Translate

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Ο Πατριάρχης της Ρωσίας υποστηρίζει τον Ιταλό πρωθυπουργό κατά της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.


Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος τάχθηκε υπέρ της κίνησης του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αντιταχθεί στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την κατάργηση της εικόνας του Εσταυρωμένου στα σχολεία της Ιταλίας.

«Η Ιταλία και η χριστιανική κληρονομιά άλλων ευρωπαϊκών χωρών δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου από ευρωπαϊκούς οργανισμούς που ασχολούνται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισημαίνει ο Πατριάρχης Κύριλλος σε επιστολή του προς τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου της Μόσχας, και αναδημοσιεύτηκε από το ρωσικό πρακτορείο Interfax στις 4 Δεκεμβρίου.

Σχολιάζοντας την απόφαση, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ο Πατριάρχης της Ρωσίας, είπε ότι «τα χριστιανικά θρησκευτικά σύμβολα που υπάρχουν στους δημόσιους χώρους της Ευρώπης είναι μέρος της ευρωπαϊκής ταυτότητας, που συνδέουν το παρελθόν με το μέλλον».

«Η διασφάλιση ενός κοσμικού χαρακτήρα του κράτους» συνέχισε, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την έγχυση μιας αντι-θρησκευτικής ιδεολογίας» και σημείωσε «ότι οι διακρίσεις γίνονται πλέον σε βάρος της θρησκευτικής πλειοψηφίας της Ευρώπης που είναι χριστιανική».

Ο κ. Κύριλλος εξέφρασε «την πλήρη και άνευ όρων υποστήριξη του» στα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης να προσφύγει κατά της απόφασης του δικαστηρίου στο Ανώτερο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τόνισε ότι «οι δημοκρατίες της Ευρώπης δεν πρέπει να παρακινούν σε «χριστιανοφοβία» όπως έκαναν παλαιότερα τα άθεα καθεστώτα». Κατέληξε δε λέγοντας, ότι «η Ορθόδοξη εκκλησία της Ρωσίας σε συνεργασία με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θα ενημερώσουν τους πολίτες και τις κυβερνήσεις ώστε η απόφαση να απορριφθεί και να ελεγχθούν ανάλογες πρακτικές σε διάφορους τομείς».


Πηγές: http://www.interfax-religion.com/?act=dujour&div=1

http://rocorunity.blogspot.com/2009/11/patriarch-protests-court-ruling-to-ban.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: