Translate

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Ρωσία: Τα γκούλαγκ επιστρέφουν



Ένας ρώσος δημοσιογράφος βρέθηκε στο στόχαστρο των οργανώσεων νεολαίας του καθεστώτος επειδή κατήγγειλε από τις στήλες της ιστοσελίδας ej.ru την απόφαση του δημάρχου της Μόσχας να αλλάξει το όνομα ενός εστιατορίου από "Αντισοβιετικό", ύστερα από καταγγελία βετεράνων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
"Σοκαριστήκατε από το όνομα "Αντισοβιετικό" διότι χωρίς αμφιβολία ήσασταν δεσμοφύλακες στα στρατόπεδα και τις φυλακές (...), δήμιοι σε τάγματα εκτελέσεων", έγραφε ο Αλεξάντρ Ποντραμπίνεκ παλιός αντιφρονών του σοβιετικού καθεστώτος.Ο 56χρονος δημοσιογράφος κρύβεται μαζί με την οικογένειά του, ύστερα από τις απειλές που δέχθηκε σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Όλγα Πασκόβα, η οποία διευθύνει την ειδησεογραφική ιστοσελίδα. Ο δημοσιογράφος δέχθηκε απειλητικά τηλεφωνήματα, καθώς ο αριθμός τηλεφώνου του και η διεύθυνσή του δημοσιεύθηκαν σε ιστοσελίδες φιλοκυβερνητικών νεολαιϊστικων οργανώσεων, διευκρίνισε η Πασκόβα, ενώ άγνωστα άτομα εμφανίστηκαν και στο σπίτι του. Στο παρελθόν ο Αλεξάντρ Ποντραμπινέκ,, έχει κρατηθεί σε γκουλάγκ για τη δημοσίευση άρθρων κατά της ΕΣΣΔ, ενώ τώρα είναι συντάκτης της ανεξάρτητης ιστοσελίδας ej.ru, της αντιπολιτευτικής εφημερίδας Novaia Gazeta και διευθύνει μία ειδησεογραφική ιστοσελίδα, την prima-news.
"Η κατάσταση μπορεί να είναι χειρότερη από ό, τι φαίνεται» γράφει ο ίδιος στην ιστοσελίδα
http://www.ej.ru/. "Οι απειλές εναντίον μου και εναντίον της οικογενειάς μου είναι μια απομίμηση της λαϊκής οργής για να δικαιολογήσει αυτό που σχεδιάζεται και δεν είναι άλλο από την εξόντοσή μου. Άλλωστε έλαβα καλές πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές από άτομα σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αν κάτι μπορεί να το σταματήσει είναι η δημόσια διαμαρτυρία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους που μου συμπαραστέκονται»
Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα απηύθυνε έκκληση για να σταματήσει η «εκστρατεία μίσους» κατά του δημοσιογράφου.
Πηγές : ΑΠΕ, http://www.ej.ru/

Δεν υπάρχουν σχόλια: