Translate

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου με το ΙΔΕΚΕ

του Βασίλη Σωτηρούδα

Τη Δευτέρα 30/8/2010 λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτών για τις διάφορες δράσεις του ΙΔΕΚΕ (ΚΕΕ, ΗΡΩΝ 2, σχολές γονέων).
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι ενώ καλά καλά δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από την προηγούμενη προκήρυξη, το ΙΔΕΚΕ ζητάει ξανά όλα τα δικαιολογητικά από τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτές.
Πέραν της απίστευτης γραφειοκρατίας και της άσκοπης διακίνησης εκατοντάδων δικαιολογητικών προκύπτει και ένα επιπλέον θέμα οικονομικής φύσεως...
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτές καλούνται εκ νέου να επικυρώσουν όλα τα δικαιολογητικά τους μεταξύ των οποίων και τα πτυχία ξένων γλωσσών που σημαίνει οικονομική επιβάρυνση στην ουσία χωρίς λόγο αφού τα ίδια δικαιολογητικά κατατέθηκαν ξανά μόλις πριν από ένα χρόνο. 
Ένα επιπλέον πρόβλημα...που ανακύπτει έχει να κάνει και με τον πίνακα μοριοδότησης καθώς για άλλη μια φορά οι πτυχιούχοι πληροφορικής ΔΕΝ μοριοδοτούνται για τη γνώση Η/Υ σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους κατόχους πιστοποιητικών επιμόρφωσης τύπου ECDL που μοριοδοτούνται κανονικά.
Είναι επομένως φανερό ότι η δημιουργία ενιαίου μητρώου εκπαιδευτών ενηλίκων είναι περισσότερο από αναγκαία.
Σε μια χώρα που θέλει να λέγεται Ευρωπαϊκή το 2010, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να μην υπάρχει ενιαίο μητρώο εκπαιδευτών, ώστε να μην υπόκεινται στη συνεχόμενη ταλαιπωρία της υποβολής των ΙΔΙΩΝ δικαιολογητικών σε διάφορους φορείς οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτές.
Καλό θα είναι επίσης να μη ξεχνάμε το "περίφημο" ενιαίο μητρώο εκπαιδευτών ενηλίκων του υπουργείου παιδείας το οποίο ξεκίνησε με τυμπανοκρουσίες και έμεινε τελικά στα χαρτιά.
Η περίπτωση του ΙΔΕΚΕ δεν είναι μοναδική. Το ίδιο περίπου συμβαίνει σε κάθε φορέα εκπαίδευσης ενηλίκων (π.χ. ΙΕΚ) που προκηρύσσει θέσεις εκπαιδευτών.
Η ψηφιακή σύγκλιση, η κοινωνία της πληροφορίας, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης είναι ωραίες εκφράσεις που θα ήταν ακόμα πιο ωραίες εάν είχαν πραγματικό και ουσιαστικό περιεχόμενο.
Φαίνεται ότι έχουμε να διανύσουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που απλά πράγματα δε θα ταλαιπωρούν συνεχώς τους πολίτες.

Πηγές:
edu4adults.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: