Translate

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Ιστορική επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στο ορφανοτροφείο της Πριγκήπου



Ιστορική χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στο ορφανοτροφείο της Πριγκήπου και τη μονή του του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά.
«Ήταν μια μεγάλη μέρα για την ομογένεια και για τα ιδρύματά μας» είπε και εξέφρασε την ικανοποίηση και την ευχαρίστησή του, καθώς ο κ. Ερντογάν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Τουρκίας που επισκέπτεται τα σημαντικά αυτά ιδρύματα που έχουν υποστεί μεγάλες διώξεις.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα Πριγκηπόνησα συνοδευόμενος από πενταμελή αντιπροσωπεία του υπουργικού συμβουλίου που αποτελούσαν ο αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαΐς, ο Φαρούκ Τσελίκ, ο Ερτεγρούλ Γκιουνάϊ και η Νιμέτ Τσουμκουκσού.
Στο γεύμα στη «Λέσχη της Ανατολής» είχαν επίσης προσκληθεί από τον δήμαρχο της Πριγκήπου Μουσταφά Φαρσάκογλου και διαπρεπή μέλη των μειονοτικών κοινοτήτων, όπως οι επιχειρηματίες Ισαάκ Αλατον και Τζεμ Χάκο από την εβραϊκή κοινότητα και ο Αράμ Ατές από την αρμενική.
Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκαν στη «Λέσχη της Ανατολής», την ιστορική κοινωνική λέσχη της Πριγκήπου, όπου βιώθηκε μεγάλο μέρος της κοινωνικής ιστορίας της ελληνικής Ορθόδοξης κοινότητας, αλλά και άλλων χριστιανικών ή μη μουσουλμανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
«Μας έδωσε πολλές ελπίδες, είμαστε αισιόδοξοι» είπε ο Πατριάρχης και ευχήθηκε «με την βοήθεια της Παναγίας που εορτάζουμε σήμερα την κοίμησή της, όλα να εξελιχθούν προς το καλύτερο και η ομογένεια να δικαιωθεί σε πολλές από τις προσδοκίες της».
Γεγονός που έχει ασφαλώς τη σημασία του είναι ότι τον Ιανουάριο Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είχαν παραστεί σε δείπνο (iftar), στo πλαίσιo του Ιερού μήνα της νηστείας των Αλεβίδων.
Βλέπε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: