Translate

Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Δίκη παρωδία για τους αντιφρονούντες του Ιράν



Ξεκίνησε χθες στην Τεχεράνη η δεύτερη ομαδική δίκη Ιρανών αντιφρονούντων, και μίας Γαλλίδας υπηκόου για τη συμμετοχή τους στα επεισόδια που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου.
Έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου είχαν συγκεντρωθεί συγγενείς των κατηγορούμενων για να διαμαρτυρηθούν. Όταν άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα, «ο Αλλάχ είναι μεγάλος», η ιρανική Aστυνομία χρησιμοποίησε βία για να τους απομακρύνει.
Το ιρανικό δικαστήριο κατηγορεί δεκάδες ανθρώπους για κατασκοπεία και για συνδρομή σε δυτική συνωμοσία για την ανατροπή του θρησκευτικού καθεστώτος, αδικήματα που στο Ιράν τιμωρούνται με θάνατο.
Ανάμεσά τους μια Γαλλίδα εκπαιδευτική σύμβουλος, η Clotilde Reiss ένας υπάλληλος στη γαλλική πρεσβεία της Τεχεράνης ο Nazak Afsar, των οποίων η Γαλλική κυβέρνηση ζήτησε την απελευθέρωση και ένας Ιρανός υπάλληλος της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη ο Hossein Rassam.
Οι κατηγορούμενοι υποχρεώθηκαν από το καθεστώς του Ιράν να δηλώσουν μεταμέλεια και να ζητήσουν «συγνώμη» ενώ η βρετανική κυβέρνηση κατήγγειλε αυτές τις υποτιθέμενες ομολογίες των κρατουμένων που τους έχουν αρνηθεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους.


Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τη δίκη του υπαλλήλου της πρεσβείας ως γεγονός "απόλυτα απαράδεκτο" και αντίθετο με τις διαβεβαιώσεις που είχαν λάβει από τις ιρανικές αρχές ενώ επεσήμανε ότι ο κατηγορούμενος χρησιμοποιείται σαν εξιλαστήριο θύμα από την κυβέρνηση του Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: