Translate

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Ο αγωγός South Stream, και οι σχέσεις με τη Ρωσία

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει στροφή στην ελληνική πολιτική, στην Ελλάδα επιθυμούμε σταθερά καλές σχέσεις με τη Ρωσία και τιμούμε το ρόλο της στην περιοχή», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι», ο εκδότης της City Press, Γ. Κύρτσος, εκτιμώντας ότι «ο Γ. Παπανδρέου ήγειρε το θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, γιατί ήθελε ιδιαίτερα να συζητηθεί η προστασία του περιβάλλοντος» και όχι γιατί θα ταχθεί εναντίον του σχεδίου αυτού καθ' εαυτού.
Ο Πρωθυπουργός προεκλογικά είχε θέσει θέμα «περιβαλλοντικών επιπτώσεων»
όχι για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης αλλά για τον αγωγό South Stream, είχε κάνει λόγο για «λεόντειο συμφωνία» (υπέρ της Μόσχας) και δεσμεύτηκε για την επαναδιαπραγμάτευση της σχετικής συμφωνίας. Πρέπει δε να λάβουμε υπόψη μας ότι ανάλογα επιχειρήματα έχει χρησιμοποιήσει και η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας.
Οι ΗΠΑ είχαν αντιδράσει ανοιχτά στην υπογραφή της συμφωνίας για τον South Stream, τον Απρίλιο του 2008, και με δηλώσεις του στο Mega ο τότε Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Μπράιζα, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι «η Ελλάδα ξεγέλασε τις ΗΠΑ» και πως με την επιλογή του South Stream ενδεχομένως να «υπάρξει πρόβλημα στην ενεργειακή ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών».

Η αλήθεια είναι πως η προηγούμενη κυβέρνηση Καραμανλή μετά τις αμερικανικές αντιδράσεις «πάγωσε» τις σχέσεις της με τη Ρωσία και αδιαφόρησε για το νέο αγωγό χωρίς όμως να βελτιωθούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ που ήταν από την αρχή πολύ δύσκολες. Η «φιλορωσική» στάση της κυβέρνησης Καραμανλή είναι πιο πιθανό να εξυπηρετούσε επικοινωνιακούς στόχους δηλαδή να κολακεύσει τα «αντιαμερικανικά αισθήματα» μερίδας της ελληνικής κοινής γνώμης χωρίς να έχει μακρόχρονους και ξεκαθαρισμένους στόχους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: