Translate

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Κυπριακό πλοίο μετέφερε παράνομα βαρύ οπλισμό από το Ιράν στη Συρία



Ένα παράξενο όσο και ενδιαφέρον περιστατικό έλαβε χώρα τη νύχτα μεταξύ 3ης και 4ης Νοεμβρίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Οι Ισραηλινές αρχές έκαναν έφοδο στο πλοίο «Francop» και κατέσχεσαν ένα «βαρύ» φορτίο λαθραίου οπλισμού.
Το «Francop», είχε σημαία Αντίγκουα αλλά ανήκει σε Κυπριακή ναυτιλιακή εταιρεία και μετέφερε εμπορευματοκιβώτια με την ένδειξη IRISL (Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν Shipping Lines). Το φορτίο αποτελείτο από 500 τόνους οπλισμό, μοιρασμένους σε 36 εμπορευματοκιβώτια ενώ υπήρχαν και αρκετά εμπορευματοκιβώτια με μη πολεμικό υλικό.
Εννέα χιλιάδες όλμοι, τρεις χιλιάδες ρουκέτες «Κατιούσα», τρεις χιλιάδες οβίδες, είκοσι χιλιάδες χειροβομβίδες, πυροκροτητές, ρουκέτες και μισό εκατομμύριο σφαίρες.
Όλα ιρανικής κατασκευής.
Σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ, το πλοίο θα κατέληγε στη Συρία μέσω Βηρυτού και ο τελικός αποδέκτης του φορτίου θα ήταν η λιβανέζικη τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ.
Η μεταφορά του υλικού είναι παράνομη γιατί με το 1747 ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απαγορεύεται η εξαγωγή όπλων από το Ιράν ενώ με την 1701 απόφαση του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, «απαγορεύεται η πώληση στρατιωτικού υλικού στις ένοπλες οργανώσεις του Λιβάνου, οι οποίες και πρέπει να αφοπλιστούν».
Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, έχουν συλληφθεί και άλλα πλοία που μεταφέρουν οπλισμό από το Ιράν, όπως το Ρωσικό φορτηγό Monchegorsk (με σημαία Κύπρου) και το ινδικό Hansa με σημαία Γερμανίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: