Translate

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Στα Ιεροσόλυμα «διώκονται» τα σύμβολα των Χριστουγέννων

Ένας ιδιαίτερος θρησκευτικός πόλεμος κατά των χριστουγεννιάτικων εθίμων έχει κηρυχθεί τις τελευταίες μέρες στην Ιερουσαλήμ. Οι, οπαδοί του «Λόμπι για την υπεράσπιση των εβραϊκών αξιών», «Lobby for Jewish Values», μοιράζουν στους δρόμους φυλλάδια και ζητούν, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, από τους πολίτες να μποϋκοτάρουν τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία που έχουν σύμβολα των Χριστουγέννων ή έστω επιγραφές με τις οποίες χαιρετούν τους χριστιανούς επισκέπτες που θα έρχονται να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στα Ιεροσόλυμα.
Με επικεφαλής τον ραβίνο Ofer Cohen, που σύμφωνα με την εφημερίδα ενισχύεται από την αμερικανική χριστιανική ακροδεξιά, εμφανίζονται σαν υπερασπιστές της εβραϊκής καθαρότητας.
Η έγκυρη και μετριοπαθής Haaretz, παρουσιάζει την εκστρατεία κατά των «ανόητων χριστιανικών συμβόλων» σαν απειλή για τον δημοκρατικό και κοσμικό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ.
Ο αρχιραβίνος της Ιερουσαλήμ κράτησε ουδέτερη στάση και δεν απάντησε στην έκκληση του Cohen, να κλείσουν τα καταστήματα που φιλοξενούν τα σύμβολα αυτά με το νόμο που απαιτεί από τα εστιατόρια να λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές του εβραϊσμού.
Υπάρχουν όμως και άλλες φωνές.

Όπως του μετριοπαθούς ραβίνου και συγγραφέα Brad Hirschfield, ανθρώπου με μεγάλη επιρροή στο Ισραήλ που θυμίζει τις πολλές θρησκευτικές παραδόσεις της αρχαίας πόλης και αναφερόμενος στις βασικές αρχές του εβραϊσμού, τονίζει ότι όλες οι εκφάνσεις της πίστης μπορεί να είναι τόσο σημαντικές όσο και η δική μας και πως η βίβλος δεν διδάσκει ότι όλοι πρέπει να είναι σαν και μας αλλά ότι όλοι πρέπει να είναι παρόντες.
Η καμπάνια ξεκίνησε μια βδομάδα πριν τους εορτασμούς της Γέννησης την περίοδο δηλαδή της μεγάλης αύξησης των προσκυνητών στους Αγίους Τόπους.
Η ισραηλινή εφημερίδα αναρωτιέται με σκωπτικότητα πως θα ξεχωρίσει κάποιος τα «χριστιανικά σύμβολα» από τα εμπορικά και εκκοσμικευμένα όπως ο Santa Klaus της Coca Cola και σημειώνει ότι αν τα χρήματα των χριστιανών δεν είναι ευπρόσδεκτα στην Ιερουσαλήμ, τότε οι επισκέπτες θα μπορούν να πάρουν το δρόμο προς τη Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη, «όπου θα τους υποδεχθούν με ανοιχτές αγκάλες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: