθηκε χθες το χάσμα, στο υψηλότερο σημείο από τον προηγούμενο Δεκέμβριο, μεταξύ των αποδόσεων που επιθυμούν να αγοράσουν και να πουλήσουν τα ομόλογα οι επενδυτές.

Η πτώση των ελληνικών ομολόγων οφείλεται στην θεώρηση ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για πρώιμη έξοδο από το σχέδιο διάσωσης θα επηρεάσει τη χρηματοδότηση της χώρας. Στο χθεσινό ξεπούλημα συνέβαλε και η πτώση στα περιουσιακά στοιχεία υψηλών αποδόσεων εξαιτίας της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, όπως και τα δυσμενή οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που υπολείπονται των προβλέψεων.
«Πρόκειται για έλλειψη ρευστότητας και για μια εκ νέου αποτίμηση του ελληνικού κινδύνου. Στο σημερινό επικίνδυνο περιβάλλον θα είναι σχεδόν αδύνατο για την Ελλάδα να εκδώσει ομόλογα στις αγορές» υποστηρίζει ο Alessandro Giansanti, στρατηγικός αναλυτής στην ING στο Άμστερνταμ.
Ανάλογο είναι το άρθρο της Sofia Horta e Costa στο BLOOMBERG με τίτλο «Concern Settlesin as Greece Sends Europe Stocks Down 11%» όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας παρουσίασαν αυτό το μήνα τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ 24 ανεπτυγμένων αγορών. Οι ελληνικές μετοχές σημείωσαν χθες τη μεγαλύτερη πτώση διετίας εξαιτίας της ανησυχίας ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες εάν εγκαταλείψει πρόωρα το σχέδιο διάσωσης.
«Το πάρτυ τελείωσε», σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι Peter Eavis και Landon Thomas Jr., σε πρωτοσέλιδο άρθρο τους στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Steep Sell-Off Spreads Fear to Wall Street» (σελ. Α1), αναφερόμενοι στην αιφνίδια πώληση μετοχών στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, μετά τη μαζική ρευστοποίηση ομολόγων στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταβαραθρώθηκε 460 μονάδες ή 2.8%, ενώ από τον περασμένο μήνα, οι αμερικανικές αγορές έχασαν συνολικά άνω των $2 τρις σε αξία, απώλειες που ενδέχεται να προκαλέσουν κλυδωνισμούς στην ευρύτερη οικονομία.
Οι απότομες χθεσινές απώλειες στο αμερικανικό χρηματιστήριο σηματοδοτούν κάτι πιο ανησυχητικό για αναλυτές και επενδυτές, αναφέρουν οι Eavis και Thomas Jr., καθώς ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες απέτυχαν στο να προβλέψουν την πρόσφατη αποδυνάμωση της διεθνούς οικονομίας και οι διαμορφωτές οικονομικής πολιτικής πρέπει ίσως να αγωνιστούν για να προφυλάξουν τις οικονομίες των χωρών τους από φαινόμενα επιβράδυνσης. Ως αποτέλεσμα, η – ούτως ή άλλως αβέβαιη – παγκόσμια ανάκαμψη μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ίσως είναι επισφαλής, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.
Μιλώντας σε επενδυτές χθες, ο Laurence D. Fink, επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας BlackRock, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους $4.5 τρις, προέβαλε τις ανησυχίες ότι η Ευρώπη μπορεί να βυθιστεί εκ νέου σε ύφεση και ότι η ΕΚΤ διαθέτει ίσως περιορισμένες ικανότητες να την αποτρέψει. «Οι επενδυτές αμφισβητούν τις προσπάθειες της ΕΚΤ για σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας», ανέφερε ο κ. Fink, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε μια πιο έντονα αναπτυξιακή χρηματοπιστωτική πολιτική από τη Γερμανία», άποψη που εκφράζει τη διαδεδομένη ανησυχία ότι η χώρα – οικονομική δύναμη της Ευρώπης ίσως δεν πράττει αρκετά για την ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της αύξησης των κρατικών δαπανών.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι χθες, για πρώτη φορά επί μήνες, υπήρξε μαζική ρευστοποίηση κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, με επικεφαλής την Ελλάδα και στη συνέχεια, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ενταθούν οι εκκλήσεις για ανάληψη ενεργότερης δράσης εκ μέρους της ΕΚΤ, συγκεκριμένα, ορισμένοι αναλυτές επιθυμούν να εξαγοράσει η Κεντρική Τράπεζα μεγάλα ποσά κρατικών ομολόγων, μέτρο ενίσχυσης της οικονομίας που τέθηκε επιτυχώς σε εφαρμογή στις ΗΠΑ από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Ωστόσο, στην Γερμανία, έχουν εκφραστεί πολλές αντιρρήσεις, που βασίζονται πρωτίστως στην ιδέα ότι οι χώρες της νοτίου Ευρώπης δεν έχουν καταστήσει επαρκώς ανταγωνιστικές τις οικονομίες τους. Ως αποτέλεσμα, η αγορά ομολόγων θα συμβάλλει ελάχιστα στην ενίσχυση δοκιμαζόμενων ευρωπαϊκών οικονομιών, άποψη που συμμερίζεται και ο Hans-Werner Sinn, Πρόεδρος του Ifo Institute for Economic Research της Γερμανίας.
Στην μεγάλη πτώση που υπέστη χθες η ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά, εν μέσω των αυξανόμενων φόβων για νέα πολιτική αστάθεια στη χώρα και μια πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το δανειακό πρόγραμμα, αναφέρεται ανταπόκριση από την Αθήνα των Stelios Bouras και Josie Cox, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greek Financial Markets Slump».
Στην ανταπόκριση προβάλλεται η άποψη του David Vickers, ανώτατου στελέχους της Russell Investments, ότι «η Ελλάδα έχει σαφώς τα δικά της προβλήματα, αλλά σε μια υποχώρηση της διεθνούς αγοράς όπου παρατηρούνται τόσο μεγάλες απώλειες σε τόσο διαφορετικές αγορές, οποιαδήποτε αγορά με μικρή έστω αδυναμία θα επηρεαζόταν έντονα και αυτό ακριβώς παρατηρούμε στην περίπτωση της Ελλάδας». Παρόλο που η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα στο τομέα της δημοσιονομικής της αναπροσαρμογής, πωλώντας δημόσιο χρέος στις διεθνείς αγορές, πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι η χώρα δεν έχει ολοκληρώσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ορθοποδήσει και ανησυχούν ότι θα αγωνιστεί σκληρά για να συγκεντρώσει το 2015 το απαιτούμενο ποσό ύψους €9 δις από τις αγορές χρέους. Ακόμη και πριν την πτωτική πορεία αυτής της εβδομάδας, μια άνοδος στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων ενίσχυσε την εν λόγω ανησυχία και αυτή τη στιγμή, οι αποδόσεις στο ελληνικό χρέος είναι υψηλότερες απ’ ότι την περίοδο που η Ελλάδα αιτήθηκε για πρώτη φορά δάνειο το 2010.
Στην ανταπόκριση τονίζεται επίσης ότι, ενόψει της ψηφοφορίας της ελληνικής Βουλής για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του νέου έτους, η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πολιτική της πρόκληση από την ανάληψη εξουσίας πριν από 2 ½ χρόνια, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερισχύσει έναντι της Ν. Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές με ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 3-8%. Ασαφές ωστόσο, παραμένει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να κυβερνήσει μόνος του, ή εάν θα εξαναγκαστεί σε μια εύθραυστη συμμαχία με άλλα μικρότερα κόμματα. Και η αποτυχία για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας θα οδηγούσε την Ελλάδα σε δεύτερο γύρο εκλογών εντός εβδομάδων, κάτι που η χώρα βίωσε στο απόγειο της κρίσης χρέους το 2012.
«Οι αγορές στέλνουν ένα μήνυμα στους Έλληνες πολιτικούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Δρογώσης, επικεφαλής μετοχικών πωλήσεων στην αθηναϊκή εταιρεία Pantelakis Securities, προσθέτοντας ότι «ταυτόχρονα, το μήνυμα για έξοδο από τη δανειακή συμφωνία τρόμαξε την αγορά».
Πηγή: Ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου


Δεν υπάρχουν σχόλια: