Translate

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Το Χόλλυγουντ θυμάται τον "Μεγάλο Τιμονιέρη"


Ο Νικήτα Χρουτσώφ είχε αποκαλέσει κάποτε τον Ιωσήφ Στάλιν «πτώμα που βρομάει» και τον είχε πετάξει από το μαυσωλείο του.

Ο Μάο Τσε Τουγκ δεν έμεινε ποτέ σε μαυσωλείο και παρ’ ότι είναι από χρόνια νεκρός εξακολουθεί να λατρεύεται και εκτός Κίνας. Αυτή τη φορά όχι από τους γνωστούς «μαοϊκούς» αλλά από το Χόλλυγουντ.
Με σκηνοθέτη τον Huang Jiangxin και παραγωγό την -κρατική φυσικά- China Film Group, και πολλούς γνωστούς πρωταγωνιστές είναι προπαγανδιστικό έπος που γυρίστηκε με αφορμή την 60η επέτειο της κομουνιστικής Κίνας και κόστισε 6 εκατομμύρια δολάρια.
Η ταινία που περιλαμβάνει όλους τους γνωστούς κομουνιστές ηγέτες της Κίνας, εστιάζει στον εμφύλιο μεταξύ κομουνιστών εθνικιστών περιλαμβάνει ελάχιστη και υποτονική δράση αλλά πολλές συνεδριάσεις κομματικών επιτροπών.
Οι εκπλήξεις είναι ελάχιστες αλλά η κομματική προπαγάνδα προφανής. Στις επιτροπές εμφανίζονται στελέχη της εποχής να υποστηρίζουν ότι οι κομουνιστές πρέπει να συνεργάζονται με καπιταλιστές και οπαδούς της δημοκρατίας, ενώ εξαπολύουν πύρινους λόγους κατά της διαφθοράς.
Η ταινία έχει κάποιες τολμηρές στιγμές αλλά γενικά απεικονίζει τον Μάο ευπροσήγορο ευγενικό και γενναιόδωρο.
Ο ηθοποιός Tang Guo Qiang έχει έντονη φυσική ομοιότητα με τον πραγματικό Μάο, αλλά τίποτε στην ταινία δεν θυμίζει τον σκληρό ηγέτη των κομουνιστών ανταρτών και τον αδίστακτο μηχανορράφο.
Η ταινία τελειώνει ομαλά με τη νίκη του Μάο το 1949, και έτσι οι σκηνοθέτες αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν την αιματοχυσία και τη φρίκη των χρόνων της πολιτιστικής επανάστασης.
34.778 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα χρόνια της «πολιτιστικής τρομοκρατίας» σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς ενώ ανεπίσημα ο αριθμός τους είναι ανυπολόγιστος.





Δεν υπάρχουν σχόλια: