Translate

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Παγκόσμια συμμαχία κατά του θρησκευτικού εξτρεμισμού ζήτησε η Χίλαρι Κλίντον


«Για να διαδώσουμε την ελευθερία σε περισσότερους ανθρώπους, δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι η ελευθερία δεν ανήκει σε όλους τους ανθρώπους», ανέφερε κατά την διάρκεια της ομιλίας της ενόψει του εορτασμού των 20 ετών από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον και κάλεσε τους Ευρωπαίους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με τις ΗΠΑ στη μάχη κατά της καταπίεσης και του θρησκευτικού εξτρεμισμού. «Η Ιστορία μας δεν τελείωσε τη νύχτα που το Τείχος έπεσε. Άρχισε» συνέχισε και ζήτησε να υπάρξει μια νέα δυναμική στον αγώνα κατά της καταπίεσης.
«Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό σύμμαχο για να ρίξουμε τα τείχη του 21ου αιώνα και να αντιμετωπίσουμε αυτούς που κρύβονται πίσω από τα τείχη: τους τρομοκράτες που κάνουν επιθέσεις αυτοκτονίας που σκοτώνουν και ακρωτηριάζουν μικρά κορίτσια των οποίων η μόνη επιθυμία είναι να μπορέσουν να πάνε στο σχολείο. Απέναντι σε αυτά τα νέα τείχη θα πρέπει να ανανεώσουμε την Ατλαντική συμμαχία ως τον ακρογωνιαίο λίθο της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής αυτής της νέας συνεργασίας» είπε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
«Δε μπορούμε να ανεχτούμε ότι η καταπίεση που σήμερα ασκείται και δικαιολογείται στο όνομα μιας θρησκείας ή μιας φυλής διαδέχεται σήμερα την ιδεολογία του κουμουνισμού που επικρατούσε την εποχή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας» συνέχισε η κ. Κλίντον.
«Τα σημερινά τείχη, ορθώνονται ανάμεσα στο παρόν και το μέλλον, ανάμεσα στη νεωτερικότητα και τη μηδενιστική συμπεριφορά» κατέληξε, ζητώντας παράλληλα οι εορτασμοί των 20 χρόνων από την πτώση του Τείχους να γίνουν «μία ευκαιρία για δράση και να μην είναι μόνο η ανάμνηση των δράσεων του παρελθόντος».
Ηγέτες από ολόκληρο τον πλανήτη, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, βρίσκονται στη Γερμανία για να συμμετάσχουν μαζί με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στους εορτασμούς που θα γίνουν στη γερμανική πρωτεύουσα στην επέτειο της ημέρας που ράγισε το τείχος του Βερολίνου και έπεσε το «σιδηρούν παραπέτασμα» που χώρισε στα δυο την Ευρώπη.
Παρόντες θα είναι και οι πρωταγωνιστές των γεγονότων. Ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, και ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα.
Στο περιθώριο των εορτασμών ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε άτυπη συνάντηση με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον όπου ανέπτυξε τις θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: