Translate

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Οι σοσιαλιστές επιστρέφουν δυναμικά. Παραιτήθηκε ο Κ. Καραμανλής. Συγχαρητήρια από τον Μ. Ομπάμα

Οι σοσιαλιστές επιστρέφουν δυναμικά στη διακυβέρνηση της Ελλάδας. Το σοσιαλιστικό κίνημα του κ. Παπανδρέου, κατέκτησε ποσοστό 43.74% και 160 έδρες από τις 300 του ελληνικού κοινοβουλίου, που δίνει τη δυνατότητα στον κ. Παπανδρέου να κυβερνήσει με άνεση ενώ τα συνολικά αποτελέσματα αναδεικνύουν την απόλυτη κυριαρχία της Αριστεράς, κάτι σπάνιο στη σύγχρονη Ευρώπη.
Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, έλαβε το 34.59% των ψήφων από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ιστορία του.
Μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα, ο ηγέτης της συντηρητικής παράταξης κ. Καραμανλής, συνεχάρη τον κ. Παπανδρέου και παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος, προκαλώντας τον δεύτερο μεγάλο αιφνιδιασμό στην παράταξή του. Οι εκλογές αυτές προκηρύχθηκαν αιφνιδιαστικά από τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, που δεν μπόρεσε να εξηγήσει επαρκώς στο εκλογικό σώμα τι τον οδήγησε σε αυτή την επιλογή δυο χρόνια μετά τις εκλογές του 2007. Επίσημα είχε επικαλεστεί την ανάγκη νέας εντολής προκειμένου να προχωρήσει σε δυσάρεστες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Οι ψηφοφόροι θεώρησαν ελκυστικότερη την πρόταση των σοσιαλιστών που είχαν υποσχεθεί ένα πακέτο ενίσχυσης € 2,5 δισ. ευρώ, αυξήσεις των μισθών πάνω από τον πληθωρισμό, κοινωνικές παροχές και αναμόρφωση του συστήματος υγείας. Η ελληνική οικονομία αναμένεται να αντιμετωπίσει βαθιά ύφεση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009 και ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1 % κατά το τρέχον έτος και 0,5 % το 2010.
Ο κ. Παπανδρέου είναι ένας φιλελεύθερος πολιτικός που είναι υποχρεωμένος να στηριχθεί σε ένα κομματικό μηχανισμό όπου κυριαρχούν οι αριστεροί συνδικαλιστές. Όμως η συντριπτική κοινοβουλευτική του επικράτηση του δίνει ελευθερία κινήσεων.

Ένας από τους πρώτους που συνεχάρη τον νικητή των εκλογών ήταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα. Κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ήθελε να είναι από τους πρώτους που θα του έδιναν συγχαρητήρια για τη νίκη του. Επίσης συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα σε ημερομηνία, η οποία θα κανονιστεί μέσω της διπλωματικής οδού.
Ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα οι Financial Times στην ηλεκτρονική τους σελίδα κάνουν την εκτίμηση, ότι εκτός από τα δυο χρόνια σκληρής λιτότητας που είχε υποσχεθεί ο κ. Καραμανλής στους ψηφοφόρους, η Νέα Δημοκρατία είχε χάσει την αξιοπιστία της εξ αιτίας «μιας σειράς σκανδάλων διαφθοράς με πρωταγωνιστές υπουργούς και ανώτερα κομματικά στελέχη, καθώς και της αδυναμίας της να αντιμετωπίσει τις ταραχές του περασμένου Δεκεμβρίου».
Η Ελλάδα κυβερνάται εδώ και δεκαετίες από τις οικογένειες των κυρίων Παπανδρέου και Καραμανλή ενώ το ιδεολογικό πλαίσιο των κομμάτων και τα πολιτικά προγράμματα έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Το έλλειμμα πολιτικής σκέψης και ιδεολογικού στίγματος έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα, κυρίως στην βαριά ήτα των Ελλήνων συντηρητικών ενώ αναμένεται να καθορίσει και τις μετεκλογικές εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: